Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Riaditeľ HZS Jozef Janiga varuje, že podmienky na túry v Tatrách v nasledujúcich dňoch nebudú priaznivé. Sčasti ľad, sčasti nestabilné snehové útvary, hrozia lavíny. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený, k tomu pribudne vietor a sneženie. Je nevyhnutné mať so sebou zimný výstroj a výzbroj a to i na Tatranskú magistrálu.

Pavol "Chodec" Horvath

Zaujimavy clanok. Chybaju mu ale nejake "detaily". Ludia ktory chodia do hor by si ho mali precitat. Ludia ktory chodia do hor by ho mali pochopit. Ludia ktory chodia do hor by ho mali nasledovat.

Ade.e

Zaujimalo by ma, kde vo VF sa stalo tych 6 smrtelnych urazov.

Erik.pauer

ade.e: niekedy zaciatkom roka boli minimalne 2 mrtvi co spadli na Borisove

Vladeno

Nechcem polemizovať o nesmrteľnosti chrústa, sú to tragické a nešťastné udalosti. Či už z podcenenia, ľahkovážnosti, neznalosti, frajeriny, alebo fakt smoly... Mne ale najviac zostáva rozum stáť nad prípadom spod Jahňacieho...

Peter61

jedna relativne dobra sprava z tlacovky HZS
"... preverili záchranári HZS v súčinnosti s VZZS dňa 25. 12. 2017 aj jedno hlásenie o páde osoby z Prostredného hrotu, záchranári však nikoho nenašli (pravdepodobne sa jednalo o pád kamzíka)"
hzs.sk/…/tlacova-konferencia-…

Sona

Jj, ved som to aj uviedla v prvej casti tohto clanku.

Possum

Ja pripad s pod Jahnacieho chapem. Ak nemas ziadnu skusenost, ani Ta nenapadne co sa moze stat.

Ja som raz tak isiel hore lavinovym svahom a ze vsak ak by mala padnut lavina, tak uskocim :))) A to uz som sa citil ako tazky horal, kedze ma vobec napadlo, ze by tam mohla byt lavina.

Jjano

Toto treba vytesať do kameňa pred budovu ústredia HZS, aby sa už konečne propri záchrane (všetká česť!) začali efektívne venovať aj prevencii:
"Ak nemas ziadnu skusenost, ani Ta nenapadne co sa moze stat."

Possum, palec hore!

Peter61

jjano, podobne ako policajti a hasici robia svoju prevenciu aj horskaci. Keby mali viac €, mohli by tych prednasok etc.robit viac.
Situacia je taka, ze na LUCASa robia zbierku ... A ich najvyssi sef rozdava po dedinach auta hasicom. Problem je, ze tam kde je spravny starosta. Na druhej strane, DHZ moze tiez zachranit kopu zivotov

Zo zakona :
HZS .. c) vykonáva preventívne opatrenia súvisiace s bezpečnosťou osôb, najmä pri ohrození lavínami
Príslušník horskej služby je oprávnený ...
e) vydávať pokyny týkajúce sa bezpečnosti osôb v horskej oblasti.
Teda napriklad : ked je SLN 4, zavru Žiarsku d.
Alebo : odporucanie mat macky + cakan. ALE "...HZS už dlhodobo odporúča aby ľudia, ktorí sa pohybujú v horskom teréne mali viac skúsenosti a tie získali najmä na rôznych kurzoch horolezectva, turistiky, skialpinizmu alebo záchrany" ( z tlacovky).
Z mojho pohladu nesuhlasim iba s tym, ze na vystrahach pisavali " macky + palicky". To staci akurat v neexponovanom terene, teda ak sa napr. potknem o macku a padnem , ostanem sediet na riti, alebo chyti ma kosovka vedla chodnika.

Ak hrozi pad dole svahom: -vzdy macky+cakan.

  • macky obute, cakan v ruke
  • a skusenosti.
Jjano

Peter, pod prevenciou nemyslím "prednášky, etc.", ale normálnu priebežnú komunikačnú činnosť - tie správne odkazy tým správny cieľovým skupinám tými správnymi spôsobmi. Volajme to efektívne PR, efektívna osveta či akokoľvek inak. Jasne, že to nemôžu robiť záchranári náhodnými prednáškami. Podobne ako má HZS napríklad stredisko lavínovej prevence, tak by mohla mať "stredisko bezpečnosti na horách", čo by neboli záchranári, ale takpovediac marketéri, PR ľudia.
Samozrejme, že je to aj otázka peňazí. Ale je to v prvom rade rade otázka mentálu, pohľadu na vec a koncepcie. A tu skrátka úradníkom, ktorí majú HZS v referáte, chýba akýkoľvek inovatívny prístup. Je pre nich jednoduchšie nakúpiť 40 nových štvorkoliek ako si dať cieľ, že aspoň 40% obyvateľstva sa naučí automaticky pozrieť podmienky na túru na internete ešte pred tým, než vyrazia a tomu, čo je tam napísané, aj porozumejú... :-( .

Vladeno

Chlapi. Oné. :-) Z vlastnej skúsenosti trošku. Konkrétne hasiči a osveta národa, prevencia, varovania, upozornenia, až zákazy... Národ je blbý a v drvivej väčšine absolútne nepoučiteľný a hovadiny robí a robiť bude. ........nie, nechcem byť pesimista, len skúsenosti....

Jjano

Vladeno, veď presne o to ide - národ je blbý, prednášky o počasí na túre naň nefungujú. Ale každý vie, kto je Erika Judínyová ...

Lubo

Podla mna HZS komunikuje s novinarmi velmi dobre. Jednak davaju kazdu jednu zachranku takmer okamzite po skonceni na web + automaticky posielaju SMS "akredidovanym" novinarom. Ked sa deje nieco mimoriadne, tak mavaju k tomu tlacovku. Media, ktore sledujem, zvyknu info od HZS zverejnovat pravidelne a rychlo. Taktiez bez vahania HZS prijme akukolvek poziadavku na prednasku a z nasich aktivit, aj z aktivit klubov a spolkov horskaci chodia prednasat vela. Dalej na HZS sa da perfekne informovat telefonicky cez kontakt na konkretne oblastne stredisko (na operacnom stredisku to zvyknu odporucit ako najlepsi zdroj) ci na SLP. Chatari na vysokohorskych chatach su tiez ochotni a z priamej (nie vlastnej) skusenosti mozem potvrdit, ze ak su zle podmienky tak si zvyknu dat tu namahu, aby odhovorili od volovin ... s heslom, aby ich nemuseli odniekial chodit zvesiavat.

To, ze existuju ludia, ktori napriek vsetkemu nevahaju ist do rizika a nasledne na to doplatia, je fakt a myslim si, ze marginalny prinos dalsieho spotrebovaneho eura na PR by bol blizky nule.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma