Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Peter61

Vrana, zacitujem jednu skor obstaroznu hviezdu popmusic : " som z maléhom mestečka neďaleko Košíc".
Toto mu nigda nezapomneme !
Ad. utopeny vodnik :
Ale my Masarykovu ulicu mame !
K veci :
pekna zateplovacia kombineza:
hzs.sk/…/zachranari-hzs-patra…

Vrana

nie, on je z takej vacsej dediny pri Kosicoch :)

Peter61
PaliT 7:52 k tej osvete, zvykom a pod. : ano, je to v hlavach. Kolko tu byva otazok :"treba mačky ?" Inak ak tie macky made in Letov Kunovice nie su velmi ochodene, treba vymenit povodne kozene remienky a su celkom OK. -)
Pred casom som trosku pobiehal po zjazdovkach povedla trati = slalom, obrak.
Bol som v Skofja Loka (SLO). Rozhodkyne suverenne chodili v mackach, aj ked bolo makko na porazenie.
O nejaky cas na tvrdom umelom snehu vo Vratnej som mal skelety + macky. Etse som aj zahviezdil, stihol som nohou zastavit lyzu, co letela dole svahom.
Domace sa ma pytali : jeej , kde ste to kupili ?
Ja na to : na Masaryčke v Alphasporte.

jkasak 7,56:
diky za info. prajem skore uzdravenie.
Practicing makes one a master.

Vrana

2 raymond: asi reagujes na mna. Nuz len zopakujem "vo vynimocnych situaciach" a "nepustit ludi bez nutnej vystroje dalej".

Preventivne opatrenie chapes? Nikto nevola po zatvoreni celych Tatier po prvom smrtelnom uraze. Preventivne opatrenie je napr. aj asistencia pri roznych outdoorovych sportovych akciach.

Jkasak

Peter61: boli naviazaní po dvoch, prvá dvojka sa pošmykla pri úprave výstroja, druhú dvojku strhlo dievča, keď sa nečakane rozbehlo za šmýkajúcimi a strhla svojho partnera na lane. Obaja brzdili cepínmi,čiastočne tým znížili rýchlosť

PaliT

Trochu to odľahčím: Keď sme sa pred pár dňami chystali do Vrátnej doliny, balil som aj mačky. Mojej žene som vydoloval z kumbálu prastaré, ale stále funkčné remienkové mačky, čo sa predávali koncom 80tych rokov. Ona len hromžila, že načo to beriem, vraj v tom nevie chodiť, že to ani nechce skúšať, bla, bla.

Aj keď v doline panuje odmäk, predvčerom som pri pohľade na jej bicykloidné pohyby zavelil stop a nasadil som jej na nohy mačky. Po piatich metroch začal spievať ódu na mačky a teraz už dva dni počúvam nadšené štebotanie o tom, ako to fantasticky drží, aký úžasný vynález to je, tralala! Dosť som vyvaľoval oči, ako si poradila aj na skalnatých partiách v Dierach, škrabkala a hrkotala tam ako starý harcovník, zvládla všetko perfektne. Ešte ju naučím brzdiť čakanom a bude vybavená.

Myslím si, že keby ľudia tušili, aká to je dobrá pomôcka, ochotnejšie by takúto výbavu používali, ale jednoducho o tom netušia. Chce to fakt viac osvety.

Peter61

@ 21:49 raymond :
Hej. Co sa tyka "zatvarania" , imho uplne staci,ked pri SLN 4 zavru dolinu.

Peter61

:-) kali 11 bola zranena ? Zasahovala HZS alebo LZS, alebo stacila RZP ?

@ 23:02 jkasak :
padli (vsetci ?) styria, V mieste, kde to popisujes, nie je strmy chodnik v spadnici, kde by mohol prvy padajuci zhodit dalsich. Z toho mi vychadza, ze boli na lane. Je to tak ?

Jkasak

Na upresnenie, "pád pod Jahňacím" bolo v skutočnosti pošmyknutie sa na chodníku (sklz asi 80m)kúsok od Belasého plesa v Červenej doline. Nešťastie bolo, že narazili do kameňa, jediného široko ďaľeko...

Raymond

Ahoj, dlho som sa neprihlasil na svoj ucet ale ked som si cital tuto diskusiu neda mi. Ako ozaj si myslite, ze poslanie horskej sluzby je strazit vchody do dolin a otacanie ludi pri zavorach? Hory, pohyb v nich a vsetko s tym spojene su o slobode a ludia, ktori dnes podliehaju konzumu nakupuju si drahe vybavenie, ktore nevedia pouzivat su tvrdo trestani. Ale to nie je chyba hzs ani ich poslanim, aby tychto jedincov strazili. HZS je tu od toho aby zachranovala zivoty. Ako by ste si to predstavovali, ze ja ako horolezec pojdem hore dolinou a niekto ma zastavi, ze nejdes dalej? Ako bude vediet ci na to mam alebo nie. Ved napriklad na lezenie su teraz TOP podmienky, to ze niekto nevie chodit na mackach neznamena, ze tam ostatni nebudu moct chodit. Fakt nerozumiem tymto nazorom co tu prezentujete, su uplne scestne a zvratene. V horach hra kazdy sam na seba a musi vediet zvazit svoje schopnosti, viack otmu niet co dodat. To co navrhujete je uplne absurdne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma