Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako impregnovať koženo-textilné topánky (+video)

Diskusná téma K článku: Ako impregnovať koženo-textilné topánky (+video)

Každé turistické topánky sú naimpregnované vo výrobe, avšak časom pôsobením vody a nečistôt impregnáciu strácajú. Aby materiál, či už textil alebo koža, nenasával vodu, je vhodné topánky impregnovať. Kožu navyše treba aj ošetrovať, aby nevyschla a nepopraskala. Pri celokožených topánkach z nubukovej kože máme viacero možností, pričom stará škola uprednostňuje mazanie – najčastejšie voskom. Pri kombinácii textil - koža treba voliť iný prípravok.

Lubo

Vzhladom na to, ze deti neustrazis, aby im dnu nenapadal sneh, tak to neviem posudit. No principialne si myslim, ze rozdiel (ak by aj nejaky bol) nebude citelny, pretoze cez kozu sa toho odvetra minimum tak ci onak. Najviac sa odvetrava topanka cez komin priamo alebo cez ponozku, ktora vlhkost kapilarnym javom "vytiahne" zvnutra tam, kde sa moze odparit. Forma impregnacie bude podla mna irelevatna.

Rc1

hej uz som si vsimol aj podla fotiek z clanku ze to je asi len taky opticky klam. este by ma zaujimala jedna vec aj ked u deti sa to asi tazsie zistuje nakolko sa im tak nepoti noha a to ze ci bol rozdiel v tom ako vlhko bolo v jednej a ako v druhej topanke po ture.

Lubo

Su spravne nastavene - lava je lava, prava je prava. Je to fotene mobilom, takze mozno preto sa ti to zda skreslene.

Rc1

lubo a ktora je na obrazku lava a ktora prava? nejako sa mi to pletie alebo sa mi to iba zda?

Lubo

Update po niekoľkých mesiacoch.
Zdá sa, že vosk zabezpečí dlhšie trvajúcu ochranu. Pravá Kubkova topánka bola impregnovana voskom, ľavá prostriedkom na báze vody.

Lubo

No vies, do detskej topanky sa moze voda dostat aj inymi sposobmi ako len nasatim koze.

Peter61

Lubo, to by si mohol zmerat = digi kuchynska vaha to isti

Lubo

Jadna topanka je navoskovana a druha naimpregnovana tym prostriedkom, z tohto clanku. Zatial to nemam uplne vyhodnotene, no mam subjektivny pocit, ze voskovana po celodennej ture v snehu nasala viac vody sudiac z dlhsieho casu schnutia.

PaliT

Všimol som si, že detské topánky boli naimpregnované rozdielne, ako dopadol test?
Nejaké tipy na vosky?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma