Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stretnutie s medveďom v Malej Fatre

Diskusná téma K článku: Stretnutie s medveďom v Malej Fatre

Malá Fatra mi učarovala hneď pri prvej návšteve krajinársky zaujímavého malebného pohoria. Upútala ma rozmanitosťou - od roklín, vodopádov, divokých dolín, zaujímavých skalných útvarov, ako napr. Mních, Ťava, tajomnými pralesmi, rezerváciami, nádherným hrebeňom s krásnymi kopcami, horskými chatami učupenými priamo v horách, roztrúsenými lazmi s rodiskom zbojníka Juraja Jánošíka, pasúcimi sa ovečkami pod masívnymi horami, výbornou tradičnou slovenskou kuchyňou, divokými zvieratami a pamiatkovou zónou malebnej osadoy Podšíp s krásnymi drevenicami pod majestátnym Šípom. Malá Fatra bola od roku 1967 chránenou krajinnou oblasťou. V roku 1988 bol vyhlásený Národný park Malá Fatra.

Pavol "Chodec" Horvath

Haha. To este vyzera dobre. Ochranar z SOP Muranska Planina mi vravel ze tam polovnici raz nechali babany v cokolade; zabalene samozrejme. A ze medved radi chodia na kukuricu, to ze tam sedia je pochopitelne ked sa na Muranskej planine tazi o zivot. Tam aspon maju klud.

Tomka

Boro,

  • prikrmovať lesnú zver, uprostred leta, keď je v lese dostatok potravy je proti zdravému rozumu.
  • je tam ovocie a zelenina, ktorou zvieratá prirodzene nekŕmia.
    A máš to ako s cigaretou - keď spoznáš jej chuť a zachutí Ti, vyhľadávaš ju.
  • a navyše, to ovocie je chemicky ošetrované - čo to spraví s ich zažívaním a do budúcna aj s ich genetikou?
Peter61

Boro,
prikrmovanie zveri je povolene v obdobi nudze.
Akceptoval by som, iba ak by chceli porusovat polovny zakon kvoli odstrelu diviakov kvoli AMO.

Boro

Dosť dobre nechápem súvislosti,Tomka.

Tomka

Pozrite sa čím poľovníci kŕmia lesnú zver. Takéto a podobné zloženie "jedálneho lístka" sme videli prakticky pri každom posede v doline Prašnica a Čierno neďaleko Hamanca.
A potom sa čudujeme že chodia na polia a do kontajnerov!

Peter61

Martin,
asi zapotrosili nitovacku na retaz ( cyklisticku) a appka na to asi nie je.

Martin knor

To je tak, ked sa cyklisti spravaju nezodpovedne a nemaju chladnicku uzamknutu retazami proti medvedom. :-D

Zabka

Martin ďakujem pekne:) Prajem príjemné potulky prírodou:)

Rbr69

Kedze divokejsia priroda, ci les je domovinou zvierat i tzv. seliem ako medvede, treba do neho pristupovat s tymto poznanim a aj s urcitym rizikom. Bolo by nezmyselne toto riziko eliminovat sposobom vyhubenia niektorych druhov, pretoze spolocnost nechce respektovat ich prirodzene teritorium a vyskyt. Spolunazivanie je zavisle nie od nich, ako sa chovaju, ale ake nastavujeme my ludia podmienky, otvorene kontajnery, vstup hribarov do ich teritoria a pod. Treba v informovanosti v mediach prizvukovat na tieto oblasti a nie vyvolavat strach a demonizovat selmy. Skor budovat respekt v spravnej informovanosti, a tie informacie cerpat od kompetentnych. Za kompetentnych povazujem ochranarov nie polovnikov, pretoze polovnici = povaecsinou zaujmova lobby za ucelom zisku z odstrelu. Osobne mam dost velky respekt z pritomnosti medveda pripadne rizika stretu s nim, ale nestaviam sa na stranu jeho eliminatorov. Strach je najhorsi radca, vo vsetkom.

Daulagiri

Kobromil je zjavne jeden s tých ktorý sú ovplyvnený mediálnym démonizovaním medveďa a má tak z neho obrovský strach. Potenciálne nebezpečenstvo tu samozrejme vždy bude, ale kto sa bojí nech nejde do lesa. Inak na "odľahčenie" témy: raz som kdesi počul alebo čítal info že na svete iba jedno zviera reálne žerie človeka, čiže sme na jeho jedálničku a je to ľadový medveď.

Inak mi článok pripomenul lokality, ktoré som navštívil už dávno a tiež sa mi tam páčilo. Mal by som sa sem zas niekedy vrátiť. Všímam si tiež že autorka často píše z lokalít, kde sú krásne lesy (pralesy) a píše o nich tak romanticky, je to fajn.
A želám viac takýchto nevšedných zážitkov s pozitívnym koncom.

Fangorn

mladé už relaxujú po dobrom obede, mamička ešte dojedá :) človeka? jasné, čo iné :)

Zabka

Pali ďakujem veľmi pekne:) Bol to krásny zážitok stretnúť medveďa v našej prírode.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma