Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Priečne bralo, Javorie a Kalinské kremence

Diskusná téma K článku: Priečne bralo, Javorie a Kalinské kremence

Ako Zvolenčanke mi je pohorie Javorie blízke. Aj polohou, veď z juhu a západu doslova podopiera Zvolen, a aj tým, že je pomerne málo navštevované a na turistických chodníkoch len málokedy stretnete človeka. Vždy ma však štvalo, že na najvyšší vrch Javoria, nevedie značený chodník. Nič proti armáde, nič proti vojakom, ale prečo si dočerta museli privlastniť kus krásnej prírody!?

Martin knor

To je mozne. Tak ci tak, na tu feratu by som nacierno nesiel. Mozno maju nejaky den otvorenych dveri ci cosi podobne, na vtedy by som sa informoval.
Ist na kraj VO (tak 1 km) moze byt v pohode, ale moc do hlbky ... Uz som si raz kopol do repy, aby som zistil, ze to bola stara letecka bomba z vojny. Skoro som sa potentoval. (Bolo to nedaleko Medzilaboriec.) Nic podobne uz nechcem zazit.

Tomka

Martin
Na Lešti pracujú aj civilní zamestnanci, ktorí cestujú do práce autobusom, sú tam bytovky pre dôstojníkov a ich rodiny, je tam perfektne vybavené rehabilitačné zariadenie kde sa chodí aj na exkurzie atď.
Myslím však, že za obytnou zónou je to dobre strážené.

Martin knor

Vdaka. Inak, na mape hikingu su vo VO zobrazene zastavky. A ozaj, na Oremov laz ide podla CP z Banskej Bystrice normalny linkovy autobus. To nevypada na prisny zakaz vstupu. Ci?

Tomka

Pozrite mapu.
Medzi úpätím vrchu Javorie a kótou 818 je lokalita Bralce.
Sútam zakreslené skalné útvary nad potokom Dobrá Voda. Tam by to malo byť.

Vlado z NZ

vojenská ferrata na lešti -http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/10088 cca od 3. do 5. min
ale kde to tam je?

Martin knor

Danka, kde je tam ferata? GPS-suradnice by pomohli. Ak je to niekde na kraji VO, tak by to de-facto nemusel byt problem.

Inak viem, ze su (minimalne prednedavnom boli) kusok za hranicou VO Lest posedy a polovnici tam prikrmuju zver. Takze ten prisny zakaz vstupu ma asi trhliny.

Tomka

Ja tiež viem, že do VO Lešť nemajú civilisti prístup.
Ja už roky hľadám možnosť vybaviť si tam nejakú výnimku - sú tam krásne skaly, zaujímavé botanické lokality a skvelá ferrata. No zatiaľ sa mi to nepodarilo.
Viem, že domáci tam občas tajne chodia, ale to by som nechcela riskovať.
To o tom víkendovom prístupe platí pre VO Valaškovce vo Vihorlate.

SatelitHomer

dobrý deň. ja pôjdem na Javorie od Kopaneho zavozu až do Detvy. je vôbec Lešť oplotený? alebo nejaké kontroly mimo víkendu? cez víkend by mal byť volne prístupny keď nie sú cvičenia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma