Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Keď mi Rysy jednu struhli

Diskusná téma K článku: Keď mi Rysy jednu struhli

Niekedy na človeka doľahnú spomienky, veselé i nostalgické myšlienky. Mysľou zablúdim k príhodám, čo sa stali v minulosti, dobré i zlé. Každý má na to nejaký spoľahlivý spúšťač alebo podnet – ja tiež. Jeden z podnetov je pesnička od Michala Prokopa - Kolej Yesterday, ktorú mám celkom rád. Pesnička je stará aj 30 rokov a pekne sa pri nej spomína.

Daulagiri

Naozaj veľmi zaujímavé čítanie, našťastie všetko dobre dopadlo.

Bazin

Poučný članok a aj diskusia vďaka, veru rukavice so sebou nemam aj keď ostatne áno.
Babička hovorevala: po čem nic (ho.no) je hned. Poznám ten pocit, keď z ksichtu sa leje krv a nevies to sám posudit o čo ide.

Vladimir Popluhar

Rast - ja vždy nosim pri sebe na túry malú lekárničku. Nič velké.
janovarga - ved práveže som oslovil - len mi velmi neprospelo, že akurát oslovený sa otočili a zdúchli.
Tomka - je velmi dobré byť empatický voči zranenej osobe, aj ked možno len je v šoku. Fakt že neprospieva, ked ludia od nej bočia. To môže viesť ešte k prehlbeniu zlého stavu. Milé slová pomôžu niekedy viac ako autolekárnička :-).
Beta - nebolo v mojom úmysle haniť Poliakov, fakt nie, proste ale to tak vtedy vyšlo a ja viem, že ako medzi Slovákmi a takisto aj medzi Poliakmi, Cechmi, Nemcami atd. sa najdu ludia čo Ti pomôžu. Ale vtedy to proste tak vyšlo. A nebol to len jeden človek, čo odo mna bočil. Neodsudzujem nikoho, proste sa to tak stalo. Prosim aby si to nebrala ako že Vás zatracujem.

Beta

Vlado
prečítala som Tvoj článok a všetky komentáre. Ty si napísal, že tí, ktorí Ti nepomohli, boli predo všetkým po poľsky hovoriaci. Ja som Poľka a trochu ma toto prekvapilo, lebo my Poliaci veľmi ochotne pomáhame tím, ktorí potrebujú pomoc. Nemyslím si, že bol to problém hiv, aids či nejakej infekcii, ale možno oni, ako píše Rast, nevedeli ako pomôcť. Samozrejme, toto nie je žiadne ospravedlnenie a veľmi ma mrzí, že tak to dopadlo. Každý sa mohol hoci zastaviť a opýtať či potrebuješ pomoc.
Pozitívne je, že už pár rokov v Poľsku pokračujú rôzne akcie, ktoré majú nás naučiť poskytnúť prvú pomoc, lebo stále je to problém, časom máme strach že niečo urobíme zlé, a tak radšej nič neurobime. Tak prepáč, že to tak dopadlo, a dúfam, že keď niekto ešte v horách bude potrebovať pomoc, nájde sa nie jeden človek, ktorý mu ihneď pomôže, a bude to aj Poliak. Zdravím :-), Beata

Tomka

Áno hovoriť je dôležité!
Raz sa nám stalo pri zostupe z Baranca, že jedna pani sa pošmykla. Absolútne nič sa jej nestalo, ale tak sa zošokovala, že zbledla, zalial ju pot, roztriasla sa a nebola schopná ďalej pokračovať.
Dali sme jej napiť, podali hroznový cukor a hlavne začali sme sa rozprávať - o robote, o rodine, o oblečení - proste preladiť myslenie.
Po štvrťhodine sa ukľudnila a zišla sama bez problémov.

Janovarga_logout

ukážkový príklad
efektu okolodúceho (bystander effect)..čím viac ľudí, tým sa znižuje šanca na pomoc...jednoducho sa oslovený spoľahol, že pomôže niekto iný. Rady pre podobný prípad sú - oslovovať konkrétne: ty v žltom tričku...

Peter61

rast,
nevedia pomoct a vyhovoria sa na HIV, hepatitidu B/C.
Ked uz chcem pomoc a nemam nic, tak zacnem na pacienta hovorit a zhanat lekarnicku .

Rast

Pochybujem, ze sa ludia ako prveho boja AIDS, skor nevedia ako pomoct a pohlad nakrv v nich vyvola taku podvedomu reakciu. Lekarnicku s rukavicami sme v batohoch nikdy nenosili, ani ma to nenapadlo a ani sme ju nikdy nepotrebovali.. v aute je to nieco ine...

Peter61

vlado 10:14:
"motal som sa" = indikacia na istenie pri zostupe v exponovanom useku.
Ak vojaci nemali lano + vycvik, tak bolo treba zavolat HZS.

Vladimir Popluhar

Lekárnička bez rukavíc dnes nie je ani lekárnička. Inak najhoršie to bolo, že som mal slabý otras mozgu a motal som sa. Dôležité v tých chvílach je dostať aj psychické povzbudenie. Ani človek nevie ako to pomôže.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma