Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mučínska jaskyňa a Lipovianska rozhľadňa

Diskusná téma K článku: Mučínska jaskyňa a Lipovianska rozhľadňa

Bol medzi nami jeden veselý chlapík, turista, kamarát... Bol. Vlada som poznala skoro 20 rokov. Vášnivý turista, vždy veselý, nikdy nie nahnevaný alebo negatívne naladený. Po čase sa niečo zmenilo. Povaha zostala rovnaká, len Vlado odmietal pohárik, začal jesť ovsené vločky a prestal chodiť na náročné túry. Netušili sme, čo je za tým. Bol neustále veselý a veľmi zábavne nám opisoval svoje túlačky po maďarských hraniciach a aj zorganizoval zopár túr do týchto krajov. Pred piatimi rokmi náhle skončila jeho životná cesta. Bol a už nie je. Zostal však jeho odkaz, že turistika na Slovensku nie je len o Fatrách a Tatrách, ale máme tu aj Burdu, Cerovú vrchovinu, Javorie, Ostrôžky či Slovenský kras.

Tomka

Svatopluk
Chrapaždiny, chrapaždie - zarastené územie vysokovu trávou, smlzom, bodľačím, pŕhľavou a pichľavou trninou, černičím. Na dedinách sa sem zvykol vyhadzovať aj odpad.
V podstate si to vystihol.
V iných krajoch sa určite používajú aj iné výrazy.
Po prechode takýmto územím máš roztrhnutý rukáv, jazvu, alebo tričko plné bodliakov.:):)

Svatopluk Štěpánek

Tento článok som akosi prehliadol. Dobrá inšpirácia, Cerová v. sa mne páči. Ako zvyčajne pekné fotky, "pralesovitý úsek" osobitne.
"Chrapaždiny" - uschnuté vyššie stonky bylín a nižších drevín ???? Ja toto slovo nepoznám, odhadol som význam dobre ? Ďakujem.

Martin knor

OK. Inac napadlo ma, ze teraz su mozno ponicene aj tie zvaznice, po ktorych som chodil severne od Mucina. Lebo ta masivna tazba u nas zacala neskor, ako som tam bol.

Tomka

Martin, hraničné prieseky myslím, boli vždy udržiavané. Tie chrapaždiny boli mimo nich. My si vždy radi prejdeme krajinu aj mimo značiek, tak človek viac precíti to miesto.
Či tade predtým viedla maďarská značka neviem.
Viem len, že JTM sa zrealizovala v rámci Programu cezhraničnej spolupráce.

magistralanovohradu.eu/

Martin knor

Siel som cez kopceky severne od Mucina a aj som tam nocoval (v stane). Chodil som zvacsa po peknych zvazniciach, ci lukach. Chrapace malo, blato ziadne. Mam na tu turu velmi pekne spomienky.
Inak - nie je ta magistrala iba nami prisvojena madarska znacka? Siel som po nej 2015 z Karanca na Tri chotare.

FunTTomas

úsek Novohradskej magistrály zo Šiatorskej Bukovinky po rozhľadňu mám prejdený. Tiež sme tam boli v blatistom termíne (17. 11.), ale nebolo to až také strašné ako vaša túra. Kuriozitou na trase je drevený mostík cez hraničnú strž, kde by to bola dobrá kĺzanica, takto je to pre turistu až prepych. u.smedata.sk/…/390895_article… Celá reportáž je na urda.blog.sme.sk/…/zo-siators…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma