Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát nad Sološnicou

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát nad Sološnicou

Už dávnejšie moju zvedavosť lákali niektoré miesta v blízkosti Sološnice, tak som sa tam začiatkom júla vybral a musím povedať, že moje očakávania boli prekonané. Ak by som chcel niekomu ukázať menej známu krásu Malých Karpát, táto krátka túra by bola dôstojným kandidátom. Iba časť trasy vedie oficiálnymi značenými trasami.

Vladimir Popluhar

Tie chýry som počul asi spred roka. Tak sa tam asi niečo zmenilo. Ospravedlnujem sa cementárke, môže byť, že to je aj iná firma ako vraví Jaro :-)

Jaro.q

Pali,
Jedná sa o rakúsku spoločnosť ALAS, ktorá tam vlastní pozemok, na
ktorého časti ťaží melafýr
zbgis.skgeodesy.sk/…/5318_2?z…

Z dôvodu vyťaženia určeného dobývacieho priestoru chce spoločnosť ALAS pokračovať v ťažbe východným smerom na ploche o výlete viac ako 10ha.

Doteraz sa jej podarilo vylúčiť Petrklín z CHKO Malé Karpaty, ŠOP našla náhradné biotopy...
Získala kladné Rozhodnutie MŽP SR: minzp.sk/…/r-solosnica-zverej…

V súčasnej dobe rokuje spoločnosť ALAS s Lesmi SR o zámene pozemkov.

PaliT

Určite cementárka? Načo by im bol bazalt? Oni ťažia vápenec na Vajarskej, ale bližšie k Sološnici je iný, menší lom, kde ťažia kameň sopečného pôvodu, neviem, či to je tam istá firma. Nejaké spory o budúcnosť Petrklína som už zachytil...

Adina

Bez vetra sa lístok nepohne. Bola by veľká škoda :-(...

Vladimir Popluhar

Adi - čo som počul od obyvatelov Sološnice, tak vraj Petrklin je vyňaty z uzemného celku Malé Karpaty a cementárka má na neho velký zálusk. Ale ako vravím, len som to počul.

Adina

Vyznačená cesta na Petrklín (asi miestnymi nadšencami)nie je najpríjemnejšia. Aj keď sú tam, hlavne vo vrcholových častiach krásne miesta a stromy. Je však viac možností výstupu a sú príjemnejšie. Neviem, prečo bol vybraný práve tento. Už len dúfať, že nám toto pekné miesto cementárka nezruší.

Zabka

Pali opäť pútavý článoček:) Lokalita je inšpirujúca tak sa tam raz určite potúlam:)

PaliT

Ďakujem za milé ohlasy. :)
Boro: Klobásy boli skvelé. Psy sme navliekli, lebo a) bolo ráno len nejakých 16°C a čerstvo po strihaní sa klepali zimou, b) aj takýchto psov nejaký neurotický poľovník môže chcieť zastreliť a tričká zvyšujú viditeľnosť, to platí aj pre cyklistov, c) keby sa chcel niekto zmocniť našej klobásy, strážna služba je týmto zvýraznená a všetci potenciálni páchatelia majú strach...
Martin: môžeme si tam urobiť výšľap so zbraňami a mačkami a potrénovať šarpanie po zimnom vápenci.

Značka mi nepripadá ako oficiálna, chýba jej obvyklá prísna úhľadnosť štvorcov 10x10, smerovníky sú načarbané rukou, žiadne registračné číslo KST, ale môžem sa mýliť.

Lubo

Minuly rok sme mali o tom debatu s Misom a Tomasom. Nakoniec sme znacku zaradili, hoci (aspon vtedy) nebola oficialna. Netusim, ci sa to nejako zmenilo.

Martin knor

Vlado, amaterska bola ta znacka prv. Vtedy bola cervena. Mam pocit, ze teraz sa jedna o oficialnu znacku KST. Inac by ju Michal asi nedal do mapy. Ale na 100% si tym isty nie som.

Vladimir Popluhar

Je to amatérska modrá, ale asi s dobrým úmyslom. Fakt je, že tá časť s tými pokrútenými stromami je nádherná.

Martin knor

Ta novovyznacena modra znacka na Petrklin je jedina, co mi do zoznamu prejdenych znacenych chodnikoch v MK chyba. Ale najviac sa mi paci ta skala Starec. Asi sa tam pojdem v zime pozriet.

Boro

Všetko ok až na tých chudákov psíkov v tričkách. Katastrofa.
P.S. Tie klobásy vyzerajú čertovsky dobre.

Vladimir Popluhar

Všetko krásne miesta Tebou opísané. Akurát včera som sa bavil s partáčkou ako som sa s fotákom ledva zmestil na rebrík. Je to tam dosť natesno :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov