Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poľsko-slovenskými Kysucami a Oravou

Diskusná téma K článku: Poľsko-slovenskými Kysucami a Oravou

Oblasti na krajnom severe Slovenska sú pre mňa asi najmenej prechodené. Jednak tomu bráni relatívna odľahlosť, ale aj minimum ideálnych dní a zároveň aj nejakých top atrakcií, ktoré by ma popohnali. Predsa som sa v najteplejšie letné dni roku 2017 rozhodol zájsť tam a prejsť z jedného rázovitého regiónu do druhého, a aby to bolo zaujímavejšie, išiel som cez poľské územie.

Ade.e

Dusan, nas najma poplietla mapa, kedze znacky v tej doline nemali byt, ale az dalej. Ale aj tie prehradene pozemky narobili satapatu. Kazdopadne dik za promptnu opravu. Si vzorovy znackar. :)
Diky Mato, tesim sa pocte od takeho skuseneho tulaka. :)
LuboG: Dik, ten tvoj bol ale o dost brutalnejsi. KLobuk dole. Predpokladam, ze si spal v rovnakom zrube ako ja, pod Pilskom.

Daulagiri

Krásny trek presne podľa môjho gusta, túlanie sa hrebeňmi neznámou krajinou mám najradšej. S tejto trasy poznám len záverečný úsek v okolí Pilska.
Tie Brýzgalky vyzerajú zaujímavo, drevenice mám rád. Okolie Rycierovej hory mám vo výhľade už dlho, ale nedarí sa zatiaľ. Aj tá Zapolanka a lúky po Rysianku pôsobia príťažlivo. Na Pilsko mám príjemné spomienky.

A ako som už písal inde tú kolibu na Hali Cudzichowej si pamätám s môjho prechodu Oravských Beskýd, ale nemal som čas ju vtedy skúmať. No aspoň ste mali príjemné prekvapenie. Verím že raz ju aj ja využijem.

Inak viackrát som už čítal porovnávania slovenských lesov s poľskými, českými, rakúskymi a inými a vždy všetci konštatovali že slovenské sú najzdevastovanejšie. Lesy však neťaží lykožrút, ale správcovia lesov tak je to ich vizitka. Naši lesníci majú plné ústa výhovoriek, ale hlavným dôvodom sú PENIAZE a ich lesnícke EGO.

Vďaka za príjemné čítanie a oživenie mojich oravských spomienok. Nevadilo ani pár preklepov.

Dušan Šrenkel

Zdravím, tak som to bol obzrieť, našiel som staré značky, ktoré vás poplietli. Už som ich zatrel, keďže už neplatia. Teraz je trasa aj na mape zakreslená v správnej línii. Ide súbežne so zelenou cyklotrasou, takže aj na lúkach treba ísť len výraznou poľnou cestou. Na lúke sa síce rozdvojuje ("nová" cesta kvôli sťahovaniu dreva), ale po cca 200 m sa znovu spájajú. Treba smerovať len ku stromom, na jednom z nich je veľká značka - volavka.

Ade.e

boro, diky
Dusan, je fajn, ze sa s tym nieco spravi, vtedy tam nam to zobralo dost sil. Ale ta tura ako aj okolie stoja za to.

Ade.e

ahoj, co som chodil popri hranici a zachadzal do POlska, tak mi pride, ze u nas je to horsie. Najma taka Vychodokarp. magistriala, na nasej strane rubane a na polskej nic.
Ako aj z tej Rycierovej mi pride, ze to slovenske lesy boli tak ponicene
Ale ja nedam dopustit na turistiku v polskom pohranici. Iste, je tam zivsie, ale myslim, ze je to tak aj v Rakusku, ci nie? A su oblasti v Polsku, kde je to tiez bez navalov turistov, hlavne nad vychodnym SLovenskom. Vid moj clanok z tury byv. slovenskymi dedinami, kde som stretol jednu dvojicu. Iste, bol to prac. den, ale vikedy su vsade take narvate.

Martin knor

Vdaka Beta, aj som si to myslel. Ja viem porovnat iba situaciu u nas a v Rakusku, lebo v sucasnosti sa pohybujem najma v tychto oblastiach. V Rakusku vidam pojazdne lanovky (cosi ako zeriav - aj som to videl v praci) ake u nas nevidam. Su aj tam holoruby, ale na podstatne mensich plochach. Ale najma sa tam nestahuje drevo po spadnici, ale pekne sa zvaza po udrziavanych lesnych cestach, ktore klesaju iba mierne a maju mnozstvo pravidelne cistenych (aj som take cistenie videl na vlastne oci) zlabov (odrazok) na vodu.

Beta

Martin, ešte zaujímavosť, teraz povedali v rozhlase. Vo Varšave bude obrovský mural - bude to poďakovanie pre všetkých, ktorí bojovali proti ťaženiu stromov v Bieloveskym pralese. Bude urobený našími ekológmi, ktorí bojobali najviac. Vyhrali. Aj vám želám, by ste bojovali a vyhrali, bo musím povedať, že u vás holoruby vyzerajú naozaj veľmi hrozne. Keď ja sa tulam po nepopulárnych lokalitach, tak nestretávam iných turistov, ale lesných robotníkov stretnem vždy a všade.

Beta

Martin, aj v Poľsku sa ťaží, ale má toto nejaký zmysel. Naši lesníci vždy keď výrubu jeden strom, potom nasadia desať. Hoci sú aj výnimky, stačí ak pôjdeš do Olczyskiej doliny v poľských Tatrách - vyzerá toto ako u vás, však nie je to veľká poloha. U nás dotiaľ fungoval prísny zákon, keď ide o ťaženie stromov, a potom prišiel minister Szyszko a sa začali problémy. Potom ludia velmi protestovali proti tomu čo chcel urobiť Szyszko, a on konečne musel odísť. Keď u vás sa toľko rúba, možno vaši ekológovia mali by sa sťažovať Európskej únie. U nás takto robia a toto funguje.

Martin knor

Ahoj, trochu sa Polsku vyhybam, lebo je tam vsade vela ludi. Ale chcem sa Ta cosi spytat. Ked porovnas lesy a tazbu u nas a v Polsku, je to podobne, alebo je to lepsie u nas, ci u nich?

Dušan Šrenkel

Zdravím, tak som rád, že niekto navštevuje aj tieto končiny Kysúc.
Čo sa týka tej žltej značky z Vychylovky, Pavelekovia smerom na chatu na konci sveta, tak tá vedie v súčasnosti v línii cyklotrasy, keďže práve kvôli prehradeným pozemkom bola preložená. Asi tam ostali staré značky, tak pri najbližšej príležitosti ich pôjdem pozrieť a urobiť nápravu. Už je aj v turistickej mape zakreslená jej správna línia.
Žlto značená trasa z Novej Bystrice smerom na Brýzgalky teraz končí na tej križovatke lesných ciest. Uvažuje sa, že by sa potiahla až na poľskú hranicu. Uvidíme, kedy to bude možné realizovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov