Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechod opustenej Rudnej magistrály

Diskusná téma K článku: Prechod opustenej Rudnej magistrály

Predtým ako som sa dozvedel, že existuje Cesta hrdinov SNP, bolo mojím malým snom prejsť Rudnú magistrálu (241 km). Magistrála prepája mestá a oblasti súvisiace s banskou činnosťou (Zlaté Moravce, Nová Baňa, Banská Štiavnica). Je veľmi málo známa a málo ľudí ju prechádza. Veď napríklad aj na Hikingu je mnoho článkov o prechode Cesty hrdinov SNP, ale o Rudnej magistrále komplexný článok nenájdete.

Peter Korman

Kazdopadne diky za informacie,tych neni nikdy dost. :D mam ju v plane na tento rok tak dufam ze sa podari ju prejst.

Vrana

Ano je to tak. Pri magistralach sa vzdy najdu aj menenej zaujimave casti.

Obcas to boli, obcas je to nuda. Skoro vzdy sa to da nejako skratit alebo vymysliet krajsiu alternativu.

No myslim, ze kazdu magistralu sa oplati kazdu prejst aspon raz po originalnej trase. Uz len kvoli tomu aby som mohol povedat ano presiel som ju celu :-)

Ade.e

Veru konecnes clanok o Rudnej aj ked s dorazom na informacie a nie tak opis prirody, co sa pre kratkost, nedal zaznamenat. Co je pre nas labuznikv takychto oblasti, priam velka skoda. Mozno by to ozaj chcelo aspon dodatocne 2-3 obsirnejsie clanky z tych etap. Porozmyslaj na zimne mesiace. :)
Osobne som siel Rudnu s inymi usekmi, napr. na VElkoom Inovci, Studenskom jazere, ale najma vo vychodnej cassti a to Muranskej planine a useku Hroncok - Tlsty Javor, kde ma to asi najviac zaujalo.
Co sa tyka kilometraze, 40 v lete pre mladeho nieje vela, skor je uctyhodne, ze relativne neskoro zacinal. Na druhej strane, minimalne Sihliansku si prebehol, co by som ja osobne asi neurobil, kedze je tak nadherna, na druhej strane, v ramci Rudnej, asi trocha pochopitelne.
Osobne, tu Rudnu by som mozno skusil ako pripravu na SNPecku. No toho roku uz asi nestiham. Tiez ma odradzaju tie problematicke useky a tiez zac. v ZM, nejak mi nesedi a plus Siron.

Pavel Forgáč

Zaujímavé zrejme sme mali podobné tempo, keď máme prvé dni zhodné. Mne tie asfaltky až tak nevadia. Práve naopak po 3 dňoch v blate vo Volovských vrchoch som bol celkom rád že idem po pevnom povrchu. Zatiaľ som prešiel 3 a pol magistrály. Každá má svoju opustenú časť, krásnu a aj asfaltovú. Teda okrem východokarpatskej, ktorá má minimum asfaltu. Vlastne po asfalte sa ide iba záver z Novej Sedlice do Ubľe. Ale zase má maximum blata, teda aspoň tá polovica od Dukly čo som prešiel ja. Tak snažím sa popísať užitočné a zaujímavé informácie. Nechcem zbytočne naťahovať text, keďže ľuďom sa už dnes veľmi čítať nechce :) .

Daulagiri

Konečne prechod Rudnej magistrály :-) Ako píšeš v úvode doteraz tu žiadny o nej nebol, čo bolo dosť prekvapivé. Na mňa ale dosť skrátene popísané zážitky. Ale každý má svoj štýl.
Neviem či niekedy "dám" Cestu hrdinov, ale Rudnú magistrálu chcem prejsť určite. No ja to plánujem na pohodu, možno 10 dní, vychutnávačka...
Na margo Štiavnických potvrdzujem že tam chýbajú turist. prístrešky na prespanie a aj prameňov je málo, čo je škoda lebo pohorie je svojím charakterom nádherné.

Ale teda vďaka za tento článoček, prvá fotka sa aj mne veľmi páči.

Martin knor

Uf, to boli paky. A to si ani nevyrazal nejako skoro. Zrejme chodis poriadne rychlo.

Vacsinu Rudnej magistraly mam prejdenu, zvacsa aj s okolim. Su tam vsak casti, na ktore ma nik nedostane. Dobre som si nadaval, ked som nabaleny slapal Sarisske asfaltky na magistrale z Dukly na Devin a okolo mna premavali auta. Nic take si uz nechcem zopakovat.

Inak, pred mesiacom som na jednej rakuskej horskej chate nasiel knizocku o Tauern Hoehenweg. Ta trasa ma vela etap, no obcas ma az 5 variant, takze clovek si moze vybrat taku, aka sa mu viac paci. Mohli by sa dialkove trasy aj u nas spravit podobne.

Vrana

2 PChH: ano presiel, jun 2018 v dvojici s kamaratom po Stolicu. 7. vecer som uz sam zisiel po zelenej znacke nad Vysnu Slanu a 8. den som dosiel do Roznavy.

Uplnou nahodou sme mali prve 4 dni takmer totozne ako autor clanku teda:

  1. sennik na Uhliskach
  2. nad Babinou
  3. Detva
  4. pristresok Cervena jama mapy.hiking.sk/?x=19.4711…

potom sme trosku zvolnili:

  1. luka pod Sopiskom
  2. utulna Nizna Klakova
  3. luka nad Vysnou Slanou

Po Detvu resp. Kalamarku :) na moj vkus prilis vela asfaltu, inak tura je to fakt pekna. Rudohorie je velmi vdacny ciel na dlhsie tury.

TomXX

Klobúčik dole, my sme s parťákom síce magori čo sa porcií kilometrov týka, ale na Teba nemáme :) Čo-to z toho máme prejdené, ale snažíme sa skôr úplne vyhýbať dedinám a mestám už úplne.

Pavel Forgáč

Tak vstával každý deň inak prvý deň som sa musel dopraviť do Moraviec, takže som začínal až o 8:00 a potom ďalšie dni tak okolo 6:00 plus hodinku trvá kým sa pobalíš, naješ atď. Šlapal som tak tých 7-10 hodín denne podľa tohoy ako sa išlo. Mne osobne sa vždy ide najhoršie druhý deň na túre. Najesť a zakúpiť potraviny sa dalo vo väčších mestách. V dedinách väčšinou chýbali potraviny a aj krčmy, kde by sa dala doplniť voda. Topánky mám už tretí rok nemecké vojenské kanady. Sú nepremokavé a dá sa chodiť aj v zime v nich pokiaľ veľmi nemrzne. Ja osobne mám rád vysoké topánky, pretože keď mám nízke bolia ma členky. Tak lesy okolo Stolice sú dosť zničené, ale aspoň sú výhľady a oproti časti SNP cez Volovské vrchy je to nič. Ten kto má rád miesta, kde je menej ľudí tak mu ju vrelo odporúčam :). A samozrejme ponúka aj množstvo prírodných a kultúrnych krás.

Baranček

Aj ja som tú našu nádhernú Rudnú magistrálu prešiel aj keď nie naraz,ozaj je chudobná na turistov,ale mne to neprekážalo užíval som si tú krásu,šumy lesa,vône lúk a nádherné ticho

Pencurák

Rudnú magistrálu som prešiel v roku 2013 a presne ako píšeš Paľo,počas celej trasy skoro žiadny ľudia,značenie na mnohých miestach úbohé,takže mapa a kompas museli byť stále po ruke (GPS som ešte nemal). Krásne spomienky hlavne na nocľah na lazoch Blýskavica, Poľanu,Zákľuky,Obrubovanec,Banskú Štiavnicu,Muránsku planinu. Kto si chce oddýchnuť od davov turistov,tak vrelo odporúčam. Denne si toho našlapal úctyhodne Paľo.

Boro
Palo, nádhera. Čítal som a v duchu šlapal s tebou. I keď tie denné dávky by asi pre mňa neboli. Ale nevadí.Musel som sa usmievať, lebo som si pripomenul, ako sme s kamarátom spali na hrádzi Evičkinho tajchu a ráno išla nejaká pani do práce okolo nás a keď nás videla, povedala Juj, ale vám je dobre. No a ďalší nocľah v tej istej útulni pod Muničkou. Krásna trasa, nádherný kraj.
Lubo

Super prechod, vyzivne denne davky si si daval. Ta prva foto k clanku je super, ma atmosferu aj peknu kompoziciu. Mnam :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma