Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pomalošľapom na Zákľuky

Diskusná téma K článku: Pomalošľapom na Zákľuky

Na Zákľuky som už narazil dávno na rôznych fórach, nepochybujem, že táto lokalita je tak trochu srdcovka pre veľa ľudí. Ale tentokrát prišiel podnet na návštevu tohto čarovného miesta úplne bizarným spôsobom: počas služobnej cesty do Spišskej sme leteli v maličkom dvojmiestnom lietadle späť Pohroním a zrak mi pritiahol tiahly lúčnatý hrebeň po ľavej ruke. Ešte v ten večer som sa ňúral v mape a bolo rozhodnuté. Sem musíme niekedy prísť peši!

PaliT

Martin: my na tie túry chodíme tak, že až raz budem bilancovať, spomienky na naše nenáhlivé putovanie Slovenskom budú tým najväčším pokladom v trezore.
Inak črtá sa mi podobný let do Svidníka, tak pilota chcem nahovoriť, aby sme čo najviac leteli (a nakrúcali) pozdĺž SNPéčky. Ak budem chystať knihu :D o jej prejdení, budem mať dobrý základ...

Svatopluk: Títo boli zrejme Pražáci, ale fakt je, že často narazím na ľudí, čo by povedali niečo ako: "Ja su Vsacan", alebo Podle peří poznáš ptáka, podle řeči Ostravaka, či niečo podobné. :)

Heňo: Myslím, že základom názvu môže byť aj ohyb Kamenistej doliny, vrch Kľuka je priamo nad jej hornou časťou a Zákľuky sa potom pri pohľade na sever za ňou.
Hrebeň Kľuky na Poľanu je spočiatku skôr pre milovníkov pokojného pochodu lesom s niekoľkými priesekmi a výhľadmi, no nikde nebola čerstvá ťažba. Záverečný výstup je potom monumentálny, k Záhorskej skale do pralesnej divočiny.

Ade.e

Pali, mal by si to upozornenie o dlzke clanku dat na zaciatok a nie na koniec, kedy je uz neskoro a je precitane. :)
Zvycajne by som to precital na raz, ale som zacal neskoro v nedelu vecer, s tym, ze si to dam hned rano, ako sa zobudim.
Inac, az teraz citam tvoj clanok, hoc bol hned pred mojim, lebo som nemal cas, tak pomalicky napravam resty aj u inych.
Clanok je samozrejme fajnovy, taky pomaloslapovy. :) Cast trasy som presiel, takze minimalne ma usek od Hroncoka a najma Zakluky a Obrubovanec velmi potesil a spomenul som si ako som tam siel... Aj toho roku som chcel a stale chcem. Dufam, ze sa to podari, popri inych naplanovanych turach.
Ako spomina niekto, tiez som si musel na tie gamarusy pouzit slovnik. Ten kumu... nvm co, som z kontextu pochopil, ze je to nejaky druh tazkeho oblaku, z ktoreho asi naisto sprchne. :D
A este k celkovej trase, peknu okruznu si si ju dal. Potesilo ma aj to, ze si siel tu modru z Lomu cez Kluku do s. JAsenova, na ten usek pokukujem a nvm ci ist alebo nie. Ci nieje polom, ci vela rubane, dzungle ap. A dik za to vysvetlenie o povodu nazvu Zakluk - Za Klukami. :D Aj ked to asi nebude ozajsty prapovod, nie? Tedaa kvoli tomu, ze su take relativne klukate, nie? :)
Este raz dik za labuznicke citanie, tesim sa na autorske stretnutie, kde sa dufam, uvidime.

Svatopluk Štěpánek

Pravdu povediac, tí Česi sú z väčšej časti Moraváci, mám tú istú skúsenosť ( ja som jeden z nich ).

Daulagiri

Musel som si vyhradiť špeciálny čas na čítanie, ale oplatilo sa.
Pekný návrat zo služobky v lietadle, aj ja chcem :-) Vy si to v horách riadne užívate, pomalošlap ako vyšitý, ale ja tiež nepodávam veľké výkony. Túto oblasť mám veľmi rád, bol som tu viackrát, špeciálne okolie salaša na Ľubietovskej Bukovine. Tá traverzová modrá išla zo sedla Jasenová tuším ešte v 2010-tom, šiel som ňou dvakrát, potom ju preznačili. Čechov aj ja stretávam aj v tých najzapadnutejších končinách, Slovákov málokedy.
Zákľuky sa aj mne páčili, celý hrebeň, spal som v tom senníku pod vrcholom.

Vďaka za pripomenutie mnohých pekných momentov odtiaľ. A pekné fotky ešte musím pochváliť!

PaliT

Jáj, však to som už čítal, skvelé. Soňa, tie maličké "spermie" vo vode spomínam aj ja, to bol ten gamarus a naozaj prežíva len v kvalitnej vode, je to vlastne indikátor nezávadného zdroja.

Sona

Ved sme to aj nechali visiet dva dni, aby mal kazdy zaujemca dost casu si to precitat :)

Pripomenul si mi nas vander spred par rokov: hiking.sk/…/veporskymi_vrchmi…
Vidim, ze tajch je uz zase plny a s novou besiedkou na mure. A take obrovske stromy, ako na hrebeni Zakluk, som odvtedy nevidela.

PaliT

Existuje taká (medzičasom vyvrátená) povera, že ľudia nečítajú dlhé články, dlho sa tradovalo, že by to malo byť do 2.000 slov. Na vlastných blogoch vidím, že dlhé články (samozrejme, ak majú hodnotu) naopak – zvyšujú sledovanosť a hodnotenie stránky.

Ale asi by som to mal uviesť na správnu mieru: v prvom rade si takto píšem denník pre seba, ja sám si po rokoch veľmi rád prečítam vlastné zápisky, keďže niektoré detaily jednoducho po čase vyfučia z hlavy. Nepíšem opisy túr ako sprievodcu, považujem to fakt za špecifický druh literatúry. Sám to poznám, že v okamihu, keď tu vyjde nejaký dlhší článok, tak si ho neprečítam hneď, ale odkladám si ho na vhodnú chvíľu na neskôr. Minule som strávil celý upršaný deň v posteli a čítal som si mnoho aj prastarých článkov, najviac mi rezonujú tie od Bora (spomínané o Poľane a Zákľukách som vyslovene pohltal), Daulagiriho, Tóna, Heňa, Jitky, Mira a viacerých ďalších, našiel som tu veľa pokladov.

Verím, že aj tie moje berú ľudia ako kratochvíľne čítanie a viaceré pozitívne ohlasy mi to potvrdzujú, čo je veľká vzpruha do ďalšieho písania, zvlášť silná motivátorka je v tomto naša naturalizovaná Poľka Beta (tej prezradím, že v dávnych dobách mám korene v jej krajine).

Martin knor

Ozaj to bolo dlhe. Volakedy mi dal Miso voditko, ze clanok ma obsahovat tak do 1000 slov :-).

Na Zaklukach som bol uz 2x, raz som tam dokonca stanoval, ale nejako zvlast ma to miesto neocarilo. Na chodniku cez Kluku som zasa stanoval uprostred jahodoviska. A ked rano kolega este drichmal (dve noci dozadu stravil vo vlaku mieriacom do Bratislavy a dalsiu noc sme cestovali do Detvy), usilovne som zbieral jahody. Je to prijemna oblast, hoci uprostred leta by som tam asi nesiel.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Boro,
na Hrončoku ste spali "za minulého režimu" - ja tiež, prvý krát v roku 1979 !
Nuž, čas beží..

Wbk

Čítal som o Zákľukách už dávnejšie a tento článok ma pohltil definitívne. Takže plánovanie dnešnej túry bolo o to ľahšie :-) Je to naozaj priam až výnimočné miesto Zeme a Slovenska. Asi najpríťažlivejšou súčasťou pre mňa osobne boli všetky tie majestátne solitéry, skutočne jeden úchvatnejší ako druhý.

Tomka

Krásne Pali. Potešilo!
Je to nádherný kraj a lesy ako na Poľane sú už málokde na Slovensku.
A krásne fotky.

Beta

Chcela som to prečítať zajtra ak budem cestovať 6 hodin autobusom z hôr do hôr. Dnes večer som chcela prečítať len kúsok. Prečítala som hneď cely článok, lebo sa mi to veľmi dobre čítalo. Aj ked som občas musela použiť slovník. Je to aj vtipne, aj zaujímavé a napísané akoby mi pisal kamarát. A je to aj veľmi turistické, lebo predsa na túre nejde len o kilometre a vystúpenie na vrchol. Veľmi sa mi páči. Super, PaliT :-)

Boro

Ten kraj je môj "naj-naj-naj". Prešiel som tú trasu obidvomi smermi niekoľkokrát a hoci mi už nohy neslúžia ako kedysi, tak som presvedčený, že ešte aspoň raz tam vystrelím.U tej chaty na Hrončeku sme spali ešte za minulého režimu. Ráno nás "vymákol" nejaký pseudoochranár a keď sme mu vysvetlili, že sme sa tu len tak zvalili do trávy, tak nám povedal : Len žiadne stany, súdruhovia, žiadne stany.Potom som videl Hronček takmer vždy len vypustený. Mali sme i problém, z orientáciou dolu od Zákluk a riešili sme to tu s Tomášom Trstenským, mali sme problém v rovnako suchom roku ako bol teraz s mojou priateľkou a reportáž je tu niekde na tomto webe, a jediný prameň sme našli až u Tlstého Javoru ale išli sme ďalej a ďalej. Keď sme tam boli prvý raz na vandri, tak sme sa od sedla Tlstý Javor posunuli ešte ďalej a nakoniec sme po značke prešli Dobročský prales,ktorý si teraz privlastňujú nejaké svinské organizácie a nepúšťajú tam nikoho. Ten úsek trasy milujem a nikdy naň nezabudnem. A tebe ďakujem, že si jeden z mnohých, ktorí mi ho zasa priblížili.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma