Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nenáročná túra IV. - Výstup na Javor

Diskusná téma K článku: Nenáročná túra IV. - Výstup na Javor

Ploché chrbáty hôr a náhorné planiny Ostrôžok sú priam ideálne na nenáročnú turistiku. Práve tu vám predstavím túru, ktorá určite uspokojí nielen zdatných turistov, ale aj začiatočníkov. Jej hlavným cieľom bude výstup na druhý najvyšší vrch pohoria, Javor. V jeho okolí sa nachádza niekoľko krásnych a ďalekých výhľadov nielen na Poľanu a kraj pod ňou. Potešia nás aj roztrúsené osady, kde často nájdeme malebné zákutia.

Vladimir50

Pred dvoma týždňami som sa trošku túlal v Ostrôžkach a tak som sa vrátil aj k tomuto staršiemu Tónovmu článku. Chcel by som však upozorniť na jednu nepresnosť v popise fotiek. Ten pohľad spod rázcestia na Divínskych lazoch nie je na Tri chotáre, ale na Sedem chotárov. To je kopec, pod ktorým som sa narodil.

Viera

Detvianski turisti chodia na Javor už tradične, vždy 1. mája. Aj včera sme absolvovali výstup na Javor, tentoraz z Podkriváňa a potom do Divína. Keď sme boli o čosi mladší, chodili sme zo železničnej stanice v Detve až do Mýtnej , k vlaku a cestou sme zbierali pasmrčky české. Spomínam si, že raz sme už na 1. mája našli nad Divínom masliaky.
Je to krásna trasa, nielen výhľadmi, aj kvetenou - včera na jednom mieste hrachor jarný, teda krása je aj v detailoch.
Túto túru odporúčam ľuďom s citlivou a vnímavou dušou.

Boro

Ahoj Tóno, no veľa sme toho nenatúlali, pretože zima stála za velké oné a tak sme si urobili len jeden taký pekný čunder.Bude to tu 11.3. Inak len blízke okolie a tak, len aby mi nezahnili panty.

Vlado

Ahoj Tono,
ďakujem za informácie - o tom hráku nad Lovinobaňou som nevedel a ten Lysec na stranke varak.hu je veľmi pekne spracovaný -pozrel som si aj ďalšie hrady,majú to fakt dobré.Na Lysci som bol už dávnejšie,no chystám sa tam opäť,tentoraz z juhu-chceme si pozrieť aj tie skalné obydlia(jaskyne?) pri Ľuboreči.Teraz som sa však venoval slovenso-maďarskému pohraničiu,takže ostatné šlo trochu bokom.Dúfam,že opäť zavítaš do týchto oblastí a už sa teším na nový zaujímavý príspevok.

Tono

Ahojte. Vdaka za vase prispevky do fora. Prepacte ze reagujem az teraz, ale len vcera som sa vratil z VT.
Boro, toho roku sa mi uz podarilo daco pobehat. Moju klasiku - Stiavnicke vchy, bol som na zaujimavej "objavnej" ture v Tribeci, zimna hrebenovka Javornikov. Na Javore a v Ostrozkach som bol este zaciatkom decembra 2007. A co ti, kde si sa tulal?
Vlado, na vrchu Lysec su ruiny po nefalsovanom stredovekom drevozemnom haradku. Su tam aj mladsie nalezy, ale ide hlavne o stredovek. Na varak.hu$ret pod heslom NAGYLIBRECSE (Libercse vara) najdes podorys hradku, kratku historiu (v mad. resp. anglictine) a opis. Samozrejme nechybaju fotografie,
Svato, pozostatky hradku Lovinobana najdes nad zel. stanicou LOVINOBANA - ZASTAVKA (nie Lovinobana) na kote 314. vid fotografia hiking.sk/…/ostrozky-lovinoba… . Na fotke je predsunute opevnenie, vlastny hradok je nieco cez 120 - 150 m vyssie, na vrchole koty.
A co dodat na zever, som rad ze sa vam clanok pacil.

Vladimir Popluhar

Pekný článok, tušim sa tam pôjdem pozrieť - he-he-he - len my abstinenti si na Teba musime dať pozor. By si nas do krčiem zavliekol.
Ale fajn - znovu som prečítal.

Sona

Ma, to pri editacii nejako uslo, diky :-)

Daulagiri

Opäť dobrý článoček a priznám sa že veľmi inšpiratívne fotky. Musím zohnať mapu a uvidím...
Už viackrát som písal že najradšej mám ľudoprázdne končiny a toto je nepochybne taký kraj. Zvlášť ma zaujímajú tie samoty a pohľady na Poľanu.

A ešte malý dotaz: v časti "Bývalá chata pod Javorom" nemá byť náhodou: v 60-tych rokoch s ypsilonom ?

Svatopluk stepanek

ako zvycajne prekrasne fotky a zaujimavy vyklad.
v lete 2003 som stravil
tyzden v krivani a chodil
v podpolani a kraji pod javorom - ludia sa
cudovali co tam robi clovek z prahy, cr.
raz som siel tak ako vy -
a rano okolo 0500 hod ma
zdravil brechajuci srnec. siel som po modrej do divina, lovinobane a sedla pod hradnym a po zvaznici do kotmanovej a skoncil v mytnej. zvysky hradku som akosi nezbadal - kde je presnejsie ? pre mna
najkrajsi pohlad na polanu je od vrch -
slatiny
podpolanie, kraj pod javorom a novohradske podzamcie su prekrasne a bohom zabudnute kraje. to co vidime my pri nasich tulackach uz nik neuvidi...

Boro

Tak si si zasa konečne zavandroval. Už som myslel, že sa ani neozveš. pekný kraj, naprosto súhlasím.

Vlado

Ahoj Tono,

ako vidím,zase si zavítal do oblasti,ktorá je jednou z mojich "srdcoviek".Keďže už v minulosti som sa k podfobnej téme (Ostrôžky) vyjadroval,teraz len stručne.Je to veľmi pekná oblasť pre nenáročnú turistiku s využitím značkovaných ale aj neznačených ciest ) pekný prehľadný terén.Doporučujem aj ďalšie tipy - Budinská skala,pod ňou pekný salaš u Juraja - jedna z mála možností občerstvenia priamo na planine,Bralce,ale aj oblasť Polichna,Ábelovej,Lentvory - vrch Lysec so stopami hradiska.Oblasť Polichna a Ábelovej je zobrazená v dielach B.S.Timravy,ktorá tu prežila väčšinu svojho života - pamätné izby.Doporučujem turistom,ktorí hľadajú málo frekventované nepreľudnené oblasti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma