Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie vrchy SR - najvyššie body okresov

PaliT

Dunajská Streda má najvyšší bod terénu 133,1 = koruna hrádze VD Gabčíkovo. Riadiaca veža plavebných komôr je ešte vyššia, ale to už je budova a nie terénny útvar.

Peter Šufliarsky

dzakomoo ďakujem, ale až tak som sa s tým nenamáhal :). Vychádzal som z už dávnejšie publikovaného zoznamu: oddych-v-drahokamoch-slovensk… (časť tohto zoznamu je, aj s chybami, opublikovaná na wikipédii). Upravil som nejaké drobnosti a dohľadal, čo chýbalo... Okrem chýb zoznam nezohľadňuje zmeny v katastroch obcí, v oblasti Levočských vrchov po zániku vojenského priestoru Javorina, ktoré sa dotkli až štyroch okresov, ako popísal shatterhand a tým sa vysvetlil aj školský fail.
shatterhand vďaka aj za podrobné zdôvodnenie.
Ďakujem za opravu jaro.q a MilanS, tiež zapracujeme (na Smrekove som bol viackrát).
MiroBiker, čo sa týka lazu – osady Vrchdobroč, tá správou aj katastrom patrí ku Detvianskej Hute, ale rázcestie Vrchdobroč nad osadou 875m a aj samotný vrchol 918m (triangulačná tyč je na kraji lesa) sú na hranici okresov Detva a Lučenec a patria tak obom.

Jaro.q

V okrese Senica je najvyšší bod 660 m.n.m. pod Veterlingom (k.ú. Plavecký Peter).

Miro Č

Vrchol Strážova je na hranici okresov Ilava a Žilina a nie Prievidza.Približne 300m severne sa pripája aj hranica okr.PB a územie okresu Prievidza začína až v oblasti cca Lazový vrch.

MiroBiker

Pripájam sa aj ja k opravám chýb. Domnievam sa, že v okrese LC je najvyšší kopec Javor 821 m n.m. nachádzajúci sa v pohorí Ostrôžky v katastri obce Divin. V článku spomínaný kopec Vrchdobroč 918 m n.m. aj napriek svojmu názvu evokujúcemu to, že patrí pod novohradskú obec Dobroč, prináleží do katastra Detvianskej Huty a teda do okresu DT.

Shatterhand

Celkom užitočný zoznam, väčšinu vymenovaných som pravdupovediac nenavštívil. Ale má viacero chybičiek.

  1. Považská Bystrica.
    Strážov (1213) bol najvyšším bodom býv. okresu Považská Bystrica (v rokoch 1960-1996), tento okres totiž tvorili 3 súčasné - Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Dnes je vrchol Strážova na hranici okresov Ilava a Prievidza. Pre okres Považská Bystrica sa uvádza niekedy mylne Strážov (1213), inokedy Veľký Javorník (1071 alebo 1072, tu je prostredný vrchol cca o 1 m vyšší než 400 m vzdialený západný, na ktorom je dvojkríž a výhľad). Tiež mylne. Najvyšším bodom okresu je nepomenovaný bod na lúke pod Strážovom, výška 1163 m.

  2. Liptovský Mikuláš
    Bystrá (2248) bola najvyšším bodom okresu aj kraja asi do roku 2007, potom sa okres zväčšil, lebo obce Pribylina a Východná získali späť územia od Vysokých Tatier (podobne ako neskôr Štrba). Väčšina ostatných cca 20 podtatranských dedín takýto nárok nemá, lebo im územie odňali ešte pred rokom 1948.
    Východná (a tým aj okres LM) získala úzky pás cez Tri studničky po vrchol Kriváň (2494).

  3. Levoča
    Vojenský obvod Javorina zanikol 2011 a územie si rozdelili okolité obce, takže okres Kežmarok sa zmenšil, naopak Levoča, Sabinov a Stará Ľubovňa narástli. Takže nie Smrekovica (1200), ale už Furmanec (1238).

  4. Stará Ľubovňa
    Nie Minčol 1157 ale Čierna hora 1289.

  5. Sabinov
    Nie Minčol vyhliadka 1125, ale Kuligura 1250.

  6. Kežmarok
    Nie Čierna hora 1289, ale Ihla 1283.

Dzakomoo

Peter palec hore urobiť si námahu s takýmto zoznamom.
ja som chodil na ZŠ v SL a učili nás na zemepise, že najvyšší vrch okresu SL je Minčol v Čergove - tak to je uvedené aj v tomto článku. realita je ale vrch v úplne inom pohorí. je to Čierna hora (1289 m) v Levočákoch, ktorá sa nachádza na hranici katastrov obcí Jakubany a Lomnička (obe sú v okrese SL) + v okrese je ešte zopár ďalších vrchov vyšších ako Minčol (Siminy, Zámčisko, Repisko atď.). tento školský fail dodnes nechápem..
Ďalej teda najvyšší vrch v okrese KK nemôže byť Čierna hora, ale podľa katastrálnej mapy je to vedľajšia Ihla (1282 m).

MilanS

Najvyšším bodom chotára obce Mošovce je Smrekov 1441 m (na zelenej odbočke 5634V), ktorý je aj najvyšším bodom okresu Turčianske Teplice.

Mato_d

Super práca, ale skús sa prosím ešte pozrieť na okres Levoča - podľa všetkého by najvyšším bodom okresu mal byť Furmanec s nadmorskou výškou 1 238 m.n.m.
mapy.hiking.sk/?x=20.64994…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma