Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Útulňa Líška a Lomnistá dolina s pomníkom Jana Švermu

Diskusná téma K článku: Útulňa Líška a Lomnistá dolina s pomníkom Jana Švermu

Keď v horách prišla prvá nádielka snehu, zbalil som lyže a vyrazil. Uvažoval som aj o putovaní naťažko s využitím útulní na Poľane, ale v piatok som sa vymotal z práce tak neskoro, že som sa napokon rozhodol otestovať Domček HS na Čertovici. Dobre som urobil, ísť na prvú lyžiarsku túru sezóny s veľkým batohom na pleciach, by nebol najlepší nápad.

PaliT

Svatopluk, nižšie v diskusii je fotka tých mojich, je to masívnejšie BC viazanie aj topánky ako na klasické bežky. Zbytočne sem dávať konkrétne značky, v dobrom obchode poradia. Jediná vec, ktorú by som už urobil inak – namiesto dlhých BC bežiek by som vzal širšie a kratšie, lepšie sa s tým jazdí v zjazdoch.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Pavol,
Aké BC bežky a pásy by si odporučil či s akými máš dobrú skúsenosť ? A čo vázanie a topánky ?
Pred okolo 40 rokmi sme šli s partiou z Ružomberka do Harmanca na obyčajných bežkách. Bolo to super, ale čo nám chýbalo na vybavení, to sme nahradili silou.

PaliT

Daulagiri ďakujem a ďalej v nádeji čakám tvoje články :)

@Bikemartin: Teraz si kamoš kúpil nové Garmonty na BC (outdoor predajňa na výpadovke D1 ako býval Galan), naozaj ich prestali vyrábať?

Daulagiri

Po dlhej dobe som sa konečne dostal k tomuto článku. Okolie Beňušky mám veľmi rád, vždy som tam mal niečím zaujímavé počasie a napriek zdevastovanej krajine sa mi zakaždým páčilo. Aj Lomnistou dolinou k pomníku Jana Švermu som šiel v jeden sychravéý novembrový deň. Tie končiny pôsobia riadne odľahlo a majú skvelú atmosféru, aj preto že tam zrejme veľa ľudí nechodí.

Ja mám rád snežnice, aj keď si uvedomujem že je to oproti lyžiam väčšia morda :-)
Vďaka za ďalší príjemný článok z mojich obľúbených nízkotatranských končín.

FunTTomas

bikemartin: v pondelok sme tam boli merať a stopu, čo si videl o skútra, tak sme po nej obnovovali lyžiarsku stopu až do Braväcova. Inak, pridaj sa v sobotu na prechod Čertovica - Halny. Viac na kremnicka.hiking.sk/…/#more-8…, ide aj Ďuri.

PaliT

Fíha, tak to musela byť riadna divočina. Tá zvážnica totiž naozaj končí v úbočí. Pokiaľ viem, tak okruh by mal byť prechodný o poschodie nižšie, teda touto cestou: mapy.hiking.sk/?x=19.72332…

Z Líšky sa treba kúštik vrátiť a zísť nižšie, tam som aj videl bežkárske stopy.

Bikemartin

pali, asi som prvá obeť tvojej reklamy na BC túru na Líšku ;-) Dnes za super počasia som to prešiel aj so západnýmm traverzom Beňušky mapy.hiking.sk/?trasa=DteSu Na Líške som stretol domáceho na skialpoch a hovoril, že na západ to nie je vkuse prepojené zvážnicami, je tam problémové miesto a na bežky to neodporúča. Stopa ale bola natiahnutá, tak som išiel aspoň pozrieť výhľady. Za prvou zákrutou Ďumbier až Prašivá, za ďalšou ponad Čertovicu vidno Jakubinú, Klin, Bystrú. Po 1,5km zvážnica skončila a rovnako aj stopa (na mape cca ako je nápis Beňuška). Ďalej pokračovala iba stopa rysa. Tu začalo pravé backcountry. Oproti na SZ hrebienku Beňušky som videl nejakú zvážnicu cca v mojej výške, tak som sa pustil traverzovať strmé rúbanisko, bolo to asi 400m podľa GPS. Za hrebienkom som videl dolu asi 200m výškových zvážnicu so stopou po skútri, kľukatiacu sa až do sedla pod Lenivou (je to zelená cyklotrasa). Skúšal som to pustiť dolu rúbaniskom, ale severná orientácia znamená, že slnko sa tam snehu ani nedotklo, prašan bol bezodný. Vrátil som sa na hrebienok a po ňom prišiel dolu na tú skútrovú diaľnicu. Západný traverz sa na BC bežkách prejsť dá (nie rodinka s deťmi...), ale len za dobrej viditeľnosti. V hmle by som sa tam určite nepúšťal.

Muska

Je to NNN BC norma, Garmont pokiaľ viem ani nevyrábal klasické NNN, len segment BC.

Rast

A nie je to skor NNN BC norma? Na tak siroke lyze NNN asi by nebol dobry napad... z foto to nejde vidno.

Peter61

hm,
na Vysokej som videl akurát jednu Poľku v krátkej sukni a trailovkách. BC Garmonty som tam ešte nikdy nevidel.

PaliT

Na Vysokej v Mammute ze 49,-€ (pôvodná cena 190)! Goretexové boty za babku.

Bikemartin

Tie Garmonty si v akom výpredaji vyhrabal? Garmont už asi 5 rokov lyžiarky nerobí (BC, skialp, telemark).

PaliT

Garmonty, pozri foto, zabudol som, ako sa táto norma viazania volá.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma