Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Malej Fatre sa strácajú vlci

Martin knor

Viem si predstavit, ze vo Svajciarsku je to vacsi problem ako u nas, kedze v Alpach maju iny model chovu oviec (a krav). Stada su tam na alpskych lukach bez dozoru ludi a bez psov. Keby pasli ako u nas (co pri vacsom pocte seliem budu musiet), tak by to ich produkciu neumerne predrazilo a neboli by konkurencieschopni. S tym budu mat problem najma ked sa presadia infantilne snahy zaviest do Alp spat medvede.

Martin63

Ochrana/regulácia šeliem je témou aj inde. Vo Švajčiarsku žije iba 100+ vlkov (odhad MŽP pre Slovensko 300-600) a napriek tomu sa iniciovala zmena zákona, ktorý mal znížiť ich ochranu pred lovom, nakoľko straty na pasúcom sa dobytku poškodzujú miestnych farmárov.

V referende tesne zvíťazili odporcovia liberalizácie lovu. Viac na swissinfo.ch/…/46050398

Vlado z NZ

kým poľovníci neprestanú byť chovateľmi tak sa to nezmení. zažil som ako mi bez hanby poľovník rozprával ako strieľajú ešte aj bociany, lebo im žerú malých zajačikov, strieľajú dravce a vlka vždy keď ich vidia...oni to bohužiaľ berú tak, že si chránia svoj majetok, do ktorého investujú prikrmovaním a pod.

Jaro.q

Tie škody sa vyčíslujú: gis.nlcsk.org/…/SkodyRatic

No a toto je zvyčajne v zmluve o prenajme:

„Užívateľ poľovného revíru je povinný uhradiť škodu spôsobenú nesprávnym užívaním poľovného revíru na poľovných pozemkoch alebo na poľných plodinách dosiaľ
nezobratých, viniči alebo na lesných porastoch.“

JaroB

Nerozumiem prečo nevyčísľujú škody spôsobené raticovou zverou a nepýtajú ich preplatiť od poľovných združení obhospodarovatelia lesov a poľnohospodárskej pôdy, keďže poľovníci si vyčísľujú škody spôsobené šelmami. Bolo by to zaujímavé porovnanie, zrejme by sa oplatilo v revíroch vlkov hájiť samotným poľovníkom.

Jozo.p

Jelen už má dosť, pred chvíľou ho doviezli z poľovačky...

Peter61

Martin :
a ešte tí ochrankári aj vyberajú malofatranským vlkom baterky z GPS a potom sa vlci strácajú.

Martin knor

Presne. A tie holoruby co po nich zostavaju - no hotova katastrofa.

JJelen

V prirode nie je nic horsie ako takzvani ochrancovia prirody, rozne lesoochranarske spolky apod, vsade po nich je iba spust a nesmierna skoda na prirode.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum