Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Slizniak karpatský (Bielzia coerulans)

Axel

Tito krasavci asi maju jaskyne v oblube, ja ho mam odfoteneho priamo na vnutornej strane poklopu vchodu do jaskyne (nie Krasnohorskej).

Blahola

Tomáš, videl som ju. Na Slovenské pomery majú až moc nápadnú farbu do prírody. Na chodníku a v okolí jaskyne ich bolo viac farebná mutácia tá istá.

Psyloo

ja som uz mala to stastie stretnut ich zopar krat. Ale prvy krat ked mi kamarat ukazal fotku "modranky" bola som presvedcena ze za to moze Photo Shop;-)

MatusM

Fiha, tiez som takeho este nevidel. Dobre, ze viem, asi by som inak zanadaval na vandalov, co chudaka obliali farbou.
Inak je to cudesne - ani mimikri, ani vyhrazne sfarbenie... ale asi to nejaky vyznam bude mat.

Blahola

Je skúškové obdobie, takže za vyčerpávajúcu odpoveď davam 1*.

Rbr69

take som este nestretol, zase ma hiking.sk niecim poucil
Modranka karpatská / Slizniak karpatský (Bielzia coerulans)

"Dorůstá délky 12 cm (v nataženém stavu, smrštěné tělo má kolem 9 cm). Je velmi statná, tělo se k zadnímu konci postupně, ale silně úží. Štít na hřbetě zaujímá méně než 1/3 délky těla a vzadu je špičatý.

Modranka patří k nejatraktivnějším plžům bez ulity. Její zbarvení je variabilní, většinou je v dospělosti modrá, ale může mít barvu azurovou, hnědou, šedou, šedozelenou, modrozelenou nebo fialovou až téměř černou. Mláďata bývají hnědá s tmavými podélnými pásy, které se v dospělosti zcela vytrácejí.

Žije pod kůrou stromů v mírně teplých a hodně vlhkých horských lesích, venku ji můžeme přistihnout za deštivého počasí. Živí se houbami, lišejníky, jahodami.

Obývá lesy všech typů a stoupá až do 1 900 m n.m. (alpinské pásmo), je typická pro relativně málo narušené lesní komplexy.

Je karpatským endemitem."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky