Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomaškovič: V horách môžeme sprevádzať len my a vodcovia

Diskusná téma K článku: Tomaškovič: V horách môžeme sprevádzať len my a vodcovia

Nedávno sa konala konferencia o prírodnom turizme, ktorý by mohol predstavovať ekonomickú alternatívu k ťažbe dreva. Produktami prírodného turizmu sú zážitky ako pozorovanie voľne žijúcich zvierat, prírodných procesov, fotografovanie zvierat a krajiny. Pre región by to mohlo znamenať možnosť vytvorenia pracovných miest v službách či v sprievodcovskej činnosti, keďže produkty prírodného turizmu predpokladajú doprovod sprievodcu. Súčasná legislatíva dáva monopolné postavenie pre sprevádzanie v horskom prostredí horským vodcom a horským sprievodcom podľa toho, o akú náročnosť ide. Aspoň takúto interpretáciu prezentuje Slovenská asociácia horských sprievodcov. Rozprávali sme sa s Milanom Tomaškovičom, jej predsedom.

Peter

Dobrý deň chcel by som sa začať živiť ako horský sprievodca či us regionálne alebo globálne.mam veľmi rád prírodu a dosť ju poznám a viem sa hýbať v horách..ale neviem ako sa legálne sprievodcom stať čo na to potrebujem a ako to prebieha....aby som mohol legálne tých ľudí tímy horami sprevádzať...snažím sa nejak hľadať info na internete ale nejak mi to nejde .....mohli by ste mi tu niekto nejak poradiť usmerniť má aby som vedel aspoň ktorým smerom sa podať?.

Mio123

Mišo, ono v oboch prípadoch islo o "vysoko odborný" prispevok do zákona :-(
A v oboch prípadoch to niečo vypovedá o ich autoroch.

Peter61

miso K. : hej !
bol som trocha prekvapený tým legislatívnym chaosom v článku. ZOPaK síce neovládam odpredu odzadu, ale aspoň viem, čo/asi/kde sa v ńom dá nájsť a takýto level prepodkladám aj u profesistov.

Mio :
asi podobne, ako poslanec Mikloško r.2006 zapracoval na vložení HV do tohto zákona.
Zrejme poslanecké návrhy a čo ako s nimi bude schované v rokovacom poriadku NR SR.

Mio123

čítať tie odpovede je zhmotnené zúfalstvo.
Naozaj by ma zaujímalo ako sa Smericky poslanci čírou náhodou dostali k materiálu ktorý mohli rovno vložiť do chystaného zákona.

Sona

Miso, vdaka za doplnenie. Keby to robili priamo aj narodne parky, to by bolo skvele. Ale pocula som, ze nie kazdy ma na to motivaciu, ked prostriedky za to by sli na ustredie do BB...

Miso.K

A aby to bolo ešte trocha komplikovanejšie, sprievodcovskú činnosť v chránených územiach môže vykonávať aj ŠOP SR (zákon 543/2002 Z.z. §65a ods. 2 písmeno n. Takže na Slovensku nemáme len zákon o HZS :)

Miso.K

Odborná spôsobilosť ako je tu vnímaná je vec jedna. Keby som bol však v pozícii záujemcu o pozorovanie nejakých chránených druhov, o ich existencii v konkrétnom území, určite by som si nevybral ani z jednej skupiny "oprávnených" sprievodcov. Prečo? Ako záujemcovi napr o pozorovanie a život chránených druhov (o čom je práve prírodný turizmus) sú pre mňa prvoradé špičkové poznatky z tejto oblasti. Tie žiadny kurz nespraví. Majú ich ľudia, ktorí sa daným druhom venujú profesionálne (profesionálne neznamená, že to musí byť ich práca, ale úroveň, s akou sa veciam venujú). Naopak, ak chcem vyliezť na nejakú horu, tam potrebujem špecialistu, ktorý má zas špičkové skúsenosti s pohybom a pobytom v takomto prostredí. Sebelepší výskumník mi tu bude na dve veci.

Peter61

na rovinu,
ja by som (si na) to tiež pri takomto rozhovore nespomenul....

Sona

Nespomenula som si v danej chvili...

Peter61

Soňa, jedna otáka v článku na Teba bola" na základe čoho chodí pán Baláž do Tichej doliny a robí videá, ktoré vidíme na facebooku každý druhý deň?"
Odpoveď je :
".... ako zareaguješ?
Ja som stráž prírody , ja by som mal reagovať tak, že by som mal turistu pokutovať...."
hiking.sk/…/erik_balaz_do_pol…

Sona

Ad Aevis: “Naši lektori môžu vykonávať mimoškolskú vzdelávaciu činnosť ako voľnú živnosť. Tieto produkty teda robíme ako exkurzie, podávame odborný výklad.” hiking.sk/…/sprievodcovia_sa_…

Peter61

rast:
kde sa tu píše o nutnosti mať sprievodcu ?

Rast

nutnost mat sprievodcu niekam je uplna hlupost a nikto to dodrzovat nebude. Ina vec je, ked ho chce, tak s tym problem nemam. Cele je to trapne a smiesne, zvysovat si dolezitost. Ako to ma ale zariadene Aevis, to by ma zaujimalo, ako je to mozne, ze to ide...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov