Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vzniká asociácia pre prírodný turizmus

Diskusná téma K článku: Vzniká asociácia pre prírodný turizmus

Nadácia Aevis, ktorá sa venuje propagácii prírodného turizmu na Slovensku, sa rozhodla iniciovať vznik asociácie, ktorá by mala združovať zástupcov profesných skupín pôsobiacich v tomto odvetví. Ustanovujúce valné zhromaždenie by sa malo uskutočniť koncom mája 2019. Aktuálne prebiehajú diskusie o finálnej podobe a názve asociácie, jej orgánoch a financovaní, zároveň sa už môžu hlásiť potenciálni záujemcovia o členstvo.

Jjano

Sorry, nemyslel so to tak, že spamuješ, bol to dobrý príspevok a k veci :-)

RoL

jjano, to som netvrdil, ani netvrdim. Len som poukazal na realne spravanie sa podnikavcov. Ak by sa novovznikajucej asociacii podarilo eliminovat podobne praktiky, tak palec hore. Obavam sa vsak, ze podobnym praktikam nezabrani nikto, aj ked v lokalitach kde sa to deje, je verjenym tajomstvom, kto taku cinnost vykonava. A uz teda nespamujem.

Jjano

RoL, aby sme sa vyhli odbočujúcim debatám, tak prístup, ktorý píšeš, určite nie je prístupom príodného turizmu a som si istý, že to nie je cieľom ani tej asociácie, ani jej členov. Skôr asi naopak.

RoL

Co sa tyka toho pozorovania tvorov v divej prirode a stavania akejsi turistiky na tejto baze ma bohuzial viac uskali. Jedno z najvacsich su prave peniaze, ktore za takuto cinnost miestny poskytovatel safari zinkasuje. Vazim si odbornikov, znalcov pomerov, atd. ktori dokazu putavo rozpravat o krajine, v ktorej ziju. Vedia kde, co kedy sledovat, co ukazat klientom. Ale bohuzial, mam obavi, ze tu prepukne akesi cierne eldorado. Nechtiac som si asi pred rokom vypocul rozhovor miestnych "podnikatelov v cestovnom ruchu" v okoli Ruzomberka. Ponukali moznost pozorovat medveda hnedeho vo svojom prirodzenom prostredi - samozrejme klienta na dane stanovisko (kde medveda PRIKRMOVALI) dovazali na stvorkolkach, pripadne offroadoch. Nebudu predsa riskovat, aby sa medved neukazal... Takze tolko k tym peniazom, ktore sa daju vytazit z panenskej prirody.

Jaro.q

Jedno nemenované pozemkové spoločenstvo pod Tatrami hospodári na viac ako 5000 ha, priemerné ročné tržby má okolo 1,7 mil. EUR.
Mzdové náklady 25 vlastných pracovníkov a služby od lokálnych živnostníkov predstavujú cca 1,2 mil. EUR. Čistý ročný zisk po zdanení viac ako 300 tis. EUR.
Môžete mi vysvetliť prečo by toto pozemkové spoločenstvo malo uprednostniť prírodný turizmus?

Lubo

PaliT, ak spravne rozumiem zamerom, povinnost clenstva v tejto asociacii nie je v jej planoch. V clanku je aj citat, ze "nepôjde o stavovskú organizáciu".

Druha vec je, ze ak sa asociacii nepodaria plosne zmeny zakonov ale aspon vynimky pre jej clenov, bude ten efekt podobny. Tam bude zalezat na tom, ci aociacia bude vyzadovat od svojich niekolkotisicove kurzy alebo len preukazanie svojej odbornej sposobilosti inym sposobom. To znacnej miery zalezi od toho, ako dopadnu volby.

Sona

TomXX, ja tomu rozumiem tak, ze ide najma o zazitky v prirode a takym zazitkom moze byt aj spanie v stane alebo pod sirym nebom. Dalej aktivity ako fotenie prirody, spoznavanie rastlin, sledovanie stop zveri, pozorovanie vtakov a inych zvierat z dialky atd., ktore by Ti sprostredkoval veci znaly doprovod. Pointa je v tom, ze vlastnikovi lesa by sa viac oplatilo "predavat" les opakovane tymto navstevnikom, nez ho jednorazovo vytazit, cim by sa chranil aj samotny les. Zaroven by z toho mali profitovat miestni ludia, ktori by ponukali ubytovanie, lokalne vyrobky, doprovod atd.

PaliT

Dobrovoľné združovanie ľudí, aby si navzájom pomáhali, vymieňali skúsenosti, či presadzovali svoje záujmy (najmä ak sú spoločensky užitočné), považujem za dobrú vec.

Mne vadí akurát také to povinné združovanie per dekrét, napr. povinné členstvo, ak chceš vykonávať nejaké povolanie, to vo mne vyvoláva silnú koprivku.

Prírodný turizmus má budúcnosť, ľudia budú postupne stále viac a viac otrávení konzumom, či materializmom a vtedy viacerí odhalia krásu pohybu v nezdevastovanej prírode, čaro nocovania v jednoduchom prístrešku. Keďže mnohí nebudú mať skúsenosti, zveria sa do opatery sprievodcom, ktorí ich bezpečne povodia, zavedú na zaujímavé miesta, ukážu vtáctvo a zver a pod. Toto sa mi páči viac, ako všelijaké megalomanské rezorty, chodníky v korunách stromov a pod.

A napokon chcem povedať, že okrem voľnej živnosti by na toto nemalo byť potrebné NIČ...

TomXX

Ono sa zrejme masovým turizmom myslí budovanie stredísk, lanoviek, rezortov :) Opakom by mal byť ten prírodný turizmus - ubytovanie pod stanom, v súkromných domoch u domácich, útulniach... to čo tu väčšina považuje za "turizmus" bez nejakých špeciálnych prívlastkov.

FifoVUVB

Docela by ste sa čudovali, koľko sú ochotní zahraniční turisti zaplatiť, aby videli prales, medveďa, ďubníka... vo svete to funguje. Je na čase aby sme začali využívať iné ekosystémové služby ako sú produkčné. a veruže že vynášajú viac peňazí

Japen

Ahojte, chcem sa fakt seriózne a vážne opýtať, ako by mal vypadať "prírodný turizmus" v reálnej praxi?
Vopred ďakujem za upresnenie.

Sona

Peter, nemyslim, ze popijanie cohokolvek zlepsuje chapavost.
K asociacii - tiez som toho nazoru, ze to je spravny krok, pretoze cim viac ludi v tejto oblasti bude spolupracovat, tym skor to moze fungovat.

Jjano

Soňa, Boro asi myslel granty a dotácie z verejných zdrojov. On to nazýva "vyžieranie štátu a našich prachov" a priori, bez toho, aby vedel, čo sú to za ľudia, čo budú robiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma