Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít

Diskusná téma K článku: Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít

Je ešte len koniec marca, ale dobrá predpoveď napovedá zotrvanie teplého počasie aj počas najbližšieho víkendu. Rozhodli sme sa preto, že slnečnú sobotu využijeme na dlhšie odkladaný prechod hrebeňa, ktorý začína od Východnej Slavkovskej veže a smeruje na Slavkovský štít. Ide o pomerne známy Vareškový hrebeň, oddeľujúci Veľkú Studenú dolinu od Slavkovskej dolinky.

Daulagiri

Už som o tomto hrebeni počul a vyzerá to ako zaujímavý okruh, raz by som si ho chcel prejsť, ale ktovie. V každom prípade fajn čítanie.

Martin knor

Pekne. Siel som to iba v lete, ked su podmienky jednoduchsie. Zato Vam vyslo paradne pocasie.
Tuto diskusiu ponize moc nechapem. Ved toto sa (v lete) bezne chodieva aj ako legalna VHT-turistika. Tak kde je problem?

Sona

My trvame na tom, ze chalani zakon neporusili, aj podla vyjadrenia autora, ktore mam pisomne, by nikdy neliezli nic nelegalne, bez ohladu na to, co sa im tu pripisuje. A myslim, ze nas web nemoze nikto obvinit z toho, ze by sme chceli akokolvek skodit prirode. Lubo to nakladne auto predpokladam myslel len ako pobavenie v kontexte toho, v akom stave je slovenska priroda a co su jej skutocne problemy.

PaliT

Ešte k tej klasifikácii - je zaujímavé, že v predpisoch sa hovorí o túrach danej obtiažnosti, ale upozorňujem, že Puškáš, Kroutil ani akýkoľvek iný sprievodca nie je dokument s právnou silou. Povedzme, že by chalanov chcel za tento článok niekto potrestať a oni by sa obrátili na súd. Skutočne by som sa rád pozrel, ako by chcel nejaký štátny úradník DOKAZOVAŤ, že oni neliezli horolezeckú túru, kde na viacerých miestach nezdolávali aspoň III UIAA.

Rc1

lubo k tej fotke. Bezohladu na to ci porusili alebo neporusili predpisy na tej ture tak to ze porusuje zakon niekto este neznamena ze ho moze porusovat niekto iny. Ak sa raz naucim porusovat zakon ako abycajny obcan v malom meradle co myslis prestanem s tym ked sa dostanem do vysokej funkcie?

Igor.marhevsky

Môj názor je podobný - zober si vodcu ak nemáš dostatočné skúsenosti a netrúfaš si túru zvládnu sám. Ak túru zvládneš sám nerozumiem prečo by si mal niekomu zaplatiť 200-300 eur - len preto že ideš do náročnejšieho terénu?
Začnime potom uplatňovať tento princíp aj pri lyžiaroch - bez lyžiarskeho inštruktora do Lomnického sedla nepôjdu... môžu sa spúšťať akurát na nejakej lúke za mestom...
Je to absurdné ale žiaľ je to platný stav u nás. A táto túra patrí k tým ktorých sa tento absurdný stav dotýka... pekná VHT túra kde bez vodcu ísť nemôžeš... a také veci že na hrebeni boli trojkové úseky alebo že to boli mixové/zimné sťažené podmienky...? V momente keď odchádzali zo Starého Smokovca vedeli kam idú, vedeli že idú na túru ktorá má poťažne obtiažnosť II a ešte netušili aké podmienky sú na hrebeni. Už dole vedeli že idú na túru ktorá je proti pravidlám národného parku a to že sa na hrebeni vplyvom počasia teoreticky niekde mohol vyskytnúť úsek III. terénu nie je ospravedlnením.
Taký je fakt a také sú pravidlá v TANAPe aj keď ja nehovorím, že s nimi súhlasím alebo že sú dobre nastavené...

PaliT

Už som veľakrát hovoril, že v kultúrnych krajinách si turisti berú horských vodcov preto, aby ich bezpečne previedli horolezeckým terénom za účelom zníženia rizík. U nás je vodca vstupenkou na prekonanie bariér z dôvodu ochrany prírody. Čiže typický slovenský model - prihráme kšeft “našim ľuďom”. Liberalizáciou by sa aj tento nezmysel narovnal.

Igor.marhevsky

Súhlasím, veľmi pekná túra, tak ako mnoho ďalších ktoré som spomenul nižšie, ale skús povedať takýto návrh ohľadom sprístupnenia pred Asociáciou horských vodcov - to uvidíš aké veci sa začnú diať...

PaliT

Pekný článok aj túra. O dôvod viac ukončiť nezmyselné buzerovanie návštevníka Tatier nejakými klasifikáciami a bumážkami. Treba vyhlásiť isté oblasti ako absolútne rezervácie a zvyšok nech je prístupný komukoľvek.

Igor.marhevsky

Netreba, viem ako tam ten terén vyzerá a viem aj ako je klasifikovaný.
To že som zišiel o par metrov inde a tam už bol III. terén - to potom môže povedať každý a vždy a či je to pravda už nikto nedokáže... na akejkoľvek túre si môžem zámerne zájsť cez nejaký skalný blok kde bude "akože III" aj na chodníku cez Priečne sedlo alebo Prielom... stačí zísť dva metre mimo reťaze na nejakú skalu a budem absurdne tvrdiť že som tam úplne oprávnene aj v zime počas uzávery "pretože som prešiel III. terén a som teda na lezeckej túre"

To je ale presne ako píšem - obchádzanie pravidiel - a je na svedomí každého či to bude robiť alebo nie...

Sona

Len by som zopakovala, ze autor s kolegom to nesli cele podla sprievodcu, niektore pasaze variovali a sli aj cez III. teren. Mame od autorov vyzadovat GPS track? :)

Igor.marhevsky

Ja by som to nenazval handrkovaním... Máme tu nejakú oficiálnu klasifikáciu - všeobecnú a rokmi overenú zhodu na tom ktoré cesty v Tatrách sú lezecké a ktoré nie... vieme do akej kategórie spadajú výstupy ako Gerlachovský, Ľadový, Lomnický, Pyšný, Mengusovský štít, Vysoká, Prostredný hrot a mnoho ďalších... sem patrí aj Vareškový hrebeň.
Sú to výstupy s max obtiažnosťou II. a majú len málo spoločného s lezením, skôr sú bližšie ku scramblingu. Všetci veľmi dobre vieme že sú to max dvojky a že to nie je lezenie ale pekná a trochu náročnejšia VHT. Keď si človek prejde akúkoľvek publikáciu o lezení v Tatrách nájde tam tieto trasy klasifikované ako II či v lete alebo v zime... a v drvivej väčšine prípadov ako zostupové trasy...
Priznajme si, že objektívne nemôžeme predsa povedať, že Vareškový hrebeň je III a že je to také isté ako J pilier na Voliu vežu alebo Komarnického komín na Malý Ošarpanec...
Povieme to len vtedy - s výhovorkou na náročnejšie podmienky - ak chceme obchádzať pravidlá návštevného poriadku... a to sa mi nezdá veľmi v súlade so zásadami JAMESU.

A čo s týka tej fotky, áno takéto veci by mal tiež riešiť zákon, resp. výhláška okresného úradu a treba sa pozrieť na to kde to auto bolo a či je na to udelená výnimka.
Obávam sa však že ani ten nový návštevný poriadok neprinesie v tomto nič nové.
Riešením by možno bolo jednoznačne určiť trasy, hrebene, sedlá a štíty na ktoré je možné absolvovať ako bežný návštevník bez členstva v nejakom spolku, dalej ako člen turistického alebo VHT spolku, ako člen horolezeckého spolku a potom oblasti s zákazom akejkoľvek činnosti.
Žiaľ takéto riešenie by asi narazilo na dosť tvrdý odpor...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma