Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Trojdňové jesenné podpolianske lazy a Zákľuky

Diskusná téma K článku: Trojdňové jesenné podpolianske lazy a Zákľuky

Babie leto roku 2018 bolo ako to lanské, opäť nádherné a dožičilo veľa vhodných dní na túlanie sa Slovenskom. Využil som ho na jesennú trojdňovku Veporskými vrchmi, ktoré som chcel opätovne navštíviť už hneď po prvej návšteve, keď sa mi veľmi zaľúbili Zákľuky. Zároveň som dlhšie rozmýšľal prejsť si detvianske a hriňovské lazy.

Daulagiri

Pekná túlačka v končinách, kde viaceré miesta či úseky poznám osobne. Hriňovské lazy sú na Slovensku už tzv. legendou, taktiež hrebeň Zákľuk je krajinársky vďačný, Ľubietovská Bukovina patrí k mojim najobľúbenejším miestam v horách.
Text je príjemným opisom zážitkov počas celého putovania netuctovými a nekomerčnými končinami aké mám rád aj ja.

Čo sa týka fotiek a tej diskusie okolo nich, tak som si už akosi zvykol že tie sú pri Heňovich článkoch slabšie a vlastne len dokumentačné (snáď sa neurazí :-). Ja to chápem tak že patrí k ľuďom čo fotky veľmi neriešia a dôležitejšie sú pre nich iné veci na túre. Píše že fotí starým mobilom a to sa nedá zrovnať zo zrkadlovkou. Napr. pre mňa je aj kvalita foto z túry dôležitá a snažím sa ju ustrážiť podľa možností, ale mám na to aj zodpovedajúcu fototechniku. Ale rešpektujem že sú aj ľudia bez výrazného záujmu o fotenie, tak to proste je. Takže rozumiem názorom Heňa aj Tomáša, jednoducho sme rôzny ľudia. Asi to všetko treba brať z rezervou.

Svatopluk Štěpánek

Martin Knor - niektoré časti Českomoravskej vrchoviny sú velmi pekné, nie sú zdemolované masovým turizmom.
PaliT - "..je mi ľúto..rádovo lepšie obrázky,..." - to sa týka presne mňa.

Martin knor

Mari sa mi, ze kdesi nad Skliarovom bola v zakrute cesty znacka upozornujuca na auta v protismere. Asi tam jazdia vodici divoko a vyuzivaju celu sirku cesty, hoci nevidia za zakrutu.

Zvlastna vandrovka. Tebe by sa ozaj pacilo putovanie po Ceskomoravskej vrchovine. Mierne zvlnena krajina, kde kazdu chvilu ides cez nejaku dedinku, osadu, alebo aspon popri nejakej samote. A vela luk s vyhladmi.

PaliT

Mne vadí pri tejto kritike riziko, že skvelého autora to tak znechutí, že sa na nejaký čas odmlčí, v krajnom prípade aj natrvalo.

Prihováram sa za istú autorskú slobodu. Niektorí sa podelia skôr o faktografické články, ktoré vynikajú najmä informačnou hodnotou, niekto zas dáva prednosť literárnemu spracovaniu a medzi týmito žánrami je značné prelínanie.

Fotky sú v podobnej rovine. Niektorí autori sa snažia priam o umeleckú hodnotu a dokumentačných fotiek ponúknu málo, niekto zas kvalitu príliš nerieši a vkladá do článkov skôr "momentky". Občas mi je ľúto, keď vidím článok, kde by sa pri troche fotografickej zručnosti a len s nepatrne lepším vybavením dali vyprodukovať rádovo lepšie obrázky, ale k tomu nemožno nikoho nútiť. V minulosti údajne prebehli Hiking stretnutia, kde sa autori učili lepšie fotiť, bolo by fajn, keby sa tradícia obnovila, ale opäť hovorím, že sa to nedá vynútiť.

Heňo, dostal si môj mail?

PS: S M. Hubom som si písal na FB, dal nejaké tipy, niečo hádam poriešime.

Ade.e

MiroP: Dakujem. Tie fotky su ake su, urcite ale nie spickove. Ale cenim si nie az tak narocny a zhovievavy nazor.
O tej asfaltke do Komarna som vobec nemal tusenia, este aj na mape je zaznacena ako prerusovaana, cize by mala byt nespevnena, ze? Ale posluzila aspon ako usek lesnym tienom.
Tebou popisany usek ale mam v plane niekedy ist. Urcite sa ti v prihodnom case ozvem ohladom rady. Este raz dik.

Ade.e

tomXX: Nemusis mi pisat do mejlu to a tamto, ked ma tu naopak zhejtujes z veci, ktore sa ma absolutne netykaju. Ak by si si poriadne precital, co som ti reagoval, tak by si pochopil, ze: 1. Ta nikde nekritizjem za to, ze sa ti moje fotky nepacia. (Ak ano, dokaz!) Mas nato plne pravo. 2. Naopak, od zaciatku som od teba ziadal konkretny feedback. o to, ktore fotky su podla teba rozmazane a tmave, aby som si porovnal tvoje videnie mojich fotiek a moje, kedze sa snazim davat fotky, ktore su najkvalitnejsie na moznosti mobilu, ktorym su fotene. Nechapem preco si mi na jasnu otazku, jasne neodpovedal. Taky Peter61 hned napisal, v com vidi problem, za co mu mmmchodom dakujem. 3. Kde sa tu davaju paciky, ci body? Ja ani neviem, ze je to
v clanku mozne a teda to ani necakam. 4. Rovnako necakam, ze tu budu (len) pochvalne komentare. A uz vobec nie na fotky, o ktorych som sa niekolkokrat vyjadril, ze nie su na urovni kvality vacsiny. Ich zmysel je len dokumentacny, nemaju za ciel sutazit o najatraktivnejsi zaber. 5. Az teraz ta podrobim kritike za az mierne arogantne postoje typu: Osobne by som nedaval take fotky. Argumenty ako vinecko.. lebo sa stavias do pozicie cenzora nielen fotiek ale dokonca aj argumentov.

Miroslav Pilát

Henrich, pekny clanok aj fotky. A komu sa fotky nepacia nech si to ide osobne odslapat a nafotit, nebude lutovat, lebo malebnost tohoto kraja je neopakovatelna. Ta asfaltova cesta lesom po zelenej TZT z Hrinovej az do Komarna je vhodna viac pre nas cykloturistov, pre pesich turistov je to dlha nuda. Nabuduce Ti odporucam pouzit cestu cez Slanec, popri penzione Kosutka /potom pozor nie zelenou TZT na Kosutku, ale dolinou dalej/ a ked skonci asfalt, treba odbocit vpravo na Tusimku, potom rovno hore Mangutovo, Rubiska, Detviansku Hutu a Komarno. Tato trasa ponuka nove vyhlady na Hrinovu, Slanec, Polanu a cesty tu nie su asfaltove.

Sona

Podla mna ako dokumentacia k clanku su foto uplne v pohode. Mozno protisvetlo nie je idealne, ale ostatne su fajn. S mobilom sa niekedy tazko robi, kedze zoom znamena minus kvalita.

TomXX

Posledný príspevok - mne to zase pripomína, keď niekto zavesí na verejný fotoportál alebo na facebook (ktorý nemám) fotku/album, proste na oči verejnosti, a jediné čo čaká sú páčiky a pochvalné komentáre. Za akýkoľvek náznak nespokojnosti sa budú do krvi hádať a obhajovať, vysvetľovať, presviedčať. Aj tu na hikingu v galérii. Dal som 2 body, lebo síce zaujímavá lokalita, ale rozmazané, tmavé, technická kvalita mínus 3, výsledný efekt bieda. Hneď všetci uberhikeri do mňa, že čo som si to dovolil, nech sa pozriem na svoje fotky, atď. Argumenty ako vínečko. "je kvalitou podobna vacsine fotiek" " keby si mi nebral moznost slobodneho pouzitia fotiek podla mojho usudku".

Ade.e

tomXX: To mi pripomina ludi, ktori niekedy chodili peso, lebo nemali auto. Ale ked si ho kupili, tak uz peso ani na krok. A este to vyhlasuju ako dogmu. Taki ludia mi pridu rozmaznani...
PS: Ta fotka, ktora sa ti pacila, je kvalitou podobna vacsine fotiek. Potom niektore su ostrejsie a niektore horsie, ktore su bud dokumentacne alebo maju nejake posolstvo, ako ta druha v poradi s tromi stromami na horizonte..

Peter61: To je tvoj nazor, neberiem ti ho a rovnako by som bol rad, keby si mi nebral moznost slobodneho pouzitia fotiek podla mojho usudku a to i ked ti to bude oci kolit.
PS: Je mi jasne, ze velku uroven kvality fotky nemaju. A snazim sa to zminimalizovat.

Peter61

Henrich, prebehol som foto k tomuto článku, možno by stačilo :

  • utrieť občas šošvku na mobile
  • horizont pri krajinkách nedávať na polovicu, najmä ak je obloha bez kresby.
  • ak sa nevydaria, pri fotkách v protisvetle zvážiť ich použitie.

Ozaj som iba "prebehol", lebo som viac času strávilô nad foto pri Tomášových článkoch.

Všeobecne:

  • menej je niekedy viac, aj pri dokumentárnych fotkách pri článkoch
  • zacitujem klasika :
    Kôš na papier = najlepší priateľ začínajúceho fotografa
  • neskutočná výhoda digitálnej éry je : okamžitá kontrola výsledku a možnosť zopakovať.
TomXX

Ja osobne by som také fotky nezverejnil, nechal by som si ich ako dokumentačné. Nie každý vie fotiť, nie každý potrebuje zo svojich ciest pekné fotky (stačí im BYŤ tam), nie každý má chuť nosiť ťažký fotoaparát. Viem, že tvoj STARÝ mobil lepšie nespraví. V dnešnej dobe už aj smartfón má dostatočnú kvalitu, ja osobne som kúpil Sony RX100 (prvá verzia), je malý, má fajn parametre, ako aj zopár obmedzení. No a druhý krok je potom postprocesing. Toť vsjo. PS: najkrajšia fotka ku článku je "Jesenná Sihlianska planina"

Ade.e

:D A to som este nereagoval urazene. Zatial sa ta normalne -informativne pytam, ktore fotky povazujes za rozmazane a tmave,kedze som sa snazil v ramci moznosti dat tam to najlepsie, co moj STARY MOBIL dokazal sfotit. A rovnako sa ta normalne-informativne pytam, ci su podla teba aspon niektore kus obstojne. A nie,nemyslim tie v galerii od inych fotografov, ked je rec o mojich fotkach v CLANKU.

Ade.e

Tak to by ma zaujimalo, ktore su napr. rozmazane fotky alebo tmave. Su tam aj nejake, co obstaja tvojim vysokym narokom? Alebo aspon trochu?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma