Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo má perie, všetko letí – detailne o páperovej výbave

Diskusná téma K článku: Čo má perie, všetko letí – detailne o páperovej výbave

Používanie peria pri výrobe outdoorového vybavenia je dlhodobou záležitosťou. Perie spolu s kožušinou tvorilo základ pre vybavenie polárnikov, horolezcov a iných výprav do krajín mrazu a snehu. Dodnes je perie najlepšou „výplňou“ teplého oblečenia, ale hlavne spacích vakov, kde zabezpečuje dostatok izolácie (tepla) i pri najextrémnejších podmienkach. Orientovať sa v tom, aké perie tvorí náplň vášho spacáka, či oblečenia, by mohol pomôcť môj text. Rovnako by vám mohol pomôcť pri výbere či nákupe nového vybavenia.

Possum

Super, dakujeme za clanok. Ale este si prosime rozsirenie o sekciu: 'Prat, ci neprat? Prakticke rady a skusenosti'

Mucho apreciado

Possum

Dakujem Peter. Ale predsa len...

Aj ked su Lubove zasluhy nesporne, predsa sa len neda odskriepit, ze je stary komercak, co sa vybavy tyka.

Na druhej strane, z Bora mam pocit, ze je ne-mainstreamovy turista a rad by som pocul aj jeho skusenosti. Samozrejme, ak by si nasiel cas a trpezlivost sa o ne podelit.

Lubo

:-) :-)
Zásada starého komerčáka s praním páperových vecí je neprat kým v tom vydržím :-).

Possum

LUBO: moja rec :) Ale prequapil si ma :)

Peter61

Fero, je iná doba, dnes nosia ľudia na hory dezodoranty, ústne vody a pod. Dokonca vraj aj Šerpovia, ktorí robia pre komerčné himalájske akcie.
Počul som ale jednu perlu : vraj smrdíš až vtedy,keď to povie tvoj Šerpa :-)

Boro

No ďakujem páni, pobavil som sa. S tým praním som to riešil vždy následovne *: Šup s tým do pračky, podľa možnosti dať špeciálny prostriedok na perie, ak nie je tak zásadne len tekutý prostriedok, dať program s množstvom vody, vyplákať, vyžmýkať a ak máte možnosť, tak dať sušiť do sušičky s veľkým bubnom, tak, aby sa tam spacák prevaľoval. Ak nemáte túto možnosť, tak šup s tým na slniečko na šnúru a každú polhodinku natriasať a pretriasať. Veď aj v článku sa toto píše o "následnej " úprave peria po zlisovaní. Tak len smelo.

Martin knor

Paperovy spacak, co som si kupil ako vysokoskolak, som nikdy nepral. Ale raz som ho dal do cistiarne. Chodil som s nim sam, ale uz to ozaj neslo. Okolo otvoru bol cierny lem mastnej spiny, ktory sa olupoval :-D .
Ten spacak este z casu na cas pouzivam (asi jednu az dve noci rocne), ale uz iba ako pridavny.

Lubo

Poznatok zo susenia paperoveho spacaku po prani

Susenie trva dost dlho, najma ak odstredenie je na nizsie otacky. Po automatickom suseni (program na haklive veci) spacak nemal takmer ziadny loft a bol este dost vlhky. Pri opatovnej snahe zapnut susesnie automatika prostestuje, ze vec je uz vysusena. Tak som to postupne dal manualne este 3x na pol hodinu susit s nizsou teplotou, kym som nebol spokojny s vysledkom.

Dobrou pomockou je celkova hmotnost spacaku a po kazdom kole susenia som spacak odvazil. Kym nemal plus minus kolko ma mat, tak som susil dalej.

P.S. Nie vsetky spacaky maju uvadzanu celkovu hmostnost (Sonin YETI Sunrizer napr. nema) a pred pranim je teda dobre najprv ho odvazit.

Pavol "Chodec" Horvath

Chlapik z firmy Equip Outdoor Technologies (znacka RAB a LOWE ALPINE) mi poslal paperovy spacak na vyskusanie, tak uvidime kedze som zastancom syntetiky.
Ked som bol v ich sklade/vyrobnej hale kde plnia spacaky siel som z nim na mensiu prehladku kde mi ukazal "pracovnu". Zaujimave bolo zistenie ze ludia im posielaju spacaky na pranie a ze proces prania a susenia je dlhodoby.

Diky Lubo za nejake info ohladom prania!

Pavel Forgáč

Tento rok som vymenil syntetiku za paperák aj keď som bol zástancom syntetiky. Bol som dosť skeptický, kdeže sa k výbave správam dosť hrubo. Takže som dosť počítal aj s tým že spacák po pár turach skočí v skrini. No nakoniec to bola najlepšia kúpa za posledný čas. Zatiaľ som v ňom strávil 58 nocí a je to paráda. Je oveľa teplejší ako trojnásobne hrubšie a ťažšie syteticke spacáky. Keď fúka vietor vôbec to v ňom necítiť. V syntetike som vietor cítil aj keď bol spacák 3x hrubší. Osobne som ho na turach nejako veľmi nesušil a bol vždy na prekvapenie ok. A to som išiel aj v upršaných dňoch. Takže po tomto teste u mňa už asi syntetika nadobro skončila a budem sa pozerať už len po paperakoch.

Lubo

Pavel, aky spacak si si presne kupil?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma