Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Novinky na ferrate Skalka v Kremnických vrchoch

Diskusná téma K článku: Novinky na ferrate Skalka v Kremnických vrchoch

Via ferrata na Skalke už nie je pre návštevníkov neznáma a preto mojím cieľom nebude popisovať to, čo už je na stránkach HIKING.SK v samostatnom článku. Tento rok v lete na ferrate na Skalke pribudli dve novinky. Prvou je lanový visutý most, ktorý je v tomto čase najdlhší na Slovensku, druhou novinkou je lezecká sieť.

Michal Legutký

AdrianB: V prvom rade je potrebné si uvedomiť rozdiel medzi cyklistickou prilbou a prilbou s certikikátom UIAA. Viem, že v dnešnej dobe je mnoho vecí ktoré sa používajú na iné veci ako bolo primárne predurčené ale v tomto prípade je diametrálny rozdiel medzi akoukoľvek cyklistickou a horolezeckou prilbou. Už len v tom, že odvetranie na cyklo prilbe z pohľadu sedliackého rozumu je nevyhovujúce, ak teda nechceš nosiť integrálu. Ja mám osve prilbu na lyžovanie, lezenie a bike. Ak sa chceš venovať tomuto druhu športovej aktivity, kúp si adekvátnu prilbu

AdrianB

Dobrý deň, možno trochu odveci otázka ale môžem na ferrate používať priblu na bicykel? Napríklad takúto fitland.sk/prilba-na-bicykel alebo je nutné mať nejakú špeciálnu horolezeckú? Ďakujem pekne.

Martin knor

No dobre, tak napisem cosi "zodpovedne" o poziciavani si feratovych setov. Obehal som par stoviek ferat a pomaly s tym prestavam. Clovek starne a mal by vediet, kde su jeho hranice. Za par rokov som mal (mam) 3 feratove sety a 2 z nich maju nejaku malicku vadu. Keby som o nej nevedel a nepocital s nou, moze ma to stat zivot. Aj z tohoto pohladu je podla mna pozicanie si feratoveho setu hazardom. Nikdy by som si feratovy set nepozical. Je to cosi, na com moze zalezat moj zivot. Ked si kupim novy feratovy set, tak najprv ho pouzivam na lahke feraty a zistujem, ako fuguje. Az ked viem, ze sa nan mozem spolahnut (a ake ma muchy), mozem sa pustit do cohosi odvaznejsieho.

Spokojny? Podla mna opatrni ludia zostanu opatrni aj bez mojho nazoru a ludi co riskuju moje "rozumy" nepresvedcia.

Peter61

Martin, je obrovský nárast záujmu o feraty a Tvoje porovnávanie s históriou horolezectva je úplne scestné.
Práve ľahká dostupnosť ťažkých ferát a takéto relativizovaním výzbroje vedie k uviaznutiam a žiaľ aj k ťažkým úrazom. Smrťák už tiež máme....

Martin knor

Rol, to mas pravdu. Ked sa s chladnou hlavou napise, kde su problemy takehoto uvazu, tak to beriem. Ale ja som reagoval na prispevky, ktore si, obrazne povedane, "klopkali na celo". A tak som napisal, ze set svoj ucel splnil. Co sa sice ziadnemu skusenemu feratistovi nemusi pacit, ale je to tak. Co si z toho kto zoberie, to ma netrapi. Najma nie v krajine, kde sa asi 1/2 obyvatelstva viac boji ockovania ako chorby, proti ktorej bolo to ockovanie vyvinute.

Peter61

RoL 16:57
dostávaš 9 bodov zo 6.
Na metkome sme v sobotu preberali životnosť dovolenkovo používaného "nylonu" (laná, prusíky, slučky, úväzy), ale o konope sme akosy zabudľy

RoL

Martin, ide skôr o to, že keď si niekto prečíta, že babe takýto set zachránil život, môže si to zle vysvetliť a pomyslí si, že to funguje. Nevieme, kde dievča vypadlo, aký dlhý bol pád, koľko vážila, atď. Ale keďže sa jej nič nestalo, rázové sily zrejme neboli veľké. Ale keď si takýto set nasadí 80, alebo 100 kilový chlap a preletí sa 5-6 metrov, vypadne tesne pred precvaknutím do ďaľšieho kot. bodu, už možno hovoriť o zázraku, keď sa mu nič nestane. Takže je lepšie skôr napísať v čom je takéto istenie nebezpečné, než písať, že to v podstate zafungovalo. Môj názor.

Martin knor

Rol, v oboch pripadoch co pises, by jej set zachranil zivot, nie? Teda hoci bol zostaveny otrasne, svoj ucel splnil.

Siel som vela ferat a videl som na nich vselico, takze som trocha opatrnejsi v hodnoteni. Obom nam je jasne, ze v takom comsi by sme svoje deti na feratu nepustili, pretoze s feratami mame iste skusenosti. Ale ludia su rozni.

RoL

@Martin Knor. Skor by som povedal ze sa jej nic nestalo napriek pouzitemu home made "setu". Z popisu vyplyva, ze dievca vypadlo, zrejme kvoli vysileniu a nasledne sa bud hompalalo, alebo uz naozaj mohlo pouzit set ako odsedak. Bud nepadala na dlhsom kolmom useku, alebo jej len prudke zabrzdene nesposobilo ine zranenie. Takze dievca malo stastie a rodicov vytahat za usi. Uz sa mohli kvoli 10,- Eur dozivotne starat v lepsom pripade o chrome dieta.

Peter61

@ Lubo 10.X.21 08:31 :-)))
myslím, že nič zvláštne by si nevidel. Môžem sa mýliť.
Sú trénovaní, školení, zvyknutí. Keď už boli dole a dievča vystrojené do erárnej vetrovky, trebalo vypísať hlásenku , ukecať pacienta a manekýnky, aby sa nechali odfotiť. Nepotrebujú si ťukať na čelo.

@ Martin 10.X.21 12,59 :
nemal si všetko vypiť sám, mohol si niečo nechať aj pre kamarátov

Martin knor

Ono treba zasa povedat, ze jej tento "set" zachranil zivot, cize svoj ucel splnil. Predpokladam totiz, ze ho vysilena pouzila ako odsedak, na co zrejme stacil. (Prvovystupy z Alpach sa robili s podobnymi lanami, dnes si to clovek nevie uz ani predstavit.)

Erik.pauer

Príručky od Pita Schuberta by mali byť povinným čítaním...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma