Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: JetBoil MightyMo – varič s regulátorom tlaku

Diskusná téma K článku: JetBoil MightyMo – varič s regulátorom tlaku

Regulátor tlaku je užitočná vec, vďaka ktorej má varič presnejšie nastavovanie intenzity plameňa a tiež lepšiu použiteľnosť v chladnejšom počasí. Použitie tohto prvku sme u JetBoilu videli prvý raz na modeli MiniMo, čo je sada variča a hrnca s výmenníkom tepla pre jednu osobu, tzv. PCS (personal cooking system). JetBoil sa práve na takéto sady zameriava, no zároveň má v ponuke aj jeden samostatný varič s regulátorom – MightyMo.

Peter61

Pekm, dobre uvažuješ. Stačí Ti k tej F1 nosiť dve zapaľovátka : napr. kresací zapaľovač a kresadlo. Ak sa v zapaľovači minie plyn a nehorí, ešte stále sa dá zapaľovať plynový varič. Nosím vždy dve také vecičky, napr. som nosil dva hypermarketové zapaľovače. Keď prišli do módy ( a na trh) kresadlá, kúpil som si jedno v Šamoríne v Technique Extr?me za 1 €.
Kupovať superzapaľovače od zádverových výrobcov,ktoré fungujú vo vetre 80 kmh je tiež možnosť, ale chcem v takom vetre variť?
Moja rada: F1 + trojnožka + na dlhšie túry aj závetrie. Úspora času a plynu stojí za tých 200 g hliníka.

Pekm

Ok, chalani ja potrebujem varic tu na Slovensko kde priemerne nech je vyska okolo 1000-1500 takze tam by piezo nemalo mat problemy. S tou F1 sme si varili celu SNP a ani v Nizkych Tatrach sme nezaznamenali problem. Cize jasne, ak niekto potrebuje kvoli vyssim vyskam ok ale myslim, ze pre nas pohodlnych je to celkom ok.

Inak este aj tak rozmyslam, ze si necham tu F1 lebo vsetko okrem pieza funguje a v pohode sa to da zapalit sirkami alebo zapalovacom. A ked naozaj odide tak potom zacnem zhanat nieco nove. Naco nahradzovat vec co v podstate funguje.

Peter61

Lubo, fyzika nepustí. Na Refuge des Écrins bol ( a možno ešte je) taký hliníkový pult na variče. Piezá nešli, tak sme požičiavali "koksáky", zápalky a pod. Jeden z účastníků zájezdu byl vyštudovaný fyzik a ten nám vysvetlil, že ionizácia v tej výške (znížený parciálny tlak) je iná.
Iba piezo na variči Lukáša F. o tom nevie a v 4 000 m iskrí jak besné.

Lubo

Tak konkretne ten SOTO varic ma piezo dzindzik aj najlepsie rieseny zo vsetkych varicov, co mi kedy presli cez ruky. Ostatne nevyhody/problemy ostavaju.

Peter61

ujčok Ľubo, nemám prehľad na trhu, skončil som r.2016 s MSR Windburner. A varil som naposledy v júni 2019 vedľa Stüdlhütte. Teda vlastne kibicoval som variacim, lebo už roky sa mi výletníci skladajú na 1/2 penziu svts.sk/4377-grosglockner-s-p…

Ale našiel som na nete jednu perlu ku piezu:
" piezozapaľovanie. Je to pohodlná vec, no nie je dobré sa naň spoliehať a treba mať v zálohe zapaľovač alebo kresadlo. Slabinou býva najmä titerný drôtik trčiaci z horáka, ktorý sa pri bežnej manipulácii časom mechanicky poškodí. Tiež niekedy stačí minimum vlhkosti alebo vyššia nadmorská výška a nefunguje." dávam 10 bodov zo 6.
Čo sa týka predohrevu plynu, videl som ho iba na tých "hadičkových", "trojnožkových", resp svojstojných, ako píšeš Ty.
Kedysi nad ref.Gouter som na takom Coleman Alpin varil 5 litrov zo snehu, šlo to. Najmä keď som námrazu na kartuši likvidoval sálavým teplom z horáka.

Lubo

Pekm, skus pozriet aj toto: hiking.dennikn.sk/…/soto_wind…

Ma celkom dobre nozicky na klasicke nadoby, ma regulator aj piezo. Jedine, co nema k "dokonalosti" je predohrev plynu. To vsak mavaju vacsinou len samostojne plynaky. Tuto guru61 ma urcite opravi ak sa mylim :-).

Pekm

Dik za tip, ja som pokukoval po niecom takomto.... ale neviem ci v tom pripade nie je lepsi tento mighty mo aspon s tymi nozickami.
4camping.sk/p/51/

Peter61
ešte jedna vec. Ak varíš v útulniach a pod :hluk z horáka. Ja som si pred -nástimi rokmi vybral MSR Pocket Rocket a uňho platí momen-omen. Na biv.Rossi e Volante som musel s varením počkať, až sa ľudia zobudia, lebo vonku fičalo. Btw. ja som vtedy vyberal medzi Pocket Rocket a F1.... -)))
Peter61

@ pekm: ja mám iba neodporúčanie :

  • za dvacku sa dá vybrať x malých varičov : VAR2, Pinguin, Markill etc., etc. Ja síce mám MSR Pocket Rocket ( prvý model), ale vtedy nebol výber.
  • piezo sa kazí a vo výškach nefunguje ( Lukáš F. síce varil v 4 000 m, ale to je výnimka). Takže dva obyčajné kresacie plynové zapaľovače, resp. jeden zapaľovač a kresadlo.
    • treba pozrieť na "priemer", niektoré sú akoby určené na hrnček = nestabilné
  • na integrovanom piezo je obvykle nejaký plast, takže sálavé teplo zo závetria ho môže pripiecť.
Pekm

Ahojte, vyzera to velmi zaujimavo aj ked ja potrebujem nieco pre klasicky esus. Odisla mi moja F1 co som mal v minulosti a zhanam nieco co ma aj piezo zapalovanie. Toto sice vyzera zaujimavo ale ak mate este nejake ine odporucania sem s nimi.

Lubo

Vladeno, trojnozka je zakladna vec, ktoru urcite chces. Jednak na stabilizaciu (nezda sa, no rozdiel je podstatny), druhak na oddelenie od podlozky, kvoli teplu (najma v nizsich teplotach).

Peter61

klasika. Môj Markill má tuším 200 g
čo sa týka trojnožiek, treba dávať pozor na priemery kartuší, je v tom chaos.
svts.sk/?s=kartuše

Vladeno

Mal som roky z armyshopu, ale už v dezolátnom stave. Na tom je fajn to plastové puzdierko, nepoškodí a nepoohýna sa do nemožných tvarov v batohu. Objednával som si ho v lete a prišmaril ešte goráčovú bundu, nech to neni desať eur za tovar a päť za dopravu. :-D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma