Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Spolu na horách s PMR

Peter61

Rudo,
ad stlačiť PTT :
My qoli tomu drilujeme "Tu Peter, tu Peter, Pali, počujeme sa, príjem ?"
Keď sme šli z Baranieho sedla dole do Veľkej Zmrzlej d., počul som karbunkulové družstvo, ako zostupuje do Červenej d.
mapy.hiking.sk/?x=20.20773…
Počul som , ako sa prihlasuje .ph, ale druhého Paľa som nepočul prihlásiť sa, iba vlastné hlásenie. .pH ho počul dobre, aj s gardovým prihlásením. Takže neviem, či terén, alebo typ PMR, chalani mali svoje ručky, ja Motorolu.
(teraz neviem, ktorý z nich bol bol Paľo1 a ktorý Paľo2, ani ktorý bol vyššie a nižšie)
Bežne ich oslovujeme Pali a Paľo, ale do PMR sa očíslovali.

Rudomadar

.ph:
Neviem ci sa v cechach pouziva 7 kanal ako nudzovy.. kazdopadne velmi vela ludi o tom nevie a mozno sa to ani nepouziva ako Emergency. Teda aj tam by sa vedela zauzivat 1/1 na ucel nudzoveho volania.

Ten DW je dobra funkcia... a mohlo by to byt riesenie... ale pokial fungujete ako skupina tak mozno uplne postaci ak jeden clen skupiny bude mat DW zapnuty. Akurat treba mat na pamati ze DW je funkcia kde sa prioritne sleduje hlavny kanal a raz za nejaky cas sa pozrie na druhy kanal ci tam cosi nevysiela.... niekedy vysielacka moze mat potom problem zachytit spravu ktora je kratka .... to si len treba zvyknut ze ak uz niekto vola do vysielacky tak stlacit PTT... pol sekundy - sekundu pockat a tak vysielat spravu...resp vysielat dlhsiu spravu. bezne sa pri tych DW alebo scan rezimoch stava ze jedna strana stlaci PTT a poviem meno napr. Jano? - to trva kratko a druha protistanica nepocuje nic len jej cosi skvrkne v repraku.

Peter61

Rudo, každý nemá v používaní rádiostaníc prax, alebo, tak ako si mi napísal " viem ze nie kazdy ma k tymto veciam vztah".
po 2 rokoch už viem svoje :-)
svts.sk/4393-pozvanka-na-18-j…
Takže aby sa nám v éteri nemotalo 10 inštruktorov a 3 účastníci, takýto mail
dostali pred akciou.

inštruktori:

  • spolkové PMR rádiostanice Motorola TLKR T60 budú naladené na -, takže sa budeme počuť všetci. Kým vás nikto neosloví menom, nereagujte, aby ste nerobili chaos.
  • máme ich aj na to , aby sme mohli v prípade nehody sprostredkovane komunikovať s HZS aj z miest, kde nie signál GSM, viď
    svts.sk/3316-16-tatranske-str…
  • po túre každý dá rádiostanicu na nabíjačku ( jedna nabíjačka je na 2 rádiostanice). Ak by ste v Ne odchádzali skôr ako ja, necháte ich u .........
Ak budete v družstve s ****, majte na pamäti, že maily obvykle nečíta. Modus operandi si s ním musíte prebrať sami,

účastníci, stručne :

  • ak máte svoje rádiostanice a budete ich používať na túrach, najprv to nahláste inštruktorovi a predstavujte sa priezviskom ( v zozname vidite zhody krstných mien)

Všetko dopadlo OK, používali sme ich iba pri zlaňovaní. JedenIVHT mal s parťáčkou DW, ale čo si ševelili, vedia iba v ich družstve.
Záchranku sme nevolali a žiadna "ručka" sa nestratila. :-)

Peter61

@.ph,
od júna 2018
svts.sk/3427-1-info-xx-letne-…
sú v DW móde Paľo a ďalší. Komunikovali zručne so svijimi parťálmi aj s našou sieťou. Inštruktori aj účastníci s PMRkami postupne pribúdajú. No neviem si prestaviť, aby "ručkoví" začiatočníci sa bavili v strese s DW módom. Zatiaľ som sa s DW nezaoberal, koncepcia je : 7 PMR, ak niekto nemá signál GSM, jeho kolegovia zavolajú záchranku.
Prvý problém : kompatibilita, máme vyriešený, máme Motoroly. Pôjdeme ďalej, jasné.

.ph

Peter61: Motorola T60 má funkciu DUAL WATCH, čo je sledovanie 2 kanálov. Prvý kanál je ten, na ktorom bežne komunikuješ v skupine (napr.: kanál 4.8) a ako druhý sa nastavuje napr. kanál na monitorovanie komunikácie v druhej skupine, prípadne „núdzový kanál“ (na Slovensku je to teraz kanál 1.1 a v Čechách majú ako núdzový kanal vyčlenenú sedmičku).

Nepotrebuješ dve PMR stanice. Na jednej PMR môžeš nerušene komunikovať na vlastnom kanále so skupinou inštruktorov a zároveň môžeš monitorovať núdzový kanál 1.1. Akurát netuším, ako sa odpovedá na ten druhý kanál v DUAL WATCH režime. Po stlačení PTT totiž nabieha stále prvý kanál z duálneho režimu.

Peter61

nevidím problém (2.)
prevyk.eu/?id=7

Na Brnčalke šéfuje UIAGM, bývalý príslušník HZS ( = navždy záchranár), samozrejme je v zozname odborne spôsobilých osôb.
Na Terynke šéfuje tiež odborne spôsobilý
hzs.sk/…/sposobile-osoby

Na Zbojníčke sú noví mladí, ok. Rysy: na konci sezóny oficiálne zavrú, takže možno Viktor bude niekde mimo.

Zamka : tiež no problem.

Keď končí sezóna, všade budú mať čas, aj riaditeľ na Popradskom.

Momentálne je high season. Na Tvojom mieste potom hodil reč aj s horskáčmi (keď sa to troška ukľudní, teda po sezóne : taký november. Alebo aj skôr, keby bola perióda sračkového počka)
hzs.sk/…/radiospojenie

Peter61
Rudo : ak podkanálové / bezpodkanálové. Hej, viem, tie brondi sme už 2 roky nepoužívali. A také malé pekné žlté sú ! -)
pri včerajšom upratovaní matroša z Brnčastretka (hurá ! 7 Motorol, nikomu nedrbla!) som šahol na bezpodkanálové Brondi a dal ich IVHT, ktorý ich využije pred decká v jednom čergovskom zapadákove.
Rudomadar

Peter61:
PMR bez podkanalov su uz vybehove a koli ruseniu ktore sa s prichodom modernej a hlavne lacnej elektroniky zvysuje sa pouzivaju cim dalej tym viac. Preto sme uz velmi nechceli nastavit system na nieco stare co bude ludom sposobovat nepohodu.

Ucenie preladit vysielacku nemusi byt tak zle... staci si najst model ktory sa lahko obsluhuje a dotycny to pochopi rychlo. Dnes uz su to casto mladi ludia a ti maju k ovladaniu veci blizsie.

Inak opytam sa ta lebo vidim ze v tom prostredi si celkom doma.... ak poznas ludi na chatach vedel by si pomoct s rozsirenim tejto myslienky? Mame v zaujme oslovit aj chaty a pokial by nemali problem mat jednu vysielacku na tento ucel zapnutu bol by to znacny posun vpred.

Peter61

Doplnok :
"Keď fúka a spolulezec je za rohom, tak povely sa nedostanú k tomu na druhom konci lana"

Peter61

Rudo,
PMRky sme začali používať na komunikáciu na akciách VhT , na spojenie medzi autami pri ceste do (Z) Álp. Po pár komunikačných lapsusoch pri lezení sme začali rádiostanice používať tiež. Keď fúka a spolulezec je za rohom, tak povely sa
Na zimných kurzoch na Brnčalke stačili aj tie bezpodkanálové Brondi Nakoniec sme nakúpili kvôli komunikácii medzi družstvami v doline tie Motoroly. Napríklad leto :
Mlynická, Furkotské d. Jeseň : Medená kotlina, Zmrzlé d., Červená d., D. Bielych plies.
Aktuálne máme 7 ks ( áno, pohyb po už hrebeňoch si vyžiadal jednu rádiostanicu).
svts.sk/4393-pozvanka-na-18-j…
Na Bodoni sú vzdialenosti smiešne, ale na kurzoch a brigádach ich používame kvôli praxi aj pohodliu.

Tak ako som už písal, do ruky ich dostanú aj ľudia, ktorí nemajú prax. Na túrach sa počujeme všetci, takže okrem povelov pri istení a zlaňovaní máme rádiový kľud. Takže teraz musíme pridať do nácviku komunikácie aj prelaďovanie na 1-1 und zurück.
Asi by sa zišlo dať na tatranské chaty napr. rádiostanice s 1-1 a anténu kamsi vystrčiť. Mobil má síce každý, ale signál nie je všade, a ten mobil sa tiež dakedy vybije, rozbije etc.

Rudomadar

Peter61:
s potrebou komunikacie sa bezne stretavame... hlavne dobrovolni hasici zvyknu mat problemy... kedze mame uzku spolupracu v Soli tak tam to je uz teraz podchytene. Chystame aj dalsie retranslacne body (este 3) takze bude vychod relativne dobre pokryty. A to aj hrebene medzi PO a VT.

Inak staci aj nejaka vacsia akcia kde pride vela ludi a siet je pretazena alebo v pripade nejakeho atentatu sa siet vypina pre verejnost automaticky. Ale to sme uz odbocili :)

Peter61

Rudo,
aha, taže takto tú retlansačku v KE beriem. Nechápal som jej význam pre SAR.
Totálny výpadok GSM je tiež možný ( nedávno sme zažili pol dňa bez Telekomu), ale v intraviláne je to predsa len trocha lepšie, ako kdesi na hrebeni medzi PO a Soľou.

Rudomadar

Peter61:
tato realizacia mi praveze pride ako najdostupnejsia. Samozrejme neda sa ocakavat ze ludia teraz hufne budu kupovat vysielacky a chodit s tym po horach.... ale verim ze casom sa to dostane do povedomia a budu to brat tak nejak automaticky. Ono niektori ludia to aj nosia... problem je len ten ze sa to nepouziva aj takto. Co je skoda.

Retranslacka v Košiciach - je to prva vybudovana bunka ktorej ulohou je zabezpecit komunikaciu medzi clenmi - je to pripad ked sa v zlozitom prostredi 2 vysielacky nepocuju pretoze okolo seba mas vela zelezobetonu.... tak tato bunka ktora je na vhodnom mieste a v dostatocnej vyske ti signal z rucnej vysielacky zachyti a posle ho dalej na inej frekvencii v realnom case. Vyuziva sa tu prave fakt ze pokial si utopeny v meste medzi budovami s dvomi vysielackami tak tie maju na seba problem "vidiet" a nepocuju sa... aj ked su od seba 2km. Ale pretoze bunka ma podstatne lepsiu polohu (je vyssie a krasnym vyhladom na mesto)... signal sa k nej dostane lahsie.... a uz ho vie pocut akakolvek rucna vysielacka kdekolvek v meste. Aktualne to testujeme a musim povedat ze v ramci kosic nie je miesta odkial by to neslo. Samozrejme ze to testujeme aj malym vykonom.... cize 0,5W a rovnako nebadam problem.

Ak to takto funguje v meste aj s malym vykonom, musi to takto fungovat aj v horach... a ono to tak skutocne aj funguje. Preto tvrdim ze 0,5W na PMR pasme je v horskom prostredi postacujuce. Turista v ramci jednej doliny nebude mat problem so spojenim a pokial tych turistov tam bude viac tak sa sance zvysuju. Samozrejme pokial budu 2 vysielacky a obe budu niekde v hustom lese tak to bude problem..... ale pokial bude jeden niekde hore na skalach nad lesom a druhy hoc v lese tento model pravdepodobne fungovat bude.

Nepotrebujeme teda vymyslat nic nove.... riesenie mame pod nosom... chce to len pouzivat.... omnoho zlozitejsie by bolo ziadat o pridelenie frekvencie na tento ucel, vybavovat papiere a platby pausalnych poplatkov, riesit nove vysielacky ktore by boli drahsie, boli by fakticky jednoucelove a aj tak sa len dostavame na zaciatok toho ako sme teraz.... a to presvecit ludi aby to skutocne pouzivali.

Peter61

Na ráno ešte jedna bezručková hrebeňová perla z histórie:
.ph v júli 2014 vymyslel Pyšné štíty - Lomnický št. Zišlo sa nás tuším 7, takže už sme na seba všetci nevideli.
Kdesi cca na Pyšnom .ph zahlásil : "teraz by sa nám zišli vysielačky"
Ja na to : Tam sú dole na Brnčalke, kto po nich skočí ?

Peter61

Rudo,
vaša myšlienka je dobrá, ale realizácia je troška problém. Natĺcť ľuďom do hláv, aby nosili po horách rádiostanicu na 1-1 bude makačka.
Za mňa : retranslačka v Košicoch emcomm.sk/…/retranslacna-stan…
je zaujímavý začiatok, musím si nechať vysvetliť od Iceho, =(správcu skalnej oblasti bodonovica.webnode.sk/) načo je to dobré. Je to Tvoja krvná skupina, na tú svoju krosnu naloží občas svojho AWACSa a vynesie aj na Bodoň.

Také dajaké by sa zišlo na tatranských chatoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma