Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prečo je rekonštrukcia Chaty pod Chlebom problémom?

Diskusná téma K článku: Prečo je rekonštrukcia Chaty pod Chlebom problémom?

Obľúbená Chata pod Chlebom v Národnom parku Malá Fatra by sa mala rekonštruovať a prestavať. Viac než samotný projekt prestavby vzbudil rozruch spôsob, akým investor, ktorým je firma MaH Servis, s. r. o., spoluvlastnená podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky za MOST-HÍD Andrejom Hrnčiarom, dostala povolenie vyhnúť sa posudzovaniu vplyvu stavby na životné prostredie.

Miso.K

Asi Z Marsu. K Vášmu príspevku z 9.10. 2019 ohľadom konaní voči AH Vás chcem ubezpečiť, že riešime všetkých rovnako. Voči tejto osobe bol vznesený ďalší podnet(teda nie prvý) na SIŽP (Žilina). Inštitúcia zatiaľ nereagovala, Prečo? Je otázka na iných ...

Miso.K

Lesoň, ďakujem Vám za posledný príspevok, ale Vám nevadí dvojaký meter? Nepoznám Vás osobne, no predpokladám, že ste "obyčajný" turista, návštevník územia. Myslím to v dobrom. Ak by ste chceli niečo takéto realizovať ako neznáma osoba, nepochybujem o tom, že by ste rovnaké stanovisko ako AH z riaditeľstva ŠOP SR celkom určite nikdy nedostali! Na rozdiel od svojho súčasného vedenia tu pracujem takmer o dve dekády dlhšie, takže si dovolím tvrdiť, že viem, o čom rozprávam... Na takéto prístupy totiž existujú exaktné dáta. Ale áno, pokiaľ Vám stačí anonymne nadávať, že sa v tejto krajine žije zle, tak sa skúste zamyslieť, prečo???
PS: Správa NP Malá Fatra nikdy nebola a nie je proti rekonštrukcii Chaty pod Chlebom. Aj na podporu rekonštrukcie máme svoje argumenty. Len by to chcelo riešiť, ako sa patrí. A tu, narazila kosa na kameň.
Pekný večer prajem.

Lesoň

Pozdravujem všetkých, môj posledný príspevok k tejto téme : som jednoznačne za co najrýchlejšiu rekonštrukciu v zmysle schváleného projektu, pozitíva jednoznačne prevýšia negatíva ( rekonštrukcia WC, vody energií...), zvýši sa bezpečnosť pre návštevníkov a turistov. Ak by rekonštrukciu robilo KST tak by to trvalo 10 rokov, Hrnciar to dá za rok. Toť môj skromný nazor, peace:-)

Ja?No!

Lesoň. Takže súhlasíš, že chata má vplyv na širšie územie ako len na zastavanú plochu?

Lesoň

Zdravím Mišo. K, vďaka za reakciu, ale aj na vašej reakcií vidieť nazeranie na problém. Je uplne jedno ci je strelnica x metrov mimo NP. Jedna sa predsa o administratívnu hranicu, biotop strelnice je uplne rovnaký ako uzemie NP ktoré leží kúsok dalej ( neviem ci hranica v mapke je mimo 100 alebo 500 metrov). Ako ochranari by ste mali chrániť všetky reálne problemy a upozorňovať na ne ak o nich viete. Ale strelnica je mimo vašej mapky, takže ste mimo obliga:-)

Miso.K

Asi ZMarsu, viem o minimálne dvoch podaniach na SIŽP vo veci porušenia zákona 543/2002 Z.z. voči tejto osobe. Posledné je zatiaľ bez spätnej väzby SIŽP, ako s podaním naložili.Treba sa pýtať ich, dotyčný sa v podstate k týmto skutkom sám verejne priznal. Neosočujte prosím prácu všetkých ľudí v ochrane prírody, pokiaľ nepoznáte detaily.

Miso.K

Lesoň, smiešny a hlavne zavádzajúci názor. Strelnica v Sučanoch nie je súčasťou NP Malá Fatra!!! Na priloženom obrázku znázorňuje územie NPMF fialová farba. Podsúvate nepravdivé veci verejnosti. Hranice chránených území v rámci EU sú verejne zdieľané (napríklad na EEA). Preverte si najskôr fakty, keď sa chystáte argumentovať.
pekný večer prajem.

*

Soňa, tá chata je tam cca 50 rokov, takže 50 rokov na nej mali hlucháni tokanisko ... a zrazu im začala vadiť :-)))))

Substance242

Normálka. :-) "Okresný úrad v Liptovskom Mikuláši, odbor starostlivosti o životné prostredie, vydal nedávno rozhodnutie z ktorého vyplýva, že na zámer s názvom Rekreačné chaty Biela Púť – Jasná, nie je potrebné posúdenie jeho vplyvov na životné prostredie." Túto chatu aj tak sral pes (príliš dostupná), ale jedlo dobré.

Martin63

Málokto v tom vidí altruizmus (teda ja určite nie). Je to podnikateľský zámer ako každý iný a sú s ním spojené nemalé riziká.
Riziko získania povolení je jedným z nich - viď výstavbu diaľnice Ivachnová Hubová.

Svoju vďačnosť mu vyjadrí každý zaplatením 2eur za pivo a 25eur za prenocovanie. Nič iné. Nespokojenci môžu chatu bojkotovať.

Chatárka má s majiteľom komerčný vzťah a ked niekto chce investovať do nehnuteľnosti, ktorú ona prevádzkuje zvyšuje potenciál jej možného biznisu. Starostlivosť majiteľa poteší každého prevádzkara. Za to nemôžeme chatárku kritizovať.

Nesledujem p. Hrnčiara, preto sa neviem vyjadriť k tomu či je darebák.

Fangorn

Keďže je tu v MT a okolí pán Hrnčiar tak všeobecne "obľúbený", tak by ma to, že mu budú robiť prieky už len z princípu, až tak neprekvapilo. ŠOPSR používa dvojaký meter dlhodobo, alebo skor že každý pracovník si rozhoduje tak, ako to on považuje za správne, čiže problém je podľa mňa skor majiteľ, ako samotná chata.
PS: myslím že je rozdiel žiadať o stavebko na RD a na chatu v 4. stupni ochrany, či ?

Lubo

Nikto nespochybňuje, že rekonštrukcia chaty je potrebná a dobrá vec. Ak sa to spraví citlivo, bude to dobré aj pre turistov aj to neovplyvní blízku NPR.

Myslieť si však, že turisti majú byť vďační Hrnčiarovi, že to robí, tak to je taký ten slovenský predklon. Vobec nie. On veľmi dobre vie prečo investuje do nehnutelnosti. Altruizmus za tým nehľadajte. Skôr sa pozrite, kto tradične rád investuje do nehnuteľností a pohostinských zariadení. Možno vám zabliká kontrolka.

Na celej kauze ma však najviac mrzí postoj chatárky, ktorá chatu vedie dlhé roky veľmi dobre. Jej kuchyňa patrí medzi to najlepšie, čo na horských chatách nájdete. Postup vlastníka legetimizuje s tým, že to je collateral damage. Že musia. Lebo inak by to skončilo na okresnom úrade a bežný smrteľník nič nezmôže a čaká roky. Práve toto je dôvod prečo je Slovensko skorumpovaná krajina. Nie preto že existujú darebáci. Ale preto, že ľudia si myslia, že potrebujú darebákov a vybavovačov, lebo inak "sa nedá".

Keď mohla ísť rekonštrukcia Chaty pod Rysmi štandardne, vrátane EIA, a teraz sú všetci OK s výsledkom, nechápem, prečo by mala byť Chata pod Chlebom iná. Len preto, že JAMES a KST nechceli robiť darebáctva? Myslíte si vari, že kebyže chcú, že by nenašli vybavovača? Lenže oni nechceli. Nech si z toho berú iní priklad.

P.S. Mám za sebou stavebné konanie v vrátane územka. Štandardne. Nemusel som nikoho korumpovať a čuduj sa svete ani to netrvalo 10 rokov a ani som na tom neošedivel.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma