Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S rádiostanicami PMR na horách ešte bezpečnejšie

Diskusná téma K článku: S rádiostanicami PMR na horách ešte bezpečnejšie

S prenosnými rádiostanicami je zábava a sú tiež praktické. Hodia sa ako doplnok voľnočasových aktivít, v pracovnom nasadení, pri komunikácii medzi autami pri cestovaní. Skrátka komukoľvek, kto potrebuje rýchlo a bezplatne komunikovať s ostatnými na relatívne krátku vzdialenosť bez toho, aby musel vytáčať telefónne číslo, čo je mnohokrát veľmi otravné.

Beta

Ako som správne pochopila, malo by toto fungovať trocha ako u vodičov CB radio. Kvôli bezpečnosti je toto celkom zaujímavý nápad. Aj pre komunikáciu pre väčšie skupiny turistov. Mám však odlišný názor keď ide používanie vysielačiek ako zdroj bežnej informácií o podmienkach na horách. Mala som jeden prípad, keď idúci chalan s nosom v mobile sa ma opýtal, či sa dá vystúpiť na vrch, z ktorého som sa vrátila, lebo momentálne na fórum na internernete niekto napísal, že sa nedá. V takychto prípadoch elekronika (aj vysielačka) daje takýto výsledok, že spoliehame sa na niekoho, koho možno vôbec nepoznáme a kto nepozná nás a on môže nám povedať, že búrka nebude a ona možno príde. Mám trocha obavu, že časť ľudí nebude myslieť len čakať až niekto im rieši problém cez vysielačku. Tiež si neviem predstaviť, že idem chodníkom, a napríklad za mnou ide nejaký človek a sa pýta cez vysielačku kde je zdroj vody. Prečo si toto neoveril pred túrou alebo sa mňa neopýtal? Ja toto tiež píšem ako turistka, ktorá je proti tejto celej modernej elektronike v prírode (minulý rok som šťastne vyhodila GPS). Však samozrejme úplne suhlasim, že toto môže zachrániť život.

Lubo

Ludi neprevychovas. Su ludia, ktori k planovaniu tury pristupuju zodpovedne a su ludia, ktori sa nepripravia ani keby si robila na vstupe do hor kontroly pripravenosti. Proste kazdy si je strojcom vlastneho stastia v subehu s idividualnou zodpovednostou. A ci jednej alebo druhej skupine pri ich (ne)priprave asistuju alebo neasistuju nejake technologie, to je uplne jedno.

Rudomadar

Beta:
V prvom rade by to mal byt prostriedok na komunikaciu v skupinke, rodinou, pritelmi - nie je to jednoucelove zariadenie. Deti zvyknu odbehnut od rodicov a veru ze som uz zazil dievcatko ktore sa rodicom celkom stratilo a plakalo na chodniku. Rovnako ked sme sli ako skupinka 15 ludi jeden mal vysielacku ako prvy druhy posledny a mali sme ako taky prehlad ci ktosi niekde nezabludil a ci je vsetko v poriadku. A ako sekundarny BONUS k tomu vsetkemu navrhujeme to pouzivat aj v pripade nudze a to tak ze z celeho pasma sa urcil kanal na tento ucel. Roznorodost ludi v Tatrach je velka... niekto je viac niekto menej zodpovedny. Je to nieco ako mobil avsak s vyhodami ktore mobil nevie poskytnut.
PS: vacsinu aktivnych turistov povazujem za zodpovednych ludi a verim ze aj odpovedami cez vysielacku dokazu mladu alebo laicku verejnost niecomu priucit (spravne nasmerovat).

Rudomadar

Pavol "Chodec" Horvath

ak tym myslis ze si niekto robi propagaciu tak sa mylis. K vysielackam mam blizko pretoze som licencovany radioamater a nasiel som nevyuzity potencial pre siroku verejnost. Dovolim si ale tvrdit ze ziadne nove riesenie v blizkej dobe nebude tak blizko turistom ako prave to, co tu mame uz teraz. A mame to 18 rokov.
Je to rovnaky artikel ako prsiplast ci slnecne okuliare Zvysok je na ludoch.

BA zajac

Pokial ide o buducnost, tak najschodnejsie riesenie je integrovat PMR (teda aspon emergency kanal) do smartfonu. Technicky to ide, lte a PMR frekvencie su dost blizke. Vacsina ludi si radsej vezme jedno zariadenie plus pre pripad nudze powerbanku nez dve rozne zariadenia. Vtedy treba kontrolovat dva zdroje, vediet ovladat dve rozne zariadenia atd :)

Mahe

Pridávam sa k názoru Pavla, Luba a Beaty:

  • človek, ktorý ide na túru nepripravený (čo sa mi môže stať? všetko je na Webe, mám mobil/PMR privolám si pomoc)
    nie je TURISTA ale nezodpovedný hazarder !
    Ale je to len môj osobný názor.

Aj úvodné vety článku budia vo mne rozpaky. Uznávamm, že sú asi situáce, kedy PMR môže pomôcť či dokonca zachraňovať zdravie alebo životy. Ale je predsa nejdem na turistiku preto, aby som s PMR každému hlásil, na ktorej skale sedím a čo vidím, kde prší, fúka alebo je hmla...

Asi je to už generačný odstup.

Mirino

Beta - plný súhlas. Bez ohľadu na turistiku si myslím, že všetky tie digitálne krámy majú za cieľ odnaučiť človeka rozmýšlať. O závislosti ani nehovorím. A do prírody si predsa chodíme odpočinúť od prílišnej civilizácie a civilizovanosti a oživiť v sebe zabudnuté dovednosti, reflexy, poznávať svoje možnosti, ale aj zodpovednosť. Niekedy aj za svoje zdravie alebo dokonca život. Zaujímavé je, že prakticky všetky digi novoty sa do našich životov dostávajú s "čarovným" dovetkom, že je to pre našu bezpečnosť. Jednoduchší jedinci si potom môžu myslieť, že kúpou novej hračky rázom poskočili o level v bezpečnosti až nesmrtelnosti. Je to podobné, ako so všetkými asistenčnými blbinami v aute. Osobne na šoférovanie nepotrebujem asistenta, stačím si sám. Aspoň viem, že to auto riadim naozaj ja a nie niekto iný. Namiesto auta je možné si dosadiť čokoľvek. Pohyb v prírode, manželstvo, život...
A ešte jedna vec. Nerád sa v horách spolieham na čokoľvek, čo má baterku a je zložitejší ako lampáš. Takže vedomosti si nosím pokiaľ možno v hlave, navigáciu nemám, len papierovú mapu, buzolu celkom obyčajnú a telefon je starý tlačidlový a cez deň aj tak vypnutý.
Ale každý sme nastavený inak, takže verím, že aj PMR-ka si svojich nájdu.

Rudomadar

BA zajac

cinanom sa podarilo integrovat vysielacku do telefonu - su to ale rozmermi vacsie telefony a antenu si musi clovek dosrubovat - tu len treba podotknut ze taketo zariadenie nie je certifikovane a je v rozpore s predpismi o pouzivani PMR. Preto to tu asi nikto nepredava minimalne nie ako PMR a funkcne je to taky mackopes :)
PMR a LTE frekvencie su v tomto ponimani vyrazne od seba vzdialene. PMR - 446MHz
GSM/LTE - 800MHz a vyssie.

PS: berte prosim v uvahu ze pouzivanie PMR v horach nie je jeho prioritou. Emergency sposob pouzitia ma byt ako prijemny bonus. Rovnaka moznost ako mat moznost vytocit 18 300 v pripade potreby.

BA zajac

rudomadar

Pozri si predpisy pre PMR radiostanice. Nie je problem integrovat do mobilu. Pokial ide o frekvencie a moznosti pouzit vnutornu antenu nastuduj nieco o harmonickych frekvenciach a impedancnom prisposobeni (suvisi s navrhom anten, aj teraz je antena v mobile navrhnuta pre viacero frekvencii )

Rudomadar

BA zajac

impedancne prisposobenie anten je jedna vec, zladena antena je druha vec ale najdolezitejsia vec bude efektivita vyziareneho vykonu. A na 446MHz proste potrebujes nejaku dlzku aby si dostal efektivne vyziareny vykon. Naviac vlastnosti anteny pokial by bola v telefone bude znacne ovplyvnena. Nie zo srandy predsa GSM pouziva tie vyssie frekvencie 800MHz a viac - no aj tak keby si nemal kazdy kilometer GSM bunku tak by ti to bolo na nic.

Ale to sme uz celkom odskocili od podstaty. Pokial si radioamater pocuvat PMR pasmo mozes na comkolvek... aj na nie PMR.

Rudomadar

Peter61:

to neboli PMR v tom zmysle ako ich poznas dnes... bola to funkcia ktora ti robila akoze vysielacku ale vsetko slo cez siet mobilneho operatora.... v amerike to vraj slo... v europe neviem ci to niektory z operatorov spristupnil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma