Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S rádiostanicami PMR na horách ešte bezpečnejšie

Diskusná téma K článku: S rádiostanicami PMR na horách ešte bezpečnejšie

S prenosnými rádiostanicami je zábava a sú tiež praktické. Hodia sa ako doplnok voľnočasových aktivít, v pracovnom nasadení, pri komunikácii medzi autami pri cestovaní. Skrátka komukoľvek, kto potrebuje rýchlo a bezplatne komunikovať s ostatnými na relatívne krátku vzdialenosť bez toho, aby musel vytáčať telefónne číslo, čo je mnohokrát veľmi otravné.

Ludovitkubis

Odskúšal som nasledovné radiostaničky ktoré nefungovali: Baofeng UV-5R,
Radioddity GD77, Cobra 975 a Zastone mini9+. Na počudovanie staručká Baofeng UV-3R bola funkčná. Vraj táto stanica na vstupe obsahuje ešte diskrétne súčiastky na báze MOSFET tranzistorov, ktoré sú odolné proti prebudeniu a krížovým moduláciám.
Je veľmi pravdepodobné, že takmer všetky čínske stanice typu Baofeng, Zastone, Retevis, Wouxun a pod. či už analógové alebo digitálne budú trpieť neduhom zahltenia vstupných obvodom silným rušivým signálom. A preto naozaj aj ja doporučujem použitie kvalitných i keď trochu drahších PMR staníc
Motorola T62 a T82, kde najmä tá druhá je aj v odolnom vyhotovení a obe už je možné využiť na všetkých 16-tich kánáloch podľa nových povolení.

Rudomadar

ludovitkubis: mozno by si mohol napisat s ktorymi vysielackami si problem mal. U nas v Košiciach je to rovnako znamy problem. S mojimi Motorolami ktore pouzivam vsak problem nebol ani priamo pri vysielaci. Su to Motorola T60, T62 a T82. Naproti tomu radioamaterska Wouxun UV9D Plus si ani "neškrtla" - hlucha ako poleno.

Ludovitkubis

Z vlastnej skúsenosti chcem upozorniť na jeden neduh lacných PMR vysielačiek, prípadne lacných čínskych programovateľných vysielačiek (Baofeng, Radioddity ...) i keď ich celkom nezatracujem. Týmto neduhom je zahltenie ich vstupných obvodov v blízkosti silných vysielačov DVBT2 pracujúcich na TV kanáloch 21 až 23. Dosah vysielačiek sa v ich blízkosti alebo v smere vyžarovania ich antén rapídne zmenšuje. Osobne to mám vyskúšané napr. v Beckove alebo v Bojniciach. Prejavuje sa to tak, že stanica bližšie k vysielaču TV nezachytí vysielanie vzdialenejšej protistanice, pričom táto počuje vysielanie tejto rádiostaničky. Našťastie takýchto oblastí nie je na Slovensku veľa.

Rudomadar

ludovitkubis:
Programovanie DMR je trochu koplikovane ale ludia co sa v tom nestratia verim ze z toho mozu mat aj radost. Mne osobne ta modulacia cez digital prisla dost osekana a niekedy som aj nerozumel... tak ja som to predal asi tak 2 roky dozadu. No a s tou cenou je to pri digitalne horsie... dPMR najlacnejsie ake sa u nas legalne predavaju som videl tusim okolo 150 eur za jednu radiostanicu co aj mne pride celkom dost.
Ak mas FB tak si najdi skupinu PMR na horach - pozyvam ta a mozeme podebatovat aj tam :)

Ludovitkubis

Už niekoľko rokov je rozšírené pásmo PMR o ďalších 8 kanálov prioritne určených pre digitálne vysielačky PMR a to v rozsahu 446.1 -446.2 MHz. Kto raz zažil komunikáciu digitálne, len veľmi neochotne prepne do pôvodného PMR pásma. Stráca význam počuteľnosti, pretože buď počuješ protistanicu alebo ju nepočuješ. Žiadny šum.Dosah je približne rovnaký, vraj väčší a každá digitálna a aj tá najlacnejšia sa dá prepnúť na pôvodné PMR pásmo s úzkopásmovou frekvenčnou moduláciou a dajú sa doprogramovať aj kanály pásma LPD. Ja používam najlacnejšiu digitálnu vysielačku ZASTONE mini9+ DMR a na Aliexprese je dostanete za cca 50 EUR.
Trochu vyššia cena odradí od jej kúpy rodičov pre deti a preto toto pásmo bude ešte dlho tiché.

Peter61

Rudo, díky, najmä za tento link teleoff.gov.sk/system-rst/

kedysi dávnejšie sme to "počujem ľa za 4" ( a pod.) používali.

Potom sme roky používali také jednoduché PMR Brondi bez podkanálov na komunikáciu medzi 3 družstvami na kurzoch VhT okolo Brnčalky, priama viditeľnosť cca 500 m, občas do chaty. "Počujem ťa za 5, viďim ťa za 4". :-)
svts.sk/4268-mdz-kurz-na-brnc…
Na Bodoňkurzoch je to obvykle do 100 m
svts.sk/4396-riport-7-4-letny… , teda skôr z cvičných dôvodov. Übung macht den Meister.

Ale to "počujem ťa za " zasa zavedieme na túrach.

Rudomadar

kedze vacsina PMR neukazuje silu signalu mozeme dat len R.

R - citatelonost alebo "radio" sa urcuje v 5 hodnotach:

  1. úplne nečitateľné
  2. občas čitateľné
  3. obtiažne čitateľné
  4. čitateľné
  5. dokonale čitateľné

Bezne je pocut vetu: pocujem ta radio 5.

zdroj: teleoff.gov.sk/system-rst/

S - sila signálu sa odcitava z displeja alebo ineho rucickoveho ukazovatela ktory ma radiostanica na to urceny.

Vlapek

Ad 08:50
čo je za "5". Všeobecne známe RST (čiatelnosť-sila signálu-tón) používané pri telegrafnej prevádzke. Pri fónickej prevádzke len RS. A to sa udáva R-čitatelnosť v hodnote 1-5. Päť je nalepšie,správa je plne zrozumiteľná.
S- sila signálu,tá je zobrazená na S-metri a jej hodnota je v rozsahu 1-9. Takže ak od protistanice dostaneš report 5/9 tak Tvoja správa bola pre protistanicu zrozumiteľná v max. sile signálu.

Peter61

ad 8:04
počúvaj, pán imžimir fajne ste zas*ali (aj s tým dochtorom) PMRkové fórum s CB. Ale historický oprimizmus :-)
Qeci:

  • mal by si pospolitému pracujúcemu ľudu ozrejmiť, čo je "za 5".
Rudomadar

kali11:
dnes je CB velke a tazke to sa nikomu nechce nosit - niekedy boli len CB. Ako stacionarne vysielacky to ano ale do terenu...neviem neviem. Naviac za cenu jednej rucky mas aj 6 PMR. Velkost - vaha - cena rozhodla. Inak netreba zufat... v pohode som urobil spojenie asi tak mesiac dozadu Kojsovka - chata Plesnivec co bolo 71km a na PMR to slo takmer za 5.

Kali11

Dakujem Ja?No.za potesujucu informaciu.Oprasim stanicku.naladim 5/8,byvam dost vysoko a budem pocuvat.

Ja?No!

Ahoj. CB-čko stále žije :) scbr.sk o týždeň je chystaná súťaž k výročiu nežnej revolúcie.

Kali11

Kamarati Hikingovci.Tesne po revolucii boli mobily skoro nedostupne.dali sa kupit tzv.CB radiostanice.Max.vysielaci vykon bol povoleny 4 w.Boli 3 varianty:stacionalne,mobilne a rucne.Mali 40 kanalov v modulacii FM.Fungovalo to na frekvencii 27 tis MGH,Mali vyhodu,ze signal na tejto frekvencii kopiroval teren,takze sa dalo komunikovat aj z doliny do doliny a cim bol clovek vyssie,tym dalej sa dokrical.Bezne sme ruckami komunikovali napr.Kojsovka - Strbske.Nevyhodou bolo hlavne v lete za horucav tzv DX rusenie/odrazeny signal od jonosfery/Vysielal som z auta domov cca 10 km a ozval sa kamionista z Alma Ati,alebo misionar z Mauricia.CB cka postupne vytlacili mobilne telefony.Zatial CB cka vidim na kamionoch.Bol aj nudzovy kanal 19,kde sa dalo spojit s policiou a zachrankou.Dnes je to uz historia,skoda

Peter61

Tomáš, imho PTT - Push to talk je to označené na rádiostaniciach.
Ideálne riešenia, no ehm, nie sú, sú iba rôžne pohľady, mkt stratégie etc. Ak je jedno zariadenie na PMR aj GSM, tak pri zlyhaní (porucha, strata, baterka) je dotyčný odrezaný od komunikácie.

Ak má okrem mobilu aj PMR:

  • komunikuje s kamarátmi napr. 300 m vzdialenými, nevybije si baterku mobilu pri pohybe v teréne, kde nie je (poriadny) signál GSM.
  • môže preberať správy cez PMR od kamošov aj neznámych a môže ich posúvať do IZS.

Podľa mňa, ak sa majú PMR rádiostanice využívať aj pre emergency:

  • rekreanti sa musia s tým naučiť robiť, hovoriť s PTT je iné ako mobil.
  • pomôže tomu DW a teda aj komunikácia v skupinke, lebo rekreanci sa nenásilne naučia nosenie a manipuláciu s PMR v teréne, nabíjanie po túre a pod.
    PMR Emergency začali podporovať aj niektoré ubytovacie zariadenia, viď Rudova stránka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma