Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rudná magistrála zo Stolice do Zlatých Moraviec

Diskusná téma K článku: Rudná magistrála zo Stolice do Zlatých Moraviec

Mojou najobľúbenejšou a najčastejšie navštevovanou turistickou lokalitou sú neďaleké Štiavnické vrchy. Už ako chlapec som si v tomto sopečnom pohorí všímal na toho času ošarpaných smerovníkoch tabuľky s nápisom Rudná magistrála. Dozvedel som sa o nej, že spája miesta s banskou históriu medzi Zlatými Moravcami a vrchom Stolica. Znelo to zaujímavo, no práve Stolica mi nejak nesedela ako záver trasy. Človek príde na kopec ďaleko od všetkého a čo potom? Aj napriek tomu sa mi pri pohľade do mapy trasa zapáčila a, samozrejme, ma lákala. Od vtedy som niekoľkokrát po častiach prešiel úseky magistrály medzi Zlatými Moravcami a Banskou Štiavnicou. No prešlo niekoľko rokov a až na konci septembra 2019 sa vyskytla situácia, kedy som sa rozhodol, že idem na to.

Pavel Forgáč

Samozrejme myslel som gélové vložky do topánok :D. No najlepšie je si to overiť na vlastných skúsenostiach ale ja mám takú, že od kedy používam gélové vložky, tak nemám problém, či už v rozchodených alebo nových topánkach. 949 km zo západu na východ SR som vďaka tomu prešiel bez jediného otlaku. A to sú tam aj dlhé asfaltové úseky a išiel som v jedných vibramoch. Neviem či na to má vplyv rýchlosť ale podľa skúseností viem že otlaky sa začínajú robiť keď za deň človek prejde viac ako 30-35 km. Aspoň mne sa to tak voľakedy stávalo.

Peter61

Mahe,
máš (= Tvoj kamoš) rovnaké skúsenosti ako ja : otlaky sú tiež vecou inteligencie

Mahe

RE: Peter - vidíš, ja mám presne opačné skúsenosti: Sli sme s kamošom trasu SNP z Dukly na západ a tam ten prvý úsek sa ide dosť po asfaltkách. Ja som si prezul botasky, kamoš šiel vo vibramkach - ja nič, on večer prepichoval... Ale ako cituješ Rakoncaja: je to individuálne, každy si to musí otestovať na sebe.

Martin - neviem, ktorý seník na N.K. myslíš, ale ak zo Sivakovej odbočíš na východ, niečo použiteľne nájdeš.

Peter61

K tým otlakom :
vzal som si na asfalt na začiatok túry hore Kôprovou dolinou behacie "botasky", ktoré už boli poriadne zabehnuté. Po nejakých možno dvoch kilometroch som mal také pľuzgiere na pätách , že na druhý deň som chodil na chate bosý, nemal som žiadne šlapky.

Skrátka iná mechanika pohybu, chôdza s plecniakom namiesto behu stačili na to, že sa mi urobili kua pľuzgiere . Počiatočné signály som ignoorval, lebo to boli botasky, s ktorými som nemal problémy.
Zacitujem Rakoncaja:
"omrzliny sú vecou inteligencie"
a pridávam : aj otlaky.

Martin knor

Moje skusenosti vravia, ze otlaky clovek dostane vtedy, ked ide prilis rychlo.

Vacsinu Rudnej magistraly som presiel. A myslim, ze najzaujimavejsie miesta obchadza nielen v Stiavnickych vrchoch. Volakedy davno som siel na jeden zatah z Dediniek do Detvy, so stanom, ale siel som to ako trasu Slovenskym rudohorim. Ze si to niekto zmyslel nazvat Rudnou magistralou, to ma netrapilo.

Inak, na Niznej Klakovej som si stan postavil v polorozpadnutom seniku. Predpokladam, ze uz ho tam niet.

Mahe

Gelové vložky ???
No to mi pripomína jednú dávnu príhodu (1984?) kedy sme tretí či štvrtý deň zliezli z trasy SNP do najbližšej (opustenej) dediny s nutkavou potrebou kúpiť nejakú vatu do vibramiek kvôli odtlakom. A tetuška za pultom miestnej Jednoty nám s dobrotivou láskavosťou predala jedinú krabicu Rico či Ria sa to volalo ? Pre chlapov nič praktické - skúste si to napchat do topánky !

Jakubme

Vďaka za komentáre :-)
Lesoň: tiež pôjdem ešte raz a opačne, možno aj na horskom biku, samozrejme obídem úseky, ktoré sa nedajú alebo nemôžu prejsť bicyklom.
Boro: teraz už viem, že prvé tri dni to bolo veľa a musel som sa hnať, aby som prišiel za svetla, no nemal som stan a miesta na prespatie nie sú na trase až tak časté.
Pavel: ďakujem za rady, gélové vložky sú super nápad, isto ich vyskúšam a skúsim aj iné magistrály. Zatiaľ mám prejdenú Ponitriansku a Veľkofatranskú.
Svatopluk: máš pravdu a v Detve sa výrazne mení jej charakter.

Svatopluk Štěpánek

Tiež som Rudnú prešiel na dvakrát. V 1979 či 1980 severnú časť, Detva - Stolica - a skončil som v Revúcej. A pred okolo 10 rokmi aj južnú časť Z. Moravce - Detva. Najviac sa mi páčia čierne lesy na Poľane a Veporských v., aj keď výstupy na oba Vepre zo západu nie sú najpohodlnejšie.
Tvoj výlet bol skor "zrýchlený presun", tiež som obľuboval takéto športovo-vojskové akcie.
Už sa opakujem, ale Rudná m. ukazuje Slovensko ako veľmi roznorodú krajinu.

Pavel Forgáč

Viacero magistrál takto nelogicky začína/končí napr. Východokarpatská na Minčole alebo Veľkofatranská na Krížnej. Neviem kto tie trasy vymýšľal ale príde mi to trochu nedomyslené. Samozrejme dá sa tam dostať po iných značkách a je to možno zaujímavejší začiatok/koniec trasy ako niekde v malej dedinke, ale potom je to také no divné :D. Aspoň mne to tak príde. Na prevenciu otlakov sú dobré gélové vložky do topánok. Dajú sa kúpiť v lekárni alebo napr. aj v deichmanne. Len ak si budeš kupovať tak si kúp také, čo sú hrubšie. Tie tenké sa dosť rýchlo rozpadnú a vydržia tak jednu-dve takéto dlhšie túry. Plus ešte pomáha navliecť si dvoje ponožky na nohy. To pomáha aj ako prevencia ale aj vedy, keď už máš na nohách otlaky.

Boro

Paráda, len tie denné limity - ??? To je na smrť.

Lesoň

Pekne, my sme to prešli opačne, tiež na etapy. Veľmi pekné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma