Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: P. Puchala: Turisti patria do chránených území

Diskusná téma K článku: P. Puchala: Turisti patria do chránených území

Malé Karpaty patria na Hiking.sk medzi lokality s najväčším počtom prečítaných článkov, konkrétne na štvrtú priečku pomyselného rebríčka za Vysoké Tatry, Veľkú Fatru a Nízke Tatry. Sčasti je to zrejme dané ich polohou pri väčších mestách ako Bratislava, Trnava či Pezinok. Ide však aj o veľmi pestré pohorie, nájdeme tu pekné lesy, skaly, výhľady, stepi a krasové oblasti. O tom, čo je v Malých Karpatoch nové, sme sa rozprávali s riaditeľom Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty - Petrom Puchalom.

Martin knor

Neviem najst spravny clanok, v ktorom sa diskutovalo o paseni na Devinskej Kobyle. Bol som sa tam dnes pozriet a hoci to za plotmi vypada lepsie ako vlani, ked bolo vyzrate vsetko do poslednej bylky, stale to nie je dobre. Prejdite sa po zltej znacke a porovnajte tu zmenu, ked vojdete do ohradenej oblasti. Zrazu sa vsetky kvety stratia a vidite iba trsy travy. Myslim si, ze takto ochrana prirody vypadat nema. Dolu pod chodnikom sa paslo cele stado oviec. Kedy sa chovali v tychto oblastiach ovce? Co bohatsi mali kravy kdesi dolu na luckach a chudobnejsi kozy na svahoch Kobyly. Myslim si, ze ovce na Devinsku Kobylu vobec nepatria. Ak, tak jedna-dve, ale nie cele stado, lebo potom to dopadne tak, ako teraz.

Mahe

Dnes to už tak presne nesledujem (snáď to niekto mladší aktualizuje), ale pokiaľ ma pamäť neklame, tak
už pred pár rokmi predstavovalo rozloha "chránených území" (vrátane NATURY a CHVU) cez 20% rozlohy štátu. A v dvoch najvýchodnejších krajoch (PSK a KSK) bolo viac ako 50% rozlohy kraja v nejakom stupni ochrany.

Každá minca má dve strany.

Martin knor

Nepaci sa mi, ked sa vravi, ze "u nas by to neslo" a "keby sme boli v civilizovanej krajine...". Ked sa budeme stale presviedcat, ze civilizovana krajina nie sme, tak nou nikdy ani nebudeme.

Tiez nerozumiem vyhlasovaniu stale novych a novych chranenych uzemi. To sa Slovensko zvacsuje? Myslim si, ze chranene uzemia by mali zaberat podstatne mensiu plochu ako dnes. A mali by sa chranit pred "hospodarskou cinnostou cloveka" nie pred jeho vstupom. Naopak, stat sa moze dohodnut s vlastnikmi ci najomcami, ze v istych oblastiach mimo rezervacii, ze sa tam dlhodobo ziadna hospodarska cinnost vykonavat nebude.

Peter61

V TPN som na jar napr. pri Czarnom stawe (pod Rysami) a Czarnom stawe Gasienicowom vídaval okolo chodníkov šnúrky s trojuholníkovými vlajočkami TPN. Zdalo sa mi, že to funguje, ale bolo to mimo sezóny. Na tých, čo sa lete kúpali v plesách, to asi nezaberalo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma