Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Východokarpatská magistrála

Diskusná téma K článku: Východokarpatská magistrála

Nikde na internete som nenašiel článok, ktorý by podrobnejšie opisoval prechod Východokarpatskej magistrály. Keďže je táto magistrála oproti ostatným trochu komplikovanejšia, hlavne čo sa týka dopĺňania zásob vody a jedla, tak som sa to rozhodol spísať do jedného podrobnejšieho článku.

Pavel Forgáč

TransCarpathian - Ahoj, vidím že ti túra vyšla :). Musel to byť pekný zážitok.

TransCarpathian

Ahoj, tak ten poutník přes Karpaty, které ho jsi potkal na Dukle, jsem byl já. Kamarádka mi poslala odkaz sem.
Kdyby to někoho zajímalo, tak celá cesta je na transcarpathian.org$ret
Vody je v této části Karpat méně, ale tragické to není. Musí se často cedit z malých kaluží hlubokých údolí, ale dá se najít. Zdroje vody jsem po cestě mapoval a z mapy na webu je vidět, že nic pořádného tam není, ale nestalo se mi, že bych nenašel.

MisoB

Vďaka za info - upozornenie odstránime.

Beta

V 2018 postavili náhradný most (na fotkách). Ako ja viem, nie je tam žiaden nový problém s týmto mostom.

Pekm

Ahojte, neviete niekto ci tento oznam este plati? V planovaci cesty mi to hodilo upozornenie ale je to uz 3 roky tak ci sa nieco zmenilo.
Dik
Strhnutý most cez potok Ulička, nutné prebrodiť alebo obísť cez Ulič - november 2016

Mahe

Pavel - o to práve ide - termín flyš popisuje striedanie ílovcov a pieskovcov. A od toho, čo viac prevláda sa odvíja aj prúdenie podzemnej vody. Ak si pozrieš geologicku mapu, tak zistíš, že sú geologicke rozdiely vo "flyši" okolo Bardejova - Medzilaboriec - Uble. Logiky možno očakávať aj ine HG pomery.
Iste majú rolu aj ďalšie parametre - nadmorská výška (zrážky s n.v. stúpajú), stupeň zalesnenia, sklon terénu atd. Preto tie Bukovské vrchy budú iné ako okolie Zborova.

Pavel Forgáč

samkoh - to som nevedel, ďakujem za radu :)

Mahe - to je mi jasné. Som geograf, takže geológiu a súvislosti s ňou netreba pripomínať :). Zaujímavé sú v tomto Bukovské vrchy, ktoré sú tiež tvorené flyšom, ale tej vody je tam dosť. By som povedal, že v niektorých častiach aj viac ako v iných pohoriach. Ale môže to mať súvis s nadmorskou výškou a tým, že prirodzené lesy sú schopné udržať viac vody, ako hospodárske.

Beta - o tej legende som ešte nepočul. Ďakujem za info. :)

martin knor - raz som zbehol do doliny k potoku. Ale prietok bol dosť slabý a navyše potok bol plný konárov a lístia. Voda bola po nabratí dosť kalná. Podobné repy hádzal môj otec ako chlapec o strom, takže jeden kopanec by jej určite neublížil :D.

Martin knor

Hmm, ja som tam pred rokmi nemal prilis velky problem s vodou. Ked som ju potreboval, zbehol som do najblizsej dolinky a bolo. Je vsak pravda, ze som sa nedrzal striktne statnej hranice. Ked som potreboval nakupit, zbehol som do dedin a vratil som sa na hranicu pokojne o par kilometrov dalej.

Na Scolbe, z ktoreho som schadzal do doliny Malej vody, som si kopol do repy, ktora trcala zo zeme. A zistil som, ze ta "repa" bola kovova. Skoro som sa potentoval od strachu :-?.

Mahe

"Dejiny píšu víťazi, ale Boh počúva obete." (T.H.)

Kniha je denníkom z pohľadu porazených účastníkov tejto vojny. Po prečítaní príde možno prekvapujúce zistenie - aj "nepriateľ" bol ale milujúci manžel, starostlivý otec a v dobrej viere bojoval za svoj národ a vlasť. Preto tým mŕtvym vojakom (z oboch strán) prislúcha náležitá úcta = obnova cintorínov.

Beta

rozmýšľala som, či si kúpiť tú knihu, lebo ma zaujíma prvá svetová vojna z pohľadu obyčajných lusi. A tak teraz už viem, že tú knihu prečítam, díky :-)

Mahe

Betka - áno je to "Iloncsi"
Podľa mňa - Anna Karenina na maďarský spôsob.
Keby som nebol na osobnej prezentácii prekladateľky, tak by som si myslel, že je to len vymyslený scénar pre nejaký holywodsky oskarovský trhák.
Akurát, že ten dej bol skutočný - písane životom (slzami, krvou a mŕtvymi)
Pre mňa osobne zvlásť dojemné, keďže viaceré popisované miesta dôverne poznám.

Mahe

K tej vode (resp. jej nedostatku na trase) len malá poznámka:
Ako to už v živote býva, všetko so všetkým súvisí.
Táto časť Slovenska je po geologickej stránke typickým Karpatským flyšom - t.j. striedaním pieskovcov a ílovcov. Morfologicky sa to pozná podľa "strmosti" svahov - pieskovce sú pevnejšie, strmšie, občas vystupujú aj skalné bralka (a možnosť nejakého puklinového prameňa), Ilovce sú ploché alebo len mierne uklonené svahy a s nulovým výskytom prameňov - íly výborne tesnia. Preto tu klasické pramene ako v Rudohorí alebo Fatrach nenájdete. Je to niečo podobné ako vápence na Planine (Muránska P. má hore len dva či tri pramene.) Takže s tou vodou treba počítať len v dedinách a zásobiť pred výstupom na hrebeň.

Betka - nechcel som robiť reklamu tým skvelým ľuďom z KVH. Ale aj u Vás v PL sú krásne upravené tie kruté spomienky na Veľkú vojnu.
PS -teraz vydali skvelú knihu: denník xxx práve z týchto miest vých. Slovenska a prelomu rokov 1914/1915. Skvelé čitanie !

Vrana

Cast Vychodokarpatskej magistraly (Obrucne - Dukla) som isiel pred 2 rokmi v lete vramci vychodnej casti E3 (Slovenske Nove Mesto - Dukla)

Musim priznat, ze som povodne uvazoval aj nad pokracovanim z Dukly na Kremenec a do Novej Sedlice s tym ze by som spojil 2 magistraly do jednej tury. Prave usek z Obrucneho na Duklu ma vsak uplne odrovnal. Nedostatok vody + podcenenie mnozstva potravin, kde som cakal ze v Obrucnom nieco dokupim.

S vodou tam je fakt obrovsky problem. Rano som napr. vyrazil z Kralovej studne a cely den na hrebeni ziadna voda az dalsi den doobeda (Regetovska voda?). A opat cely den ziadna voda ...

Clanok si urcite precitam. Vychodokarpatska magistrala je posledna z dialkovych tras (200+ km) u nas co mi chyba :)

Beta

Uff, pre mňa dlhé čítane. Veľmi dobre si toto všetko popísal a súhlasím s Vladimírom, že na túre článok pomôže. Som ale zvedavá, aké boli tvoje osobne zážitky, lebo sa u nás povie (na poľskej strane), že táto hrebeňovka je náročná aj pre samotárov. Samozrejme nejde o vodu, kilometre či nocľah, ale o úplnú "ľudoprázdnosť". Najsilnejšie zážitky sú keď sa spí na hrebeni a fúka silný vietor :-). Takto vravia u nás aj preto, že funguje u nás legenda o zmiznutých vojakoch z obdobia po II svetovej vojne, ktorí sa stále túlajú nekde tam po horách a je možné ich stretnúť :-). No, a ďakujem za príjemný popis mojich obľúbených Polonín.

Mahe, keď spomínaš KVH Beskydy, doplním, že tento klub sa stará o tie vojnové cintoríny, obnovili už veľa týchto miest a vďaka ním sa tie pamiatky zachovali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma