Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stolica – okruh z Rejdovej

Diskusná téma K článku: Stolica – okruh z Rejdovej

Na prelome novembra a decembra počasie praje turistike aj vo vyšších polohách. Hory ešte stále nepokryla súvislá vrstva snehu, ktorej by som sa rád vyhol. Po prezeraní máp a možností ubytovania na noc volím okruh z Rejdovej na najvyšší vrchol Slovenského rudohoria - Stolicu. No trasu by som pokojne mohol nazvať aj exkurziou po kalamitiskách a rúbaniskách.

Vladeno

Ach, Stolica moja ľúbená. Rodný môj kraj. Ďakujem.

Sona

Ťažko aj pozerať. Vyhrabala som v maili foto z týchto lokalít od Maťa Baniariho ešte z roku 2010, úplne iný svet :(

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Soňa,
1 z pamäti som vyhrabal spomienky z leta 1979 či 1980
2 z alb fotky z 1. 1/2 90.rokov.
To bol naozaj úplne iný svet.

Daulagiri

Ach jo Stolické vrchy, moja srdcovka, kde som vždy zažil absolútny kľud a ticho.
Pekná trasa Stano, len v súčasných podmienkach už za zenitom :-( I keď výhľady do diaľky sú super. Fotky sa mi po technickej stránke veľmi páčia, len to čo zobrazujú je horšie, ale zasnežená Kráľovka je nádherná. Mám prejdenú asi 3/4 z tejto trasy (od Rejdovej po Stolicu). Okolo toho Skália si aj ja pamätám zvláštne príjemný les, pri Buchvalde som neblúdil, lebo rúbaň tam ešte vtedy nebola. Tresník, Kyprov, Stolica, to všetko si ja pamätám ako strašidelné smrečiny. Vybavilo sa mi mnoho zážitkov, ale naposledy som tam bol tuším v 2013. Odvtedy rozmýšľam či sa tam vrátiť alebo nie, lebo si pokazím tie krásne spomienky. Veľa sa toho zmenilo, hlavne k horšiemu.

Ako píše Soňa a Svato bol to kedysi úplne iný svet. Skúsim pridať sem pár fotiek s tých čias z archívu. A zatiaľ si môžete porovnať s fotkami v mojich 2 článkoch čo som napísal odtiaľ.

Niekedy by som si chcel prejsť ešte celý hrebeň od Tresníka po Kohút kým tam ešte stojí pár stromov no uvidím. Ťažba ešte asi neskončila.

Mahe

Nechcem sa tu nikoho z diskutujúcich dotknúť, ale DISKUSIA je o tom, že sa diskutuje, takže pridám aj ja svoj pohľad.
Napadá ma jedno staré príslovie, že "žaba v studni nechápe, čo to je more..."
Isteže sa môžeme na súčasne rúbaniska a lesné kalamity pozerať ako na STRAŠNE dôsledky ľudskej činnosti. Na druhej strane les (a príroda) žije trochu iným pojmom času - (nie dĺžkou ľudského života). Takže za 50 či 100 rokov tieto (STRAŠNE)
Z osobnej skúsenosti pripájam iný pohľad:
Solivar pri Prešove potreboval na odparovanie ťaženej soľanky množstvo dreva do kotlov - to sa rúbalo a splavovalo (neskôr vozilo železničkou) zo Slánskych vrchov. Za môjho detstva (čo nie je ešte ani 50 rokov!) boli rozsiahle lúky medzi Zlatou Baňou a osadou Dubník - od sedla Temný les až k drevenému krížu pred odbočkou na vysielač. Choďte sa tam pozrieť dnes:

sk.mapy.cz/turisticka?mereni-…

Dnes je tam všade už hustý les.
Každá minca má dve strany.

Daulagiri

Tak pridávam pár sľubovaných fotiek z čias pred kalamitou, kedy som stihol pochodiť viaceré trasy. Takmer všetky okrem jednej foto sú zo Stanovej trasy, sú aj s popismi a rokmi.

TomXX

Škoda že sme to tam už nezastihli v takom stave :(

Martin knor

Na Stolici som bol dvakrat a uz ked som tam bol druhy krat (pred viacerymi rokmi), zacali sa na svahoch objavovat vyholene pasy. Ale toto je des. Predpokladam, ze lesnici pouceni ochranarmi aj toto nazyvaju les. Bude to les v stadiu obnovy. :-?

Daulagiri

Mato knor: jasne že toto oficiálne je les aj keď každému zdravému človeku je jasné že toto v skutočnosti les nieje ani náhodou.
Ale v oficiálnych štatistikách sa to ako les určite uvádza a preto sa napr. aj hovorí že lesnatosť Slovenska je tuším okolo 40 %. Aby sa lesníci týmto číslom mohli chváliť, ale koľko hektárov takýchto pustých plôch je v tom údaji zahrnutých nik nevie.

Inak na druhej foto od Tomasa Vohlarika je pekne vidieť ako je tam zarobené na parádnu eróziu. O pár rokov tam bude tak hlboká ryha že tade ani človek neprejde.

Gusto

V tomto prípade by som asi lesníkov až tak neodsudzoval, lebo tento zničený les je dôsledkom strašnej víchrice ktorá zničila polovicu Muránskej planiny - Fabova hoľa vyzerá rovnako. Lesníci tvrdia, že likvidácia polomov im vyplýva zo zákona. Ak je to tak, potom nie je čo riešiť , museli to urobiť. Že mal niekto z toho radosť a úžitok, to je už druhá vec.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov