Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vodca na Gerlach

Diskusná téma Vodca na Gerlach

Zdravím, hľadám niekoho kto by 2 športovo založených 30r chalanov zobral na Gerlach za rozumnú cenu ešte túto zimu, nechceme platiť 300e vodcom. Máme skusenosti z dostupných štítov, potrebujeme požičať mačky, cepíny..

Peter61

mountainproguiding.com/
Koronavírus – Oznam
Vzhľadom k aktuálnej situácii v súvislosti so šírením koronavírusu a rizika vážneho ohrozenia zdravia ochorením Covid – 19 si Vás dovoľujeme informovať, že všetky našej aktivity (či už individuálne alebo skupinové) sú od dnes (t.j. 16.3.2020) do odvolania ZRUŠENÉ!

Samosebou

Tiez by som rad siel na Gerlach, ale ta cena za sprievodcu je sialena. Ved je to polka vyplaty!

PaliT

Láska k horám nerozlišuje národnosť.

Shatterhand

Na takmer všetky vysokotatranské štíty spravili provýstupy Poliaci, Nemci (prevažne zo Spiša ale nielen) a Maďari. Slovenskú národnosť či materinský jazyk mali spoluúčastníci len na niekoľkých prvovýstupoch, takto z hlavy ma napadajú iba Rysy (Ruman st.), Vysoká (Ruman ml.) a Mengusovský Volovec (Stodola).

Peter61

Zima prvovýstup :

  1. 1.1905 matematici Janusz Chmielowski a Károly Jordán, vodcovia Klimek Bachleda, Ján Franz st., Pavol Spitzkopf.
    (samí Slováci, všakáno)
Beta

Okej, ale Poliaci nikdy CK monarchiu, Rakúsko. Rusko či Prusko (Nemecko) nepovažovali ako svoj štát. Pre nas tieto štáty boli vždy ako okupanti, tak ich najvyššie štíty neboli naše najvyššie štíty. Pre nás bol dôležitý Mont Blanc ako najvyšší štít na našom kontinente a Tatry, najprv to bola Lomnica. Ja to píšem z poľského hľadiska a ako vidíme, slovenský názor na túto vec je úplne iný a je to predsa okej :-)

Shatterhand

2 Vrana, Martin a Beta: Ortler v čase prvovýstupu na Gerlach nebol najvyšším vrchom monarchie. V rokoch 1815 - 1859 patrila Rakúskemu cisárstvu aj Lombardia, takže najvyšší vrch štátu našich prapraprapradedov bol La Spedla (4020) - predvrchol Piz Berniny (4048, hlavný vrchol je severne od hrebeňa - vo Švajčiarsku). Potom 1859 - 1867 Rakúske cisárstvo malo najvyšší Ortler (3905) a spomínaná C. a K. monarchia (Rakúsko - Uhorsko) existovala až 1867 - 1918 s najvyšším vrchom Ortler.

Beta

Bikemartin, píšeš zo slovenského hľadiska. Z poľského hľadiska Tatry vždy boli poľské, aj keď bola CK monarchia. Samozrejme severná časť. Nás zaujímal a zaujíma výstup na najvyšší vrch našich Tatier, aj keď tento vrch je u susedov. V 19. storočí a potom, keď nebola hranica, sme cestovali po celých Tatrách a preto, ako spomína Peter, máme veľa prvých výstupov aj na vašej strane.
Peter, áno, na Gerlachu sme neboli prví :-)

Bikemartin

Beta, dobre, Poliaci by chodili na Gerlach aj tak, ale instagramoví chalani by asi potrebovali fotku z Glocknera ako najvyššieho kopca monarchie. Ale možno ma P61 opraví, že v SudTirol bol vtedy najvyšší kopec monarchie ;-) (Ortler 3905?)

Peter61

Beata,
Still, Gellhof, Spitzkopf sú typické spisšké mená, rozprávali sa asi zmesou nemčiny a maďarčiny. Johann Still učil aj slovenčinu ( od r.1844 ?)
Po nich ešte vystúpili aj detvianski žandári, vážski pltníci, tokajskí vinári, očovskí bačovia, terchovskí zbojníci a po nich r.1855 Poliaci.

Vrana

To je najaka provokacia ci? Ak nie, Vlado na kolko si cenis svoj a kamaratov zivot?

Beta

Peter, prepáč prosím, ale ako viem, prví na Gerlachu stali nemeckí Spišaci (1834). Prví Poliaci vystúpili rok 1855. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma