Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (1) – Horné Opatovce

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (1) – Horné Opatovce

Ľudia často odchádzajú z rodiska za poznaním, za prácou, za niečím lepším... Pokiaľ sa človek rozhodne pre odchod sám, je to v poriadku. No sú okolnosti, kedy človek musí opustiť svoj dom nedobrovoľne. Počas existencie ľudstva sa neraz stalo, že nielen jedinec, ale často celé spoločenstvá museli opustiť svoje domovy.

Martin knor

Mne neprekaza Ziar nad Hronom, ale ta fabrika. V Ziari som pred rokmi zacinal 2-dnovu turu so synom pod stanom. Sli sme na Sasov, Sklene Teplice, Vyhne a Zarnovicu. Bolo to fajn putovanie.

Danka, preto som spominal Vitkovice (kde je jedna farika vedla druhej) a jamu pod Krusnymi horami (obkolesenu tepelnymi elektrarnami). Fabriky mozu byt zaujimave, impozantne, len to nie je pripad tejto. Tato na mna posobi iba depresivne.

FunTTomas

náhodou do Horných Opatoviec sa oplatí zájsť. Veď je kúsok od hlavnej cesty a je to len pármetrová zachádzka ku opatovskému kostolu.

Tomka

Martin, a ktorá fabrika /zvlášť stará, opustená/ nie je odpudivá?
Teraz už pracuje na inom princípe, takže neprodukuje také škodlivé emisie. A smrad je podobný ako pri väčšine fungujúcich fabrík.
Myslím, že pri jej vzniku nikto ani len netušil, aké následky to bude mať.
Ty si autičkár, takže vôbec okolo nej nemusíš ísť pešo, ale v okolí Žiaru je veľa krásnych miest, ktoré sa oplatí vidieť.
Inak, ja som pred pár rokmi bola zvedavá ako to vyzerá na vrchu odkalísk. Tak sme sa vyškriabali na túto peknú skalku a je z nej nádherný výhľad. Ale tie odkaliská sú fakt desivé.

Svatopluk
Myslím, že všetky nedobrovoľne zaniknuté dedeiny majú dačo spoločné.

Beta
Ja si myslím, že Žiar je mesto ako každé iné, netreba mať pred ním predsudky, veď každé mesto vo svojej histórii by určite našlo nejaký ten "biľag" na ktorý nie je hrdé. A aj mestá formujú nielen dobré, ale aj tie zlé, či neslávne udalosti ich života.
A ten park v Žiari je fakt pekný.

Wbk

@Beata:
O mnohom vypovedá už len to, že Žiar nad Hronom sa u nás niekedy zvykne vtipne označovať ako "Žiaľ nad hrobom" :o)

Beta

Je toto trocha mimo témy, ale ešte som nestretla nikoho, ktoby niečo pozitívne povedal o Žiari nad Hronom. Ja mám dobre spomienky zo Žiaru. Jeden miestny odnesol mi batoh zo zastávky do ubytovania, ubytovatelka bola veľmi simpaticka a ešte som mala celé poschodie pre seba. V Žiari je park, v ktorom som si behavala a stretávala som ďalších bežcov. Zo Žiaru je dobrá verejná doprava. V blízkosti je úžasný hrad Šašov, pre mňa najkrajšia zrúcanina hradu z tých, ktoré som na Slovensku pozerala.

Svatopluk Štěpánek

Kedysi som šiel zo Skl. Teplíc do Žiaru n.H. cez H. Opatovce. A vopred sa ospravedlňujem za stupídne srovnanie: mne to pripomínalo Kalište.

Martin knor

Uf, tak sem sa rozhodne nevyberiem. Rad som sa prechadzal po Vitkoviciach, ked som tam par tyzdnov byval. Aj turistika krajom Krusnych hor, pozdlz obrovskej jamy z ktorej sa tazilo hnede uhlie, sa mi pacila. Ale popri hlinikarni v Ziari nad Hronom prechadzku neplanujem. Pre mna je to vyslovene odpudiva fabrika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov