Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový OTO 24 vrcholov Malých Karpát v BSK

Miroslav Svitek

Šubovič - vďaka za upresnenie významu kameňov. Človek sa učí celý život.
PaliT - OK, je to ako som si myslel, takže príjemné aj ďalšie túry inšpirované OTO. Ja som to len upresňoval, aby to niekoho nepomýlilo / Tvoje fotky z iných miest daných kopcov, ako sú požadované v Podmienkach /. Lebo dnes som dostal info, že Švábsky vrch dotyčný nanašiel ani keď už šiel od označenej odbočky. Tak ja už neviem, asi treba vyrúbať okolité stromy a vybetónovať chodník k tabuľke. My sme s kamarátkou dnes boli na Gajdoši a Peprovci. Zdá sa, že záujem o plnenie je veľký a ja rád napíšem každému odpoveď na jeho prípadné otázky, či nejasnosť v pochopení podmienok plnenia.

Ladislav Šubovič

Vrcholové kamene neexistujú!
Na kopcoch sa 20-30 rokoch minulého storočia osadzovali kamenné značky v rámci trigonometrickej siete, z dôvodu mapovania celého nášho územia. Boli umiestnené na miestach s výhľadom na okolité kopce,kde boli ďalšie takéto body, teda nie vždy na vrcholoch kopcov. V prípadoch, že odtiaľ nebolo pre stromy vidieť na iné body, sa nad kameňmi stavali drevené, triangulačné veže. Tie sa ale už nezachovali.

PaliT

Ešte k tomu Okopancu, marí sa mi, že aj tam je triangulačná tyč s výhľadom na Košarisko, ale odprisahať by som to nemohol. Bohužiaľ, legálne to nie je, ja som tam išiel bez mapy, tak som o rezervácii nevedel.

PaliT

Ale ja predsa o nič nesúťažím a zúčastňujem sa voľne, na väčšine tých miest som bol aj viackrát, no teraz už sa mi nechce hľadať všetky tie trasy. Kvôli odznaku by som asi neutekal na nejaký kopec len preto, že som minul to presné miesto o 50 metrov. Je to len taká fajn inšpirácia.

Miroslav Svitek

Okopanec leží na hranici PR a označenie je na strome pri triangulačnej tyči a kameni. Je také niečo aj tam kde hovoríš, že je skutočný vrchol? To isté platí aj o Kozlisku. Predsa z priloženej mapy musíš sám vidieť, že si šiel mimo vrcholu. Raz pošleš fotku z vraj skutočného vrcholu a potom zase ideš mimo skutočný vrchol a vydávaš to za vrchol. Ja sa pri uznávaní OTO držím striktne bodu 6 Podmienok, inak by si každý mohol žiadať o uznanie čoho chce. Inak aj Kršlenica je vyznačená inde, ako si poslal fotku. Podľa kartomapy je to síce vraj Dubový vŕšok, ale je to označené, aj GPS údaj je z tade a všetci posielajú fotky z tade. Samotná Kršlenica podľa kartomapy leží v 5 pásme a tam by som ľudí neposielal.

PaliT

Nie vždy som fotil samotný vrchol, resp. na Okopanci sa mi vidí, že samotný vrchol je až v rezervácii, čo som zistil až doma z mapy. Cez Kozlisko sme prešli, teraz som len spamäti vydoloval fotku, ktorá sa mi videla najviac reprezentatívna. Pre mňa sú trofeje spomienky a fotky, väčšinu tých vrcholov som navštívil predtým, ako som o nejakom odznaku čo i len počul.

Miroslav Svitek

PaliT Okopanec a Kozlisko mi teda nejako vôbec nesedia. Okopanec je lúka a Ty tam máš skaly v lese a Kozlisko vyzerá tiež inak. Ostatné aj bez nášho označenia spoznávam. Ale dúfam, že tieto fotky nechceš použiť v žiadosti o uznanie OTO! Ak to robíš len pre seba a ako inšpiráciu používaš môj zoznam kopcov, tak je to OK.
Martin, ušlo Ti a. V tejto problematike sa nevyznám naozaj, ale väčšinou na vrchole kopca je buď triangulačná tyč, alebo vrcholový kameň, alebo oboje.Aspoň v MK na každom bode označenom v mape s nadmorskou výškou, je to tak.

Martin knor

Miro, nie som si tym celkom isty, ale to nie su vrcholove kmene. Su to triangulacne kamene. Casto byvaju na vrchole kopca, ale nie vzdy. (Viac o tom vie Tomas Trstensky.) Teda vrchol kopca je tam, kde je jeho najvyssi bod, a triangulacny kamen je tam, kde ho volakto dal.

Miroslav Svitek

Keďže som musel už dvom žiadateľom o uznanie OTO oznámiť, že neboli na Švábskom vrchu, ale pri TIM Švábsky vrch a ďalší ani po telefonickom navádzaní ho nenašiel, dovoľujem si výnimočne napísať návod ako sa naň dostať.
Treba prísť k Panelu č.4 Lesné spoločenstvá masívu Devínska Kobyla, ktorý leží priamo na červenej TZT. Keď sme chrbtom k nemu, vidíme pred sebou širokú lesnú cestu vedúcu kolmo naľavo okolo bledozeleného domu. Ideme po nej asi 450 krokov. Minieme rozstrieľanú cestnú značku Zákaz vjazdu, minieme strom s žltou šípkou a za nim v lese strom s 1: a prídeme v tabuľke naznačujúcej odbočenie k vrcholovému kameňu a tabuľke Švábsky vrch. GPS údaje zo Záznamníku sedia skoro na sekundu. Prikladám aj 5 fotiek a tak snáď už nik nebude mať problém nájsť ten správny Švábsky vrch. Aj keď napravo od označenia sa evidentne dvíha asi o 5 m vyšší vrchol terénu, ale tam nie je vrcholový kameň. Prečo, to sa už treba pýtať niekoho iného. Ja som vrcholové kamene v MK neosádzal.Ak turista stúpa od TIM Švábsky vrch, môže odbočiť u kameňa osadeného presne uprostred križovatky lesných chodníkov a pobrať sa tým doľava.

Miroslav Svitek

Ľubo vďaka.
Tomáš33433. Jednoducho sa odfoť pred smerovníkom, alebo bránou do hradu, alebo tak, aby za Tebou bol vidno hrad.
Inak dnes mi doručil vyplnený záznamník s návštevy všetkých 24 vrcholov prvý turista. Tak som rád, že to zvládol na 10 túr. Ja som sa dnes vrátil z 4 dňového, 107 km vandru a v rámci toho som navštívil Klokoč.

Peter61

Denník N mpm 16:49

Tipy na túru v okolí Bratislavy: Portál Hiking.sk odporúča 24 vrcholov v Malých Karpatoch, kde určite nestretnete davy. Po navštívení všetkých vrcholov môžete navyše získať oblastný turistický odznak Klubu slovenských turistov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov