Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri koruny z Červeného Kláštora

Diskusná téma K článku: Tri koruny z Červeného Kláštora

Pieninský národný park je najmenší národný park na Slovensku s rozlohou iba 37,5 km?. Chystáme sa tam asi rok, ale keďže oblasť je známa pltníctvom a splavom, vrchol letnej sezóny je tam mimoriadne preplnený a zohnať ubytovanie na poslednú chvíľu je takmer nemožné. A tak sme sa k tomu dostali až teraz. Niečo pred Silvestrom mi došlo, že hneď druhý novoročný víkend je predlžený, takže treba niečo spáchať. Nemusel som dlho uvažovať, a rozhodnutie padlo na Pieniny, konkrétne Červený Kláštor a okolie.

Mahe

Asi som natvrdlý, ale stále nechápem ako môže "lanovka zničiť prírodu" ???

PaliT

Môže zničiť niečo ešte významnejšie – krajinu. Lanovky sú ohyzdné, takéto líniové stavby devastujú výhľad a namiesto nepoškvrnenej krásy ustupuje spoločnosť biznisu lunaparkového typu. Povrchné atrakcie venované unudeným výletníkom.

Rc

mahe asi si dieta 21 storocia. my zo "stredoveku" takymto zabavkam velmi nerozumieme a vidime to trochu inou optikou. aj ked ma to aj svoje pozitiva. trebars vacsina zdravotne postihnutych by bez lanovky nikdy nezazila ten pocit z "vrcholu hory"

Muraddin

A to je práve to. Videl som dokument o Grand Canyone, kde developer riešil projekt Grand Canyon Escalade. Išlo v podstate o lanovku z vrchu kaňonu dole. Vedúci toho projektu argumentoval tým, že keď niekoho bolia nohy, kolena, ma zdravotne problémy, tak mu ta lanovka umožní zisť dole. Teda že umožní zisť dole ľuďom, ktorý by sa tam inak nedostali. A podľa mňa to je veľmi zla argumentácia a celkovo chybné zmýšľanie. Proste nie všetci ľudia uvidia a zažijú všetko na tomto svete a treba sa s tým zmieriť. Neviem kam by sme sa dostali, ak by sme chceli vyhovieť individuálnym predstavám každého človeka.

Beta

Ja by som chcela pridať tu jednu veľmi dôležitú vec. Kuba Łoginow je asi od dvoch rokov politik, ktorý je v strane proti súčasnej vláde kraja malopoľského. On ich vždy kritikuje, lebo je politik. Minulý rok napísal, že vláda Malopoľského kraja je zodpovedná za to, že Slováci povedali, že my Poliaci sme zodpovední za to, že na Orave je veľa prípadov koronavirusa. Slovacu povedali, že Poliaci a Kuba Łoginow napísal, že povedali, že vláda Malopoľského kraja. Ja by som dala pozor pri čítaní jeho článkov.

Peter61

"Lanovka má spojiť tri turistické obce na poľskej strane Pienin: Sromowce, Krościenko a Szczawnicu"

Beata, pls máš poruke dajakú schému / plán budúcej lanovky ?

Beta

Peter: Všetky správy aké som našla som z začiatku marca. Tu máš zdroj, ktorý používal aj Jakub Łoginow:
gazetakrakowska.pl/…/c7-15399…
Oni tu píšu: Nie wiadomo gdzie, nie wiadomo jak, nie wiadomo za ile i przede wszystkim nie wiadomo - kiedy? Nie je známe kde, ako, koľko to bude štát a predovšetkým kedy.
Nič viac som nenašla.

Beta

Oni iba povedali (samosprávy a PKL, že chcú podisali list intencyjny, znamená chcú, ale ešte nevedia či sa to dá.

Peter61

:-(((((
Beata, ďakujem.
Noooo, ako mi povedal sused, ked sme sa bavili o dlho odkladanej oprave bytovky :
najdôležitejšie je nejak začať.

Mahe

"Môže zničiť niečo ešte významnejšie – krajinu. Lanovky sú ohyzdné, takéto líniové stavby devastujú výhľad a namiesto nepoškvrnenej krásy ustupuje spoločnosť biznisu lunaparkového typu."

Chudáci Rakušáci (a Švajčiari!!!),
že im to takýto pre-múdreli Slováci konečne pekne nevysvetlili: že "si zničili Alpy"

Bez infraštruktúry nie je turizmu, a bez turistov môžu ľudia v "nepoškvrnenej" krajina zgegnuť !
Lebo "TU NIČ NIE JE !!!"

PaliT

Mahe, niektoré časti Álp sú naozaj lanovkami zdevastované, a to je prosím obrovské pohorie. Choď sa pozrieť na Kasprov vrch, na Chopok, či Malofatranský Kriváň, tie masy ľudí a pokochaj sa tými lanovkami. Teraz si predstav, že jedinečné Tri Koruny dostanú lanovku, jedinečné územie s naozaj malou plochou.

Ale možno sa ti páči aj to, ako si teraz za 80-100 litrov splní sen o Evereste ktokoľvek, kto si to môže dovoliť...

Lubo

Na navyssi vrch Nemecka Zugspitze tiez vedie lanovka a rovno z dvoch krajin. Pritom ako to tam vyzera som celkom rad, ze na Gerlach nic take nejde. Aj ta nasa lanovka na Lomnicak je este celkom jemna k prostrediu svojou velmi malou kapacitou. Menej je niekedy viac.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma