Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (3) – Hadviga

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (3) – Hadviga

Päť dní po návšteve Mochoviec sme si povedali, že do tretice všetko dobré, a vybrali sme si ďalšiu zaniknutú dedinu – Hadvigu. Zánik horskej osady v pohorí Žiar sa mi zdá najsmutnejší. Nezanikla kvôli nejakému zámeru, čo ako pochybnému, ale zanikla z čistej ľudskej zloby a nenávisti.

TomasDe

Vdaka za clanok aj cely cyklus "zaniknute dediny". Ja som potomok karpatskych nemcov cez kopec (Nitr.Pravno)-paradoxom je, ze kataster siaha az po Hadvigu. Pamatam si ako maly, ked sme tam boli s otcom, bol tam este posledny obyvatel-ale teraz spatne predpokladam ze to bol vysidlenec co sa navratil po 89. Karpatski nemci to mali na Turci vraj tazsie, ako na ovela nemeckejsej hornej nitre. Ale urcite treba povedat, ze aj ked je pravda, ze mnoho z nich kolaborovalo, mnoho z nich urcite fasisticky rezim odcudzovalo. Na druhej strane kopca (konkretne v Malinovej) bola dokonca cisto karpatskonemecka partizanska skupina. Nic nie je ciernobiele :) Tuto este zaujimavy clanok z minulosti: myturiec.sme.sk/…/zabudnuta-h…

Tramtária

PaliT, (hlavne) k vete číslo tri od Vás: do gúglu vložiť "Postupimská dohoda, rok 1945, bod 12", porozmýšľať kto ju podpísal a prečo.

Možno menej vraždenia, zloby a nenávisti, menej metafyziky to chce.

PaliT

Tomka, napísala si to správne. Patrí sa dodať, že vo svojej podstate veľmi podobné socializmy (národný aj ten komunistický) súťažili o to, ktorý bude vražednejší režim, boľševici v tomto smutnom preteku zvíťazili. A je pravdou, že v dnešných reáliách by sa už odsun karpatských Nemcov posudzoval ako etnická čistka.

Žiadna nespravodlivosť sa nenapraví inou nespravodlivosťou. Až budete niekto prechádzať takýmito lokalitami, či už to budú miesta ako Kalište, Kľak, ale aj Hadviga, či huncokárske lokality v M. Karpatoch, spomeňte si na obete, ticho rozjímajte a povedzte si, že jediná vec, ktorá si nezaslúži toleranciu, je práve intolerancia.

Tomka

Zbojník22
Preítala som si ešte raz čo som napísala.
Prosím Ťa môžeš mi napísať kde v článku schvaľujem kolaboráciu, kde odsudzujem komunistický režim a v čom robím propagandu?
Ľudská láska a aj zloba existuje vždy tak na jednej, ako aj na druhej strane. Záleží od toho čo si človek zvolí.
A kolektívna vina je vždy pre niekoho krutá a nespravodlivá.

Zbojnik22

takze kolaboracia s nacistami je v poriadku, ale ich vysidlenie uz je ludska zloba. asi ich tam mali nechat, nech rovnaku vec spravia o par rokov ked na to dostanu prilezitost... napr. v 89. madari na juhu. je mi na grcanie z tej vasej propagandy, za vsetko zle mozu komunisti a vsetko dobre je zo zapadu, hnus.

Samkoh

Yetee: Áno, mne to potom mama povedala, že ten kostol tam zostal katolícky, ale na tom, že široké okolie je z veľkej časti evanjelické, to nič nemení. Ale teda možnosť, že by kostol bol evanjelický, beriem späť.

Tomka

JanaT.
Cez Brezovú sme pred rokmi išli na Dobrolínske skaly. Vtedy som však ani len netušila, že raz budem písať na Hiking a už vôbec nie o zaniknutých dedinách.

gagigo
Nie sme autičkári, všade chodíme verejnou dopravou, prípadne s oddielom autobusom, takže to nie je jednoduché.

Gagigo

Tomka: Od ruky ?? Na Slovensku nie je nič až tak od ruky... Oplatí sa prejsť spomenutú trasu zo Sp. Podhradia cez Spišský hrad do Podproča, atď. Alebo opačne - zhora dolu. Áno asi všetko sú tam len chalupári.

Jana T.

Zaujímavá lokalita: Zaniknutá osada Brezová. (Radobica, Veľké Uherce, Oselná Skala, Dobrolín...).

Tomka

gagigo
Vďaka za tip. Podproč vyzerá zaujímavo. Tie budovy sú víkendové chalupy?
Škoda, že to mám od ruky.
Neviem či niekde existuje aj presný a úplný zoznam zaniknutých dedín Slovenska, ale tie na nete sú asi všetky neúplné.

Gagigo

V uvedenom zozname by mala byť aj obec Podproč, nachádzajúca sa severne od Spišského Podhradia. Vedie tam aj zelená TZT.

Martin knor

Kvoli odsunu zaniklo vela sidel v pohranici v Cechach. Najma v Krusnych horach moze clovek dlho putovat krajinou, ktora bola pred vojnou obhospodarovana. Este teraz tam dobre vidno terasy a medze. V Cechach sa mi viac krat stalo, ze som siel cez lesy a luky a z nicoho nic som uprostred nich nadabil na velikansky barokovy kostol.

Beta

Tomka, toto je veľmi dobra správa. Turistika po stopách minulosti sa mi veľmi páči.

Tomka

Beta
Nemyslím, že bude posledný.:)
Mám vyhliadnuté aj ďalšie zaniknuté dediny a ak sa mi tam podarí dostať a bude to spojené aj s turistikou, tak určite o tom napíšem.
Ale samozrejme mám aj iné ciele :).
Tých zoznamov som našla viac a tento sa mi asi najviac pozdával.
Yetee, Samkoh
Snažím, sa získať, načítať si nejaké informácie o lokalite, pred návštevou i po nej, pri písaní článku, ale samozrejme občas sa "chybička vloudí".
V článku píšem tak ako som to videla svojimi očami a ako na mňa to miesto zapôsobilo.
Kto chce vedieť viac určite si informácie nájde a ja aj preto pridávam odkazy.
A ďakujem obom.:)

Yetee

Samkoh asi nemá pravdu :)
Rímsko-katolícky kostol Nepoškvrneného počatia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma