Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimné krásy pohoria Vtáčnik

Diskusná téma K článku: Zimné krásy pohoria Vtáčnik

Pohorie Vtáčnik možno na prvý pohľad na mape veľmi nevyniká medzi ostatnými pohoriami a ten, kto ho nepozná, možno vybehne na najvyšší vrch, ale ďalej už pohorie neskúma. Najlepšie to vidieť v zime, keď sú cestičky na najvyšší bod vychodené, ale v iných častiach pohoria sa sotva dá nájsť nejaká ľudská stopa. Pritom je od vrcholu Vtáčnik len asi 15 minúť chôdze vzdialený vrch Kláštorská skala, ktorej vrchol tvorí zaujímavé skalné mesto. A toto je jedna veľká jedinečnosť pohoria.

Pavel Forgáč

daulagiri - z Kľaku a od Kamenca pod Vtáčnikom bol riadne vychodený chodník. Ale inak na hrebeni od Ostrého Grúňa ani stopy. Keď som prišiel hore, tak tam nikto nebol. No kým som pofotil, tak prišiel jeden starší pán a potom ešte ďalší traja. Chodí tam dosť ľudí aj cez týždeň. Kde sú tie časy, keď som tam celý deň nestretol ani duše.

matobee - videl som, že si pridal fotky do galérie. Aj tam muselo byť pekne. Mohli sme si z kopcov zakývať :D. Ani som si neuvedomil, že bolo Lucie. Moje obľúbené ženské meno. Tak mi počasie doprialo.

Matobee

Nádhera Pavel. Na Lucia počasie skutočne prialo. Mal som to šťastie byť v teréne.

Daulagiri

Úžasné Pavel, palec hore!
Takéto podmienky na Vtáčniku sú môj sen, ale nemám na ne šťastie. Aj teraz som bol v tento deň v práci. Babiu horu som už odtiaľto videl raz či dvakrát, to sú také perličky o ktorých tuší minimum ľudí čo tam chodí.
Inak prekvapilo ma ako to tam bolo podupané takto v týždni, či si len ty behal okolo kríža :o)

Pavel Forgáč

13.12.2022 boli opäť výnimočné výhľadové podmienky. Viditeľnosť na tak 130-140 km. Smerom na západ to bolo horšie. Nad Podunajskou nížinou bol silný opar. Konečne sa mi však podarilo vidieť Babiu Horu. Naozaj je ju možné vidieť ale dosť splýva s masívom Minčola a Kubínskej hole. Plus z nej trčí iba kúsok. Dobré je mať ďalekohľad.

Pavel Forgáč

Ešte som zabudol spomenúť, že od Ivanovho salaša po Kľak je chodník čistý ľad. Treba zobrať mačky ak sa sem chystáte.

Pavel Forgáč

Včera celkom brutálne podmienky na hrebeni medzi Rubanym vrchom a Vtáčnikom. Miestami záveje po pás a niekde vyfúkané až na čistý ľad. Kláštorka pekne obalená snehom aj keď nie až tak ako v roku 2019. Z vrcholu ma skoro odfúlo som sa musel takmer plaziť po tých skalách dole. Na Vtáčniku tiež poriadna víchrica a -13°C. Na pocit aj dobre cez -20. Nikde ani stopy. Prvého človeka som stretol až tesne nad Kľakom aj to som stretol zrovna kamaráta, čo je tiež taký nezmar čo hore chodí v každom počasí. Parádna túra mám rád keď sú takéto ťažšie podmienky. Aj bežná ľahká túra sa hneď zmení na výpravu :).

Daulagiri

Maťo tiež mi udrelo do očí že akú trasu dal Pavel v takých snehových podmienkach. Ale zrejme je na tom fyzicky veľmi dobre o čom svedčia aj iné jeho články. Ja som pred niekoľkými rokmi dával o niečo kratšiu trasu v podobných sneh. podmienkach bez snežníc a mal som celkom dosť. Ale ja som asi už trochu starý a nemám takú dobrú fyzičku :o)

Martin knor

Toto je nemozne. Taku trasu v tom snehu normalny clovek jednoducho neda.

11 dni prv som siel hore z Prochote. Je sice pravda, ze som nejaky cas zabil hladanim skalneho hriba (ktory som nenasiel, nasli sme ho az na jar s Dankou a jej partiou), ale mal som sneznice. Sponad razcestia Kanie studne som sa vsak musel otocit, lebo cas pokrocil.

Na Vtacniku som bol zo 3x, ale nikdy zhora nebola ktovieaka viditelnost. Takuto Ti zavidim. Na druhej strane, ked som si pozrel kolko bolo stupnov, tak Ti uz zavidim menej :-).

Pavel Forgáč

tomXX - tiež veľmi pekný kopček. Keď nie je sneh, tak tento okruh chodievam aj so zachádzkou na Žarnov. Super appka tá sa mi do budúcna zíde :) ďakujem.

daulagiri - tými Volovskými som si nebol istý, tak som to aj tak neisto napísal :D ďakujem za opravu. Nad Babou Horou som už tiež premýšľal pár krát, ale istý som si nebol nikdy na 100%. Vtáčnik mám tiež veľmi rád, lebo podobne ako pre teba je to aj pre mňa takmer domovské pohorie :).

Tomka

Pekne, z môjho obľúbeného pohoria.:)

Daulagiri

Hmm pekná appka, takže teoreticky to ide, už to len preniesť do praxe :-)

Daulagiri

Vtáčnik je naozaj zabudnutý, ale veľmi krásny vďaka množstvu brál, celú trasu veľmi dobre poznám. Moja domovina na ktorú nedám dopustiť :o)
Je úplná pravda že na najvyšší vrch chodia davy a na Kláštorskú skalu už takmer nik. Viackrát sa mi stalo že na ňom bola "plnka" a keď som prešiel na Kláštorskú sedel som tam sám celé hodiny, až som nechápal. Tiež som ju takto kompletne obalenú snehom zažil iba raz či dvakrát.
Čo sa týka výhľadu len opravím že maximálne vidieť Stolicu (raz som ju identifikoval pri skúmaní fotky), ale Volovské vrchy už nevidieť, lebo ich práve ona prekrýva. Vídavať aj Lysú horu, Kozí Wierch v PL. Identifikoval som aj Kubínsku hoľu na Orave a často premýšľam aj nad Babou horou, ale to je ťažší oriešok (ešte ho nemám na 100% potvrdený).

Inak krásne snehové podmienky a fotky, konkuruje im už len jeseň.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma