Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kto ma ruší?

Blahola

szopkmartin.szm.sk/Velka Fatr… Do skalných častí Gadera bol po druhej svetovej vojne na spestrenie poľovného revíru privezený z Álp kamzík alpský, ktorý sa však kríži s našim pôvodným kamzíkom tatranským v Nízkych Tatrách a znečisťuje tým jeho genofond. Preto je populácia kamzíka alpského vo Veľkej Fatre nežiaduca.

Janci

páni vidím, že ste znalí problému ktorý preberáte. Ja môžem povedať ktomu len toľko. Keď som chodil v Blatnici do školy v roku 1962, tak v Gaderskej doline bola ohradená obora v ktorej chovali kamzíky.Odkiaľ tam prišli to neviem.

Mario Duchon

Ja neviem či ako sa kamzík do Ch. vrchov dostal no počul som o tom asi pred rokom, možno je to hlúposť(v to dúfam) lebo to nemám zistené osobne a zdroje informácií bývajú niekdy aj nepresné, tak tomu verím len na 80 % .Avšak mne sa tento kamzík vo Fatre a Sl. raji "nepáči", myslím ,že človek by mal brať prírodu takú aká je s pôvodnými druhmi a zachovávať jej pôvodnú diverzitu.

Blahola: Ja som počul/ čítal ,že kamzíky boli do VF introdukované priamo, taktiež i do Sl. raja. V Nízkych Tatrách je introdukovaný tatranský poddruh kamzíka aj tatranský poddruh svišťa vrchovského.

Marian P77

Mario: samozrejme viem o tom, že tento kamzík je introdukovaný z Álp. Jeho výskyt sa mi však páči, neviem prečo mám z neho dobrý pocit a pokladám ho za spestrenie bralnej Fatry. A riziko prechodu do Chočských vrchov: pokiaľ viem tak Chočské vrchy a Veľká Fatra sú oddelené riekou Váh, železnicou a frekventovanou cestou...neviem si predstaviť, že kamzík prepláva cez Váh v ústrety lepším zajtrajškom...ibaže by ho úmyselne cez ten Váh preniesol človek.

Blahola

Mario o tomto probléme som počul už dávnejšie. Bolo to dosť nepredvídavé údajne alpského vysadili v N. Tatrách a na prekvapenie prešiel do V. Fatry. O Choči som nepočul, ale ak máš pravdu, tak neviem načo sa ešte tak čaká! Priateľ ich videl v r. 2006 na Kozej skale nad Gaderom celú čriedu.

Mario Duchon

Ja by som sa velmi netešil, ide o alpský typ kamzíka. Čiže nie o nášho endemického Kamzíka vrchovského tatranského. Tieto alpské kamzíky sú nebezpečné ,lebo keď by došlo k ich skríženiu s našimi tak by vlastne zanikol náš unikátny druh kamzíka. Jeho genofond by bol nenávratne poškodený. SOPSR sa vraj pokúšala vyhubiť tieto kamzíky vo VF a Slov. raji v spolupráci s polovníkmi ,ktorý ich sem zavliekli kôli trofejám, no nebolo to úspešné. Počul som už aj o výskyte v Chočských vrchoch takže, do Tatier ,kde je centrum populacie K.v. tatranského to nie daleko, katastrofa je len otázkou času, ak už neprebehla. Btw. aj ja som videl tohoto alpského na Tlstej roku 2006.

Marian P77

Paraaaada...prvý krát vidím fotografiu introdukovaného kamzíka žijúceho v oblasti bralnej Veľkej Fatry. Už som dokonca aj čítal, že pravdepodobne vyhynuli. Teším sa, že nie! Fotka s obrovskou hodnotou!

Radek16

hmm..pravda, za tři to není, to sem asi trošku přehnal. ale příště by drobná uprava v počítači nezaškodila.

Semanišin

Takéto foto určite nieje za 3.Mnohí z nás môžu len tíško závidieť takýto kúsok.Stretol som už mnoho zveri , žiaľ zlomok sekundy a sú preč.O kvalitách pri takýchto záberoch sa nedá diskutovať ako pri panorámach ,kde máš čas si nastaviť parametre a urobiť viac záberov.Takže za 1. :)

Blahola

Janči, vždy pripravený aj to treba byť v horách. Oceňujem pohotovosť, kvalita foto určite nie je až taká zlá, je to aj do proti svetla. V Bobroveckej doline v Roháčoch som sa ocitol zoči-voči jelenici. Pózovala do chvíle, kým som nesiahol na foták, zavesený na krku, mimochodom v pohotovostnom stave.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky