Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Barborka na Lenivej

Tomka

Časom mu začnú vadiť turisti a zelená značka sa zruší.:(

Daulagiri

Takže útulňa je uzamknutá, "chatička" dokončená, treba to už len celé oplotiť a papalášska paródia bude dokonaná :-(

Lubo

Akoze srandy bokom, sauna by mala byt standard :-)

Peter61

myslím, žer PChH a PaliT so svojimi pomocníkmy bi maly vstúpyť do seba ( každý osobitne), vziať si príklad a začať poriadne štvať, opravujem stavať podľa Lenivej štandardu.
Žiadne latríny ! Kúpeľňa, WC, sauna. Bidetka by aj vyriešila probľém papierových a vlhčených vreckoviek.

Phalike

@bikemartin: Doba je rýchla, reality sú v kurze tak aj tzv. horehronský poľovnícky NAPANT štandard za zvyšuje :)

Marcelca

Dá sa to pozorovať na veľkofatranských objektoch - mnohé z nich sú už uzamknuté, iné sú zdevastované a zahádzané odpadkami. A to sú podstatne ďalej od civilizácie.
Turistika sa stala módnou záležitosťou, so všetkými, aj negatívnymi, dôsledkami.
Čo sa týka odpadkov, slušný človek si automaticky tie svoje odnesie so sebou.

Anonymized_25093

Marcelca: to je ten problem ktory mnohy ignoruju: postavit utulnu nestaci. Treba sa o nu starat: ked je piecka zabezpecit drevo a znasat odpadky.
A preto ju radsej zamknu.

Marcelca

Skôr tí ožrani budú dôvodom, to je problém všetkých takých objektov v blízkosti civilizácie.
Samotný majiteľ nemal motiváciu na bezdôvodné uzamknutie objektu, zhoršilo by mu to reputáciu, ktorú sa pokúšal si napraviť práve jeho otvorením.

Anonymized_25093

Ja si osobne myslim ze to tam general postavil potom ako sa prevalilo ze si stava vlastnu chatu. Aby sa trocha situacia ukludnila. Samozrejme namiesto utulne tam postavil luxusnu mini chatu (moznost zakurit) a kedze to nie je daleko od Certovice tak tam podla mna chodili robit ozranske partie a kvoli tomu sa to zamklo. Alebo sa to zamklo kvoli tomu, lebo burka prefrcala a utulna nemusi byt. Predpokladam ze udrziavane bezkarske trasy ktore zabezpeci Horske Spolocenstvo tiez tomu nepomoze, mozno sa zlakol naporu turistov. Ako inde, pravdu sa nikdy nedozvieme.

Utulna na to mieste, ako vsade inde potesi, ale ako utulniar si neviem predstavit (jedine v nudzi ale na to mam bivakovacie vrece alebo Lisku/Certovicu) ist tam na utulnu (keby bola otvorena) a mat hned vedla tu chatu. Ked viem kto ju vlastni a ako si ju postavil. Trosku by som ju mal problem vyuzit...

Marcelca

Nuž, ak sa to bude riešiť v rovnakom štýle ako u gen. Lučanského, je pravdepodobné, že dotyčný majiteľ sa súdu ani nedožije...

PaliT

Nie je možné úplne vynechať politiku z turistického fóra. Ak sa so zdesením a odporom pozerám na holoruby v národných parkoch, umožnila to politická garnitúra v záprahu s nenásytnými obchodníkmi s drevom.

Ak generál, ktorý bol verejne pranierovaný za pochybné kšefty, kúpi krásnu drevenicu v národnom parku, potom ju za podivných papalášskych okolností zbúra a my vidíme s podozrievavými pocitmi megalomanské betónové základy na jej pôvodnom mieste a dal na uzmierenie ako whitewashing k dispozícii útulňu, ktorú potom aj tak zamkne, potom stále hovoríme o politike.

Zbúranie pôvodnej Barborky považujem za barbarstvo, pevne dúfam, že sa jedného dňa jeho trestná činnosť dokáže a jeho majetok, vrátane základov chaty, prepadne v prospech štátu.

Aby nemohli ničiť naše prostredie kadejakí zbojníci, to sa dá v konečnom dôsledku vyriešiť len cez politiku.

Marcelca

@Wildman
Ak ti treba búdku na Lenivej, nič ti nebráni dohodnúť sa s majiteľom na podmienkach prenocovania.
Každý, kto podniká viacdenné turistické prechody, mal by byť materiálne, morálne a kondične vybavený tak, aby nebol závislý na cudzej pomoci. V prípade neočakávanej zmeny počasia nie je problém dôjsť cca 2 km do civilizácie na Čertovici, v prípade úrazu, nevoľnosti, vyčerpanosti poslúži HZS (tel. 18 300).
Útulní, chát a hotelov na hrebeňoch hôr sa dožadujú vo všeobecnosti ľudia, ktorí vyššie uvedené kritériá na viacdenné prechody nespĺňajú. Týmto ľuďom by som odporučil jednodenné túry, ktoré sú v ich možnostiach a schopnostiach, prípadne aj viacdenné, ale v oblastiach s príslušnou infraštruktúrou, ktorú oni vyžadujú.

Čo sa týka politizácie tohto fóra, na to sú tu iní kovaní odborníci, ktorí už pred časom otvorili Pandorinu skrinku.

Wildman

keby ste už ludia prestali riesit politiku aj po turistickych forach, by bolo fajn. Je mi z toho zle. Bodaj, by sa utulna opatovne otvorila.

Marcel.c - taky obmedzený komentár som už dlho nečital. Ze načo utulnu? Ved dalej je utulna Liska a ovela dlhsie ako Barborka a ze tam budu dve je fajn. Prave, ze ten bocny hreben je zaujimavy skrz toho, ze tam chodi menej ludi, ked vacsina ide hrebenovkou. Okrem toho to je dobre pre bezkarov. Typicke slovenske....naco...preco...netreba...no treba! Tebe mozno nie..ale pre dalsich turistov fajn prilezitost, kde zlozit hlavu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov