Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako chodiť na túry v čase koronavírusu – odporúčania vedcov

Diskusná téma K článku: Ako chodiť na túry v čase koronavírusu – odporúčania vedcov

Epidémia koronavírusu aktuálne ovplyvňuje naše bežné fungovanie vrátane voľnočasových aktivít. Čo znamená pre turistov, horolezcov či skialpinistov? V článku si povieme viac o tom, či môžete chodiť do prírody individuálne, nosiť pri túre rúško a aké ďalšie opatrenia treba dodržiavať. Pripravili sme pre vás aj prehľad aktuálnych obmedzení. Nezabudnite na to, že počas túr nemôžete počítať s obvyklým občerstvením a strechou nad hlavou na väčšine horských chát či útulní. Zoznam uzatvorených chát sa nachádza na konci článku.

Matobee

Chata pod Borišovom je zatvorená. Šiel som okolo včera. Pivko "na stojáka" sa nekonalo :(

Svatopluk Štěpánek

Dobré rady a informácie.Pre mňa však nanič, som zo zahraničia tj do slovenských hôr nemôžem.
Ako dlho to môže trvať - mne sa vidí, že to nie na týždne, skôr mesiace.

Lubo

Myslim, ze rady su univerzalne a platne aj na tury v ceskych luhoch a hajoch. Ved nakoniec jedna z rad prisla aj z Lekarskej fakulty Ostravskej univerzity.

PaliT

S kamarátom z Čiech sme chceli ísť na spoločnú túru na planiny Slovenského krasu. Obmedzenia nám v tom zabránili. Tak čučíme teraz v dobrovoľnej karanténe, ale ak nepríde úplne zákaz vychádzania, sadneme do áut a vyrazíme na túru po hranici našich štátov, každý tam príde zo svojej strany... :)

Vladimir Popluhar

Ja sa chystám poslednú časť po hranici CZ/SK zrealizovať v máji. Dúfam, že sa už bude dať :-)

Motorkár1

PaliT, presne takto sa výrus šíri, ty prídeš na hranice zo svojej strany a kamarát z Českej. Len tak ďalej...

PaliT

motorkár1: Ktorému slovu z formulácie, že tam vyjdeme z karantény si nerozumel?

Peter61

Archívny článok k rúškam (2008) + komentár s COVID10

Všetky typy rúšok znižujú expozíciu aerosólom (0.02 µm–1 µm), stabilne v priebehu (v tomto prípade) 3 hodín. Efekt je neovplyvnený trvaním opotrebovania alebo typom činnosti.

(!) Doma vyrobené rúška zvyšujú ochranu 2,5x. Chirurgické rúška poskytujú 2x účinnejšiu ochranu ako doma vyrobené rúška. Respirátory FFP2 (Filtering Facepiece against Particles) sú 25x (u detí 6x) účinnejšie ako chirurgické rúška a 50x (10x u detí) účinnejšie ako doma vyrobené rúška. Bez ohľadu na typ rúška/respirátoru sú deti menej chránené (no všeobecne infekciou COVID-19 menej ohrozené). Vnútorná ochrana (nositeľa pred okolím) rúškom/respirátorom je viac účinná ako vonkajšia ochrana (okolia pred nositeľom).

Záver: Akýkoľvek typ použitia rúška/respirátoru pravdepodobne zníži expozíciu vírusom a riziko infekcie na úrovni populácie, a to napriek nedokonalému uchyteniu a priľnutiu, pričom respirátory poskytujú najväčšiu ochranu.

ncbi.nlm.nih.gov/…/?fbclid=Iw…!po=43.3333

TomXX

"Páči" sa mi, keď vidím samého šoféra v aute s rúškou, alebo človeka na kolobežke s rúškou a mimo civilizácie (rozumej, široko ďaleko bez ľudí)...

Peter61

@ 12:10 tomXX
aj mne sa to "páči"
V tomto je veľký problém = ľudia nechápu súvislosti. V telke vidno segeregovanú menšinu, ako čaká na dávky v 2 m odstupoch, alebo pre lekárňou takto dispiplinovane čakajú ľudia s "receptmi".
A potom mi ktosi v Kauflande dýcha za krk. Alebo rúška na pol žrde a číta noviny, strany otáča s obliznutím prsta.
Kamoša z M15 to dosť vytočilo, tiež už nie je najmladší, teda cieľová skupina...
presov.korzar.sme.sk/…/mukace…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov