Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (5) – Dara a Starina

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (5) – Dara a Starina

Voľné pokračovanie seriálu o zaniknutých dedinách nemôže obísť severovýchod Slovenska. Z dôvodu výstavby vodárenskej nádrže Starina bolo vysťahovaných a zbúraných sedem obcí na hornom toku rieky Cirocha. Všetkých sedem dedín obývali etnickí Rusíni, ktorí museli opustiť svoje domovy.

Beta

ja by som ešte pridala portal retrospektiva.eu, je to online časopis venovaný okresovi Snina, hlavne dejinám. Pre fanúšikov veľmi dôležitá kniha je "Horná Ciroha" od Jána Podoláka, ktorá prináša výsledky etnografických výskumov z oblasti Stariny pred postavením nádrže. Knihu sa kúpiť nedá, ale sa ju dá odkserovať.
A okrem toho vždy ma veľmi teší, ak niekto niečo napíše o oblasti Bukovských vrchov. Podľa mňa je to veľmi zaujímavá a stále veľmi malo objavená lokalita. Za všetky tieto články ďakujem :-).

Alexander

Dík za info o názve Veľkej Poľany (Veľkých Poľán?):-) Je pravda, že sú podobné názvy obcí v množnom čísle (Veľké Kapušany, Veľké Revištia, Veľké Slemence atď.). Len si pamätám, že vždy sa spomínal v prípade tejto obce názov Veľká Poľana a aj v preklade, resp. rusínskom jazyku Velyka Poľana. Skúsim zistiť od pamätníkov. Ale nie je to také podstatné samozrejme, myslel som pôvodne, že je to preklep, tak len preto som to zmienil.

Tomka

Veľmi dobre!
Tomáš ďakujem za pokračovanie v tejto téme. Som veľmi rada, že si sa pridal a dúfam, že sa príležitostne pridajú a ďalší.

FunTTomas

alexander: vďaka za doplnenia. Áno, bývalá Veľká Poľana je v rusínskej cyrilike (nie azbuke) v množnom čísle, v latinke ako Velyki Poljani a v ukrajinskej cyrilke zas - v prepise do latinky ako Velyka Poljana. Aj počas vojnových rokov sa používalo množné číslo Veľké Poľany (maď. Nagypolány).Ďalšie historické fotky možno nájsť na beskydnik.eu/…/40-velka-polana a Smolník beskydnik.eu/…/33-smolnikSväťo: ide síce o Poloniny, ale film sa nakrúcal dominantne na poľskej strane, kde sú veľké neobývané (vysídlené) oblasti po drastickej akcii Wisla, viď cs.wikipedia.org/…/Operace_Vi…

Boro

V tomto kraji sa odohráva príbeh "!Ako sme kupovali kone" z mojej prvej knihy.Boli sme tam pár rokov pred napustením.

Janabilesova

Zaujimave miesto , kde stali davno krize (cca 20 rokov dozadu). Ak si dobre pamatam, tak podla turistickamapa.sk su suradnice suradnice su N49.03838° E22.25276°.

Alexander

Výborne, rozsiahly a kompletný článok (koniec-koncov ako je u autora zvykom :-)). Mňa síce viac zaujíma oblasť Medzilaboriec, ale rád som si prečítal aj z tejto oblasti, veď aj turisticky ju najčastejšie navštevujem. Hlavne sa teším na bohaté odkazy, tie som ešte nepozrel všetky.
Také tri poznámky - v siedmich obciach, nie siedmych (koniec štvrtej vety).
Rusínska transkripcia obce Veľká Poľana je v množnom čísle (Veľky Poľany), čiže správne má byť "Veľká Poľana", ale neviem tu vložiť azbuku).
A už len doplnenie - výborné fotky z likvidácie obcí má Jozef Lauruský, význačný fotoamatér, rodák z jednej zo zaniknutých obcí - Ruského. Viď aj odkaz v článku regionalnedejiny.sk/?p=3031

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma