Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Národné parky sú nefunkčné, akú reformu by potrebovali?

Diskusná téma K článku: Národné parky sú nefunkčné, akú reformu by potrebovali?

Ministrom životného prostredia bude Ján Budaj za OĽaNO. V programe tohto hnutia je viacero zaujímavých bodov súvisiacich s ochranou prírody. Jedným z nich je návrh, aby národné parky a chránené krajinné oblasti získali právnu subjektivitu. Potrebujú ju? V čom by to bolo lepšie oproti súčasnému stavu? Spýtali sme sa troch odborníkov, aký model spravovania chránených území by považovali za ideálny. Pozrieme sa aj na to, ako fungujú národné parky v blízkom a vzdialenom zahraničí.

Martin Cho

Áno je tu šanca - lesy a aj ochranu majú po dlhom čase na starosti ľudia z jednej strany. Po prečítaní tčlánku sa však bojím či je v ochrane prírody dostatok schopných ľudí aby túto reformu zvládli, keďže “ochrana” bola pridlho odkladacím štuplíkom neschopných. Neviem ako môžu oslovení odborníci uvažovať nad zachovaním ŠOP. Veď ju takmer vždy viedli politickí nominanti, ktorí o ochrane prírody nevedeli ani mäkké f. Nato aby im raz začas zorganizovali akadémiu na Táľoch za tisíce €, v situácii keď bežní ochranári nemôžu do terénu lebo nie je na benzín? Ako si môže dnes praktický človek myslieť že každý samostatný subjekt potrebuje mzdárku? A riaditeľa a šoféra a sekretárku? Choďte niekam! Firmy so 4-5 zamestnancami dnes dokážu zázraky. Prosím nezahoďte túto šancu, nezverte ochranu dobručkým ale neschopným. Nezabudnite, že neschopní boli aj PS/Spolu. Uvedomte si koľko dostali ich ekológovia krúžkov - to je reálny obraz podpory verejnosti. Po rokoch je tu šanca na zásadnú zmenu! nepremárnite ju! Prosím!

Sona

Co sa tyka PS/Spolu, do europarlamentu sa za nich prekruzkovali dvaja ekologovia. V parlamentnych volbach dostal Erik Balaz vyse 50 000 pref. hlasov, co je celkom dost.

Martin Cho

Na Eurovoľby zabudnime. To už bolo dávno. Reálnym zrkadlom podpory sú parlamentné voľby. A na základe ich výsledkov si naozaj nemôžeme namýšlať, že ochrana prírody má na Slovensku masovú podporu. A to sa voľby konali v čase keď Slovensko pomerne prosperovalo, keď nebol koronavírus a nikto sa nebál o existenciu. Ale napriek tomu sú teraz karty vynikajúco rozdané. Len to nepokaziť! A ja sa bojím neprofesionality. Zoberte si Spol na ochranu vtáctva Birdlife.sk, - riaditeľ,sekretárka, 5 referentov, ... čo robia denne 8 hodín? Zdá sa Vám že ich činnosť v našej spoločnosti rezonuje, že ich počuť? Určite sú to dobrí odborníci, ale pocas vtáčej chrípky rečnil len pán Bíreš z Veterinárnej správy., a rečnil o tom že ju roznáša divé vtáctvo a novinári to ďalej šírili. Čo robili chlapci z Birdlife. Čakali kým to prehrmí? Kniha Život je len jeden od Erika Baláža nemá chybu, a ani on v určitých aspektoch ochrany. Ale vie zorganizovať reformu ochrany prírody? Bodaj by vedel.

Radek David

Ani v ČR, byť mají národní parky podstatně silnější legislativní podporu, to oslnivě nefunguje. Více o tom porovnání SR/ČR a výsledcích v praxi připravuji článek. Zatím posílám něco (na podporu mých slov) o nové zonaci českých NP.
presspektrum.cz/…/?fbclid=IwA…

Ade.e

Trocha mimo temy, ale dnes na Dvojke, dokument Zlata zem o uspesom odpore troch malych vychodoslov. dedin proti velkej taziarskej spolocnosti.
Svojho casu som to dost sledoval a nemohol uverit, ako je to mozne, co sa tam robi.
Inac, pikoska ze, ze s tym konatelom spolocnosti, Cechom som raz stopom siel z RK do PO. Hovoril mi to tej tazbe, dal nejake infomaterialy. A o par mesiacov z toho bolo riadne halo.

Daulagiri

V tomto článku je veľa zaujímavých postrehov, sám som zvedavý ako sa to s ochranou našej devastovanej prírody vyvinie...

Martin Cho

Peter61, chlapci z Birdlife nezaujali nijaké stanovisko k názoru Veterinárnej správy, že za šíreniím vtáčej chrípky je divo žijúce vtáctvo. Nijako to nespochybnili , ani nevysvetlili. Rovnako hlavu do piesku skryli aj profesionáli zo ZOO Bojnice. Takze mali by sme sa obávať vtáctva? Prestať stavať kŕmidlá? Zhadzovať lastovičkám hniezda? Aby nás nebodaj nenakazili? Takto to vyzeralo. Hlas žiadneho uznávaného ornitológa sa neozval alebo ho aspoň nebolo počuť. A Birdlife je profesionálny subjekt, mal by byť schopný vydávať tlačové správy a mať vyšliapanej chodníčky v mienkotvorných médiách. Myslím si že u nás aj v médiách má veľa ľudí pozitívny vzťah k prírode a kvtáctvu, len ich treba nájsť, pozri sa aké čaro-moro spustili poľovníci keď náš europoslanec zazaˇartoval na tému zákazu poľovníctva. Vyzeralo to akoby zákaz poľovníctva ohrozoval existenciu Slovenska!

Bikemartin

Martin Cho, Birdlife asi nezamestnáva virológov... a Vet. správa nereprodukovala svoj názor, ale vedecký fakt. Vedci (IZSVe Padova, APHA Weybridge) tiež tvrdia, že tohtoročná H5N8 HPAI pochádza z Afriky (Nigeria, South Africa). Dokáž, že to nie sťahovavé vtáctvo, ale krokodíly ten vírus zavliekli do Európy a nobelovku máš istú. A či sa máme obávať vtáctva kvôli vtáčej chrípke? Nakaziť sa vtáčou chrípkou nie je vôbec jednoduchá vec. Pokiaľ moja pamäť (a google) siaha, tak v Európe naposledy zomrel na vtáčiu chrípku (H7N7) holandský veterinár v 2003.

Martin Cho

Vidíš bikemartin a takéto nejaké fundované stanovisko ako je tvoje by som od Birdlife v každej kritickej situácii očakával. Vtáčia chrípka je nebezpečná ..... ale posledná známa obeť .... pred 18 rokmi, atď, atď. Mám kamaráta ktorý sa venuje krúžkovaniu a ten za ostatných 17 rokov okrúžkoval desaťtisíce vtákov a v svojich 66 rokoch sa teší dobrému zdraviu, a to vacsinuchytil do siete a potom vlastnými rukami bez rukavíc a ďalšie krúzkoval priamo v hviezdach vrátane malých bocianov. Vidíš, ja som amatér a takmer som už vyvrátil tvoje pochybnosti o tom že by si sa mohol nakaziť od drozda pobehujúceho po tvojej záhrade či sýkorky hniezdiacej v tvojej búdke. Je vôbec na Slovensku zdokumentovaná vtáčia chrípka a ak áno u akého druhu vtáctva sa vyskytla? Kde? Aké boli výsledky pitvy? Všetko sa dá len treba chcieť. A od profesionálov ktorých robotou je ochrana vtáctva to musíme vyžadovať!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov