Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Via Dinarica (5) – Maglić (NP Sutjeska)

Diskusná téma K článku: Via Dinarica (5) – Maglić (NP Sutjeska)

Maglič (2386 m) - najvyššia hora Bosny a Hercegoviny bola v našom podvedomí počas celého putovania Via Dinarica. Hovorili sme si, že ak úspešne dorazíme až pod ňu a všetky okolnosti a počasie budú priaznivé, výstup na vrchol si nenecháme ujsť. Bude to ako čerešnička za odmenu a dokonalý záver celého 2-týždňového pochodu. A teraz sme konečne tu a môžeme začať s plánovaním vrcholového útoku.

Daulagiri

Tomáš to si tuším ani nespomínal že sme aj pri Trnovačku niečo platili. Ja už si nepamätám čo tam viselo, ale viem že tam čosi viselo :-)

JaroB

FunTTomas, keď sme tam boli my, visela tam vrana, aj fotku Ti môžem poslať :-)

FunTTomas

jaro_PO: najvyššie hory krajín vždy priťahujú viac (aj zahraničných) návštevníkov. To je normálny úkaz.

JaroB: iný kraj iný mrav. Iná krajina, iný park, preto sa platí vstupné. V bývalých juhoslovanských krajinách sa bežne platí vstupné do národných parkov a k vychyteným prírodným výtvorom.

Maťo: aj nás zinkasoval pri jazere, ale platil som to s nápojmi, keďže si vzadu fotil.

Mne sa marí, že to nebola vystavená vrana, ale nejaký dravec, ktorý im tam robil škodu. Preto tam bol na výstrahu. Pýtal som sa strážcu na to, ale presne si to už nevybavujem.

Daulagiri

Bola to krásna trasa, lezenie po stene, prechod hrebeňa, horské jazero aj pochod dolinou a traverz popod Maglič. Na jednej strane bola tá vysoká inverzia parádna, ale zas ma mrzelo že sme kvôli nej videli len málo okolitých hôr. Asi nám Maglič chcel naznačiť že tam fakt máme zájsť opäť :-)
K návštevnosti tamojších hôr sa vie kompetentne vyjadriť Tomáš, ale naozaj sme tam za celé 2 týždne nestretali takmer nikoho.

JaroB tú obesenú vranu si tam pamätám, ale my sme sa tuším nepýtali na čo to je. Nás pri Trnovačku už nik nekasíroval, len strážca si odpísal naše mená a čísla pasov.

Inak tá bitka o Sutjesku musela byť ozaj výnimočná, lebo pamätník je vskutku veľkolepý.

Tento Balkán to je nádherná ľudoprázdna divočina :o)

JaroB

Fajn článok, pripomína mi vlaňajšie leto. Šli sme na Maglič v tom istom smere, z výšlapu hore si pamätám len málo a to, že som viackrát hnačkoval a zvracal, žalúdok nezvládol miestnu kuchyňu v Mostare..cesta dole ale už bola lepšia, počasie sme mali parádne a jazero bolo z hora fakt krásne. Miestni strážcovia pri jazere nás zinkasovali, vraj BiH vstupka u nich neplatí, ale dali same im ochotne, aj s pivom a kolou sme im pomohli. Zaujala ma obesená vrana na kole 20m nad chatkou, vysela tam ako Jánošík na háku, na otázku, že čo to je? Sa len usmiali,že to majú návnadu aby mohli dravce strieľať - strážcovia parku :-) Tak prístup k ochrane tam má svoje špecifiká...V sedle Prijevor sme potom stretli ďalšieho strážcu, hneď kontroloval, či máme vstupenku, ale potom sme sa dali do reči a vysvitlo, že má pochodenú veľkú časť Európskych hôr, niekoľko krát bol aj v Tatrách.
Na samotnom Magliči sme stretli zo 15 ľudí, nejakí Češi, Holanďania, Francúz, Nemec, ale aj domáci. Potom od Trnovačko jazera už bolo domácich viac a v sedle Prijevor sa ich trúsilo celkom húfne. Chodia na pikniky po tých
pastvinách, hore na vrchy sa im až tak nežiada. Hneď by som ta šiel aj toto leto, keby nebolo keby. Krásne tie balkánske hory! Ale aj ľudia sú tam fajn :-)

Jaro_PO

Keď som tam bol ja, ľudí tam bolo tak zo desať. Pomer cudzích a domácich 50/50. A bolo to v strede týždňa v lete. Po návšteve všetkých balkánskych najvyšších pohorí, mám aj ja dojem, že tam chodí viac cudzincov ako domácich. Ale je to len dojem.

zonerama.com/…/1948229

FunTTomas

gusto: treba napísať, že sme etapu išli v septembri a mimo víkendu, takže minimum turistov, ale ani v lete to nie procesia ako v Tatrách. Juhoši majú radi horskú turistiku, ale samozrejme po horách chodí výrazne menej ľudí ako v strednej Európe.

Gusto

takto

csfd.cz/…/prehled

čo ma trochu prekvapuje, že v týchto horách sa pohybuje minimum miestnych turistov. Žeby Bosniaci a celkovo Juhoslovania neholdovali turistike?
je mi jasné, že na Čechov a Slovákov sa v Európe nikto nechytá :))

Gusto

trek krásny, fotky výborné

k Sutjeske - boje juhoslovanských partizánov proti Nemcom a Četníkom boli mimoriadne brutálne a bitka o Sutjesku patrila spolu s bitkou na Neretve k najväčším stretom juhoslovanskej vojny.
Kto má rád historické vojnové filmy nech si pozrie film Sutjeska, ktorý (vraj) pomerne verne zobrazuje spomínané udalosti

csfd.cz/…/komentare

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma