Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (7) – Ipeľský Potok a Hámor

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (7) – Ipeľský Potok a Hámor

V západnej časti Slovenského rudohoria boli v druhej polovici 20. storočia vybudované tri vodné nádrže, aby zásobovali obyvateľstvo Juhoslovenskej kotliny pitnou vodou. Ide o vodárenské nádrže Hriňová, Klenovec a Málinec. Výstavba všetkých troch vodných diel si vyžiadala obmedzenie hospodárskych aktivít ľudí v údoliach, ale väčší presun obyvateľstva si vyžiadalo vybudovanie VN Málinec.

Porsena , 1 reakcia

V prvom rade chcem Tomášovi za jeho pútavý článok veľmi poďakovať, veľmi ma potešil. Ako človek z regiónu si nesmierne vážim, keď sa sem niekto zatúla a objaví jeho neprávom opomenutú krásu a tajomnú atmosféru.
(Mikro)Regionálne dejiny sú však vždy ošemetnou záležitosťou, všeobecné encyklopedické údaje sú príliš robustné a "miestne" dostupné zdroje málokedy presahujú kvalitatívnu úroveň "miestnych rozprávaní". Preto chápem, že nie je ľahké sa v dejinách lokality zorientovať a ešte ťažšie z toho poskladať ucelenú mozaiku čitateľsky atraktívneho článku. Svoje faktické poznámky zasielam priamo autorovi a nechám na ňom, či ich do svojho článku zavedie.
Ešte raz srdečne ďakujem a priamo sem pripájam len tri zásadnejšie pripomienky:

  • výstavba vodárenskej nádrže Málinec rozhodne nezačala v r. 1989, ale už v r. 1986. Wikipédia je fajn vec, ale údaje z nej je vždy dobré si ešte preveriť (najmä keď samotný zdroj, na ktoré odkazuje wiki heslo, hovoria niečo iné ;) ).

  • spomínaný liatinový kríž nebol osadený Jánom Kurčíkom v roku 1944 pri osade Hrozinovo. Pôvodne, od toho roku 1944, bol osadený na hornom (severnom) konci osady Hámor pri dome Vengrínovcov. Na mape 1:10000 z r. 1963 je zaznačený na pôvodnom mieste, na rozdiel od Hrozinova, kde kríž nebol (ags.cuzk.cz/…/openmap.html?ty…). Po likvidácii osady Hámor v priebehu výstavby vodárenskej nádrže bol kríž, ako pripomienka osady, prenesený k preloženej hlavnej ceste práve k osade Hrozinovo niekedy koncom 90. rokov 20. storočia. Podľa údaju miestnych bol dokonca pod betónovú plochu za liatinovým krížom uložený pôvodný kríž z veže hámorského kostola, ktorý prežil nezničený odstrel stavby.

  • vysídľovanie oblastí, ktoré v súčasnosti patria do ochranného pásma nádrže, síce začalo v 60. rokoch 20. storočia, ale v tom čase určite nesúvisel s prípravou stavby priehrady. Koncom 50. rokov bolo totiž v rámci štátneho plánu zalesňovania prijaté rozhodnutie, že v oblasti masívu Bykovo sa zalesnia časti osídlenia nad nadmorskou výškou od 500 – 600 m.n.m. Obyvatelia tejto oblasti boli mnohokrát veľmi represívnymi spôsobmi donútení vysídliť sa, aby ich hospodárstva ustúpili umelo vysadeným smrekovým a a na niektorých miestach smrekovcovým monokultúram. Ďalšie vysídľovanie postupne pokračovalo najmä po zákaze súkromného roľníckeho hospodárenia v r. 1974 a dokončené výkupom obytných objektov pre stavbu nádrže v 80. rokoch.

Porsena

Len som sa zapudol podpísať, odoslal som ho skôr, ako som pripojil meno. Nejak nemám skúsenosti s pridávaním príspevkov, a popravde ani neviem, že som do účtu niekedy zadával nickanme :D.
S pozdravom,
Jano Čáni

Tomka

Pekne Tomáš.
Kraj okolo Málinca si už dávno chceme obzrieť.

Svatopluk Štěpánek

Už som to tu písal - "cesty sú pamäťou krajiny". Cesty k už neexistujúcim samotám,
na už neexistujúcich úzkokolejných železničkách apod apod.

Miro Pilat

Vyborny clanok Tomas, mam rad taketo navraty do minulosti. Musel si si pozhanat a prestudovat vela zdrojov. Tento zabudnuty nadherny kut Slovenska si zasluzi propagaciu. Kedysi tu pulzoval culy zivot s ludskymi osudmi. Dnes tu nachadzame sice opustene ruiny domov, ale aj nadhernu divoku prirodu. Je tu minimum turistov, co je idealne pre relax duse a tela. Stale je tu vsak husta siet
udrziavanych lesnych ciest aj asfaltovych vhodnych na tulacky ako na peso tak aj na MTB.

Svatopluk Štěpánek

Oprášil som staré poznámky a zistil, že prvý krát som tu bol 11.3. 1992. 10.3. som vyrazil z Očovej, prespal v senníku v Sučej doline a cez D. Hutu a Táňovo sa dostal do Hámra a ten deň skončil v Šoltýske.
Od Táňova nebolo značenie nič moc, ale bolo už počut temný hluk ťažkých zemných strojov.
Tvoj/Váš článok je takmer encyklopedický, nabitý informáciami.

FunTTomas

ďakujem za ohlasy. Áno, je to veľmi pekný kraj, ale dosť zabudnutý. Akurát v utorok som tam bol zas služobne na meračke.

Patriot

Pre mňa naozaj obohajúci príspevok . Autorovi veľká vďaka ! Občas tam zablúdim , je to nádherný kraj.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma