Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poznáte slovenské hory? (odpovede)

Diskusná téma K článku: Poznáte slovenské hory? (odpovede)

Pred týždňom ste si mohli overiť svoje vedomosti v teste, ktorý som pre vás pripravila na základe poľských kníh z 19. storočia. Škoda, že knihy nie sú preložené do slovenčiny. Prečítali by ste si všetky dobré veci, ktoré o vás autori napísali. V žiadnej z kníh som nenašla nič negatívne o Slovákoch. Naopak, všetci autori napísali, že ste predovšetkým veľmi pohostinní, sympatickí, pokojní a veľmi čestní. A vždy máte dobrú náladu. Týchto komplimentov je v knihách oveľa viac. Myslím si, že niektoré by vás možno prekvapili.

Beta

Ahojte.

Malé vysvetlenie: ak niekto napríkald napísal Turiec v miesto Turčianska kotlina, považovala som to ako nesprávnu odpoveď lebo Turiec je región. Ak niekto napísal Lomnický Štít a Gerlachovský štit - tiež som to vziala ako nesprávnu odpoveď, lebo správna je: Lomncky štít a Kriváň. A keď niekto napísal napríklad: Poľský hrebeň - to len tip, samozrejme som to vziala ako správnu odpoveď s osobným komentárom :-)

Najviac správnych odpovedí je trinásť a tie trinásť správnych odpovedí ako prvá poslala (piatok, 10.45) a víťazom sa stala:

Zdenka Gašparcová

Gratulujem! Na adresu doporučenia odmeny sa s pani Zdenkou dohodneme na maili.

Veľmi pekne vám ďakujem za vaše maily. Dúfam, že bola toto pre vás milá zábava. Želám vám krásne horské túry. Možno sa stane, že sa s niekým s vas a ďalších hikingerov náhodou/ nie náhodou stretnem na horách. Už sa mi to párkrát stalo a s jedným hikingerom prešla som aj kúsok poľských hôr. Tak dovidenia na horských cestách. Majte sa krásne!

Ďakujem redakcii za zverejnenie kvízu a editorovi za peknú edíciu.

TDD

ot.č.6 - asi korekcia
na pravej strane rieky Váh uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín.

  • brehy rieky sa označujú v smere toku rieky
  • asi by malo byť " na pravej strane v smere našej cesty /rieky Váh/ uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín. ? na ľavej strane rieky Váh uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín. ?...
Istancel

Pekná súťaž a inšpirácia na čítanie. Chválim.

K otázke č. 2 - to bolo záludné, lebo z Kežmarku Kriváň nevidno. Aspoň myslím - lebo Severín ma teraz zneistil, či nie som krátkozraký :) Overím si to radšej.

Ale super príspevok. Knihy si prečítam.

Gusto

istancel

presne tak - z Kežmarku Kriváň nevidno, takže odpoved č.2 je nekorektná

Budik

Mne sa tiez nezda ze by od Kezmarku bol vidiet Krivan a to som bol na vrsku nad Kezmarkom pri juznom vodojeme - ale to uz je 20 rokov.

Samkoh

Na tom pravom brehu Váhu v 6.-ke som sa dal nachytať tiež. Plus ešte tie kopce okolo Trenčianskych Teplíc.

Samkoh

P.S. A rožňava blízko Prešova mi tiež nepríde príliš presné...

Beta
Páni, netvrdím, že nemáte pravdu. Však ako som napísala, otázky som pripravila podľa kníh z 19. storočia. Či je vidno Kriváň z Kežmarku? Podľa Seweryna Goszczyńskeho, áno. Či Veľký a Malý Manín sú na pravej strane rieky? Podľa Agatona Gillera, áno. Či Rožňava je v bliskosti Prešova? Podľa nášho Staszica, áno. Netvrdím tiež, že autori kníh sa nemýlili. Však mali veľa menej informácií o lokalitách, ktoré navštevovali, ako dnešný bežný turista. Najviac hlasov je o Kriváni, tak pridávam fotku strany knihy od Seweryna Goszczyńskeho, kde sa píše o Kriváni. Doplním, že tam, kde sa mi otázka zdala nejasná, pridala som moju súčasnú poznámku. -)
K2

Skusala som si to len nesutazne nanecisto, a spravne som mala 12 odpovedi. K niektorym otazkam mam pripomienky:

2.) Lomnicky stit bol jasny, na Krivan som najprv myslela, ale neverila som, ze ho z Kezmarku vidno. Lenze otazka nie je polozena tak, ze ake stity z Kezmarku vidno, ale ake stity "obdivoval" pan Seweryn, resp. myslel si, ze ich obdivoval a napisal to do svojej knihy. Takze z tohto pohladu asi je Krivan spravna odpoved.

3.) Otazka bola, ako sa dnes vola stit, a nie sedlo. Takze odpoved by teda mala byt "Tichy stit", a nie sedlo Zavory.
Napriek tomu to mam zle. No ale opisat moje myslienkove pochody, ktore ma viedli k mojej nespravnej odpovedi, to by bolo na dlhsie :).

5.) Nevedela som, ze toto Palarik napisal o Machnaci, a pritom som na tom kopci pred 15 rokmi bola. Keby som riesila ten test serioznejsie, tak si pozriem jeho tvorbu zlatyfond.sme.sk/autori#P, no ale teraz som nemala tolko casu.

6.) Tiez ma najprv zmiatla ta prava strana Vahu. No ale dospela som k rovnakemu nazoru ako pisal TDD nizsie, takze tuto otazku som zvladla.

Istancel

Beta, ostatní,

ospravedlňujem sa, ak som nechtiac spôsobil zvadu o Kriváni. Nechcel som plano kritizovať. To nebol zámer.

Naopak, čítam s porozumením a je mi jasné, že otázky boli podľa historických kníh zahraničných cestovateľov z minulých storočí. Bol to ich pohľad a je to úplne v poriadku. Beriem.

Príspevok ešte raz chválim. Teraz ma tie knihy zaujímajú ešte viec.

Budem sa tešiť na ďalšie články.

Tomka

Beata, aj keď trochu neskôr, ďakujem za zaujímavý nápad. Niektoré zadania ma trochu potrápili a niektoré pobavili.
Bolo to príjemné osvieženie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum