Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poznáte slovenské hory? (odpovede)

Diskusná téma K článku: Poznáte slovenské hory? (odpovede)

Pred týždňom ste si mohli overiť svoje vedomosti v teste, ktorý som pre vás pripravila na základe poľských kníh z 19. storočia. Škoda, že knihy nie sú preložené do slovenčiny. Prečítali by ste si všetky dobré veci, ktoré o vás autori napísali. V žiadnej z kníh som nenašla nič negatívne o Slovákoch. Naopak, všetci autori napísali, že ste predovšetkým veľmi pohostinní, sympatickí, pokojní a veľmi čestní. A vždy máte dobrú náladu. Týchto komplimentov je v knihách oveľa viac. Myslím si, že niektoré by vás možno prekvapili.

Tomka

Beata, aj keď trochu neskôr, ďakujem za zaujímavý nápad. Niektoré zadania ma trochu potrápili a niektoré pobavili.
Bolo to príjemné osvieženie.

Istancel

Beta, ostatní,

ospravedlňujem sa, ak som nechtiac spôsobil zvadu o Kriváni. Nechcel som plano kritizovať. To nebol zámer.

Naopak, čítam s porozumením a je mi jasné, že otázky boli podľa historických kníh zahraničných cestovateľov z minulých storočí. Bol to ich pohľad a je to úplne v poriadku. Beriem.

Príspevok ešte raz chválim. Teraz ma tie knihy zaujímajú ešte viec.

Budem sa tešiť na ďalšie články.

K2

Skusala som si to len nesutazne nanecisto, a spravne som mala 12 odpovedi. K niektorym otazkam mam pripomienky:

2.) Lomnicky stit bol jasny, na Krivan som najprv myslela, ale neverila som, ze ho z Kezmarku vidno. Lenze otazka nie je polozena tak, ze ake stity z Kezmarku vidno, ale ake stity "obdivoval" pan Seweryn, resp. myslel si, ze ich obdivoval a napisal to do svojej knihy. Takze z tohto pohladu asi je Krivan spravna odpoved.

3.) Otazka bola, ako sa dnes vola stit, a nie sedlo. Takze odpoved by teda mala byt "Tichy stit", a nie sedlo Zavory.
Napriek tomu to mam zle. No ale opisat moje myslienkove pochody, ktore ma viedli k mojej nespravnej odpovedi, to by bolo na dlhsie :).

5.) Nevedela som, ze toto Palarik napisal o Machnaci, a pritom som na tom kopci pred 15 rokmi bola. Keby som riesila ten test serioznejsie, tak si pozriem jeho tvorbu zlatyfond.sme.sk/autori#P, no ale teraz som nemala tolko casu.

6.) Tiez ma najprv zmiatla ta prava strana Vahu. No ale dospela som k rovnakemu nazoru ako pisal TDD nizsie, takze tuto otazku som zvladla.

Beta
Páni, netvrdím, že nemáte pravdu. Však ako som napísala, otázky som pripravila podľa kníh z 19. storočia. Či je vidno Kriváň z Kežmarku? Podľa Seweryna Goszczyńskeho, áno. Či Veľký a Malý Manín sú na pravej strane rieky? Podľa Agatona Gillera, áno. Či Rožňava je v bliskosti Prešova? Podľa nášho Staszica, áno. Netvrdím tiež, že autori kníh sa nemýlili. Však mali veľa menej informácií o lokalitách, ktoré navštevovali, ako dnešný bežný turista. Najviac hlasov je o Kriváni, tak pridávam fotku strany knihy od Seweryna Goszczyńskeho, kde sa píše o Kriváni. Doplním, že tam, kde sa mi otázka zdala nejasná, pridala som moju súčasnú poznámku. -)
Samkoh

P.S. A rožňava blízko Prešova mi tiež nepríde príliš presné...

Samkoh

Na tom pravom brehu Váhu v 6.-ke som sa dal nachytať tiež. Plus ešte tie kopce okolo Trenčianskych Teplíc.

Budik

Mne sa tiez nezda ze by od Kezmarku bol vidiet Krivan a to som bol na vrsku nad Kezmarkom pri juznom vodojeme - ale to uz je 20 rokov.

Gusto

istancel

presne tak - z Kežmarku Kriváň nevidno, takže odpoved č.2 je nekorektná

Istancel

Pekná súťaž a inšpirácia na čítanie. Chválim.

K otázke č. 2 - to bolo záludné, lebo z Kežmarku Kriváň nevidno. Aspoň myslím - lebo Severín ma teraz zneistil, či nie som krátkozraký :) Overím si to radšej.

Ale super príspevok. Knihy si prečítam.

TDD

ot.č.6 - asi korekcia
na pravej strane rieky Váh uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín.

  • brehy rieky sa označujú v smere toku rieky
  • asi by malo byť " na pravej strane v smere našej cesty /rieky Váh/ uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín. ? na ľavej strane rieky Váh uvidíme dva kopce: Veľký a Malý Manín. ?...
Beta

Ahojte.

Malé vysvetlenie: ak niekto napríkald napísal Turiec v miesto Turčianska kotlina, považovala som to ako nesprávnu odpoveď lebo Turiec je región. Ak niekto napísal Lomnický Štít a Gerlachovský štit - tiež som to vziala ako nesprávnu odpoveď, lebo správna je: Lomncky štít a Kriváň. A keď niekto napísal napríklad: Poľský hrebeň - to len tip, samozrejme som to vziala ako správnu odpoveď s osobným komentárom :-)

Najviac správnych odpovedí je trinásť a tie trinásť správnych odpovedí ako prvá poslala (piatok, 10.45) a víťazom sa stala:

Zdenka Gašparcová

Gratulujem! Na adresu doporučenia odmeny sa s pani Zdenkou dohodneme na maili.

Veľmi pekne vám ďakujem za vaše maily. Dúfam, že bola toto pre vás milá zábava. Želám vám krásne horské túry. Možno sa stane, že sa s niekým s vas a ďalších hikingerov náhodou/ nie náhodou stretnem na horách. Už sa mi to párkrát stalo a s jedným hikingerom prešla som aj kúsok poľských hôr. Tak dovidenia na horských cestách. Majte sa krásne!

Ďakujem redakcii za zverejnenie kvízu a editorovi za peknú edíciu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma