Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (6) – Javorina

Diskusná téma K článku: Zaniknuté dediny (6) – Javorina

Sú to len tri či štyri ľudské generácie - a ako sa život zmenil! Na lazoch vo Veporských vrchoch mohol byť predlohou obrazov Martina Benku. Ubehlo ledva 100 rokov. Z výhonku na okraji lúky je statná jedľa, lúka tu už nie je, celkom zarástla. Ľudí, čo ju kosievali, zomlela vojna a spoločenské prevraty. Laznícky život sa ako-tak udržal v nižších polohách. Vysoko v horách nemali šancu ani najtvrdšie mozole. Ich jedinými pamätníkmi sú rumoviská a jedna malá biela kaplnka.

FunTTomas

MatúšM: inak veľa historických fotiek z údolia Rimavice a Rimavy je na stránke facebook.com/…/photos, len sa tým treba prelúskať. Je tam viacero záberov zo Skorušiny, Javoriny, Klenovca, Lomu a okolitých dedín.

MatusM

To je super, Tomáš, ďakujem za doplnenie. Ak by ten link zanikol, pridávam tú fotku aj priamo.

Marianna Úradníková

Dobrý deň ďakujem za krásne fotky a informácie z kraja mojich rodičov a starých rodičov. Chcela by som vedieť pan Matúš Morong, ako sa volal váš starý otec, lebo moja starká sa volala za slobodna Morongova a pochádzala z Banského gruna časť Lomu nad Rimavicou? Bývala na Javorine. Ďakujem za odpoveď. Úradníková

Anna.lenkeyová

To je krásny a zaujímavý článok.
Nenachádzam slová, ktoré by vystihli moje pocity. Veľmi pekne ďakujem za hlboký zážitok. Snáď sa nám tam podarí prísť.

Tomka

Prešli sme sa Z Kysuce cez Javorinu, sedlo Železná brána a po žltej do Skorušiny.

Martin knor

Pekny clanok a vynikajuco naplanovana trasa. Normalne mam chut vybrat sa tam. Nie za ruinami, ale za lazmi.

MatusM

Vďaka za prečítanie a vďaka redakcii za možnosť rozšíriť tento hodnotný seriál článkov.

Ade.e

Najprv som si myslel, ze je to ina Javorina, ale nakoniec presne ta, ktoru sme hladali minuleho roka, ale natrafili sme len na jej lucnu cast. Ku kaplnke sa nam nepodarilo dostat, ale rozhodne tam planujem ist. Rovnako sme neuspesne hladali aj osadu Dobry Potok pod Drahovou.
Pekny emociami nabity clanok.

Daulagiri

Cenná história nášho Slovenska na ktorú by sme nemali zabúdať.
Do tohto kraja okolo Železnej brány sa chystám už dlhšie, verím že raz sa mi to podarí. Pekný článok ktorý mi tieto úmysly pripomenul.

Matobee

Skvelé. Doslova to pri čítaní a prezeraní fotografií dýcha atmosférou. Zhodou náhod som sa v týchto končinách ocitol pred pár týždňami. Spomienky na niektoré z týchto miest, spomínaná Vlčia jama a starý cintorín sú preto ešte živé. Krajina bola tak lákavá, že napriek tomu že som mal trasu zvolenú, som sa doslova nevedel rozhodnúť, či pôjdem od Cisárskeho sedla na jednu alebo druhú stranu. Nakoniec som prešiel krajom Ráztočného. Krásny kraj a "vtedy" mohol byť ešte krajší.
Tomka ten citát je naozaj výstižný.

JaroB

Parádny článok, veľká vďaka aj za zozbierané fotky!
Minulú zimu som sa túlal kvôli šelmám v miestach tých lúk za kaplnkou na predposlednej fotke a nespoznávam to, teraz už po tých jarkoch prebieha návrat divočiny so všetkým (aj divokou ťažbou), čo k tomu patrí.

FunTTomas

aj video na konci článku krásne ilustruje ťažký život vrchárov, nielen počas zimy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma