Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hmlisté poobedie v pohorí Tribeč

Diskusná téma K článku: Hmlisté poobedie v pohorí Tribeč

Tohtoročná zima bola na sneh dosť skúpa. Januárové dni boli dosť pochmúrne a pripomínali skôr počasie v októbri alebo novembri. Pár dní som mal tušenie, že by mohla byť inverzia. Akurát som nevedel či budú tribečské kopčeky dosť vysoké na to, aby som sa nad more oblakov dostal. Či už sa dostanem, alebo nie, podstatné je, že sa poobede trochu prebehnem po lese. Rozmýšľal som, či zobrať aj foťák. Najskôr som ho veľmi nechcel ťahať so sebou. Veď fotiek z pohoria Tribeč mám fúru, ale nakoniec som ho predsa len zobral.

Wbk

Problémom je, že pri inverzných situáciách v tlakových výšach je predpovedanie počasia pre dané miesto/územie veľmi náročné - čiže nie je vôbec jednoduché určiť, kde presne sa inverzná oblačnosť vytvorí a kde nie, či a kde sa behom dňa rozplynie a kde nie, v akej výške bude ležať horná hranica oblačnosti, atď. Do hry mnohokrát vstupujú lokálne efekty, ktoré významne vstupujú do tvorby inverznej oblačnosti, asi najčastejšie miestne prúdenie/vetry.
V ovzduší však existuje hladina - horná hranica tzv. hraničnej vrstvy atmosféry ( slovnik.cmes.cz/heslo/4423 a slovnik.cmes.cz/heslo/1099 ), ktorá zároveň predstavuje najvyššiu možnú hladinu vytvorenia inverznej oblačnosti (inak povedané: hladina inverznej oblačnosti vždy leží niekde v rámci hraničnej vrstvy; nad ňou je totiž už len veľmi suchá tzv. voľná atmosféra slovnik.cmes.cz/heslo/199 , absolútne nevhodná na vznik oblačnosti). No a horná hranica hraničnej vrstvy sa do istej miery predpovedať dá, kľúčovým faktorom je výškový (nie prízemný!) tlak vzduchu. V zimných mesiacoch zvykne horná hranica hraničnej vrstvy za istých podmienok (mohutná výšková výš, prípadne výrazný výškový hrebeň vysokého tlaku) klesnúť extrémne nízko, napr. 2.I.2020 v okolí Bratislavy to bolo len 350-400 m n. m. To malo vplyv na extrémnu dohľadnosť s viditeľnosťou Álp až z Veľkej Fatry.

Pavel Forgáč

martin knor - no mal som aj ja mierne pochybnosti, ale sledoval som už pár dní družicu na SHMÚ a videl som, že každý deň klesá inverzia nižšie a trčia už a celkom nízke pohoria, tak som skúsil a vyšlo to :D.

Tomka - Niekedy treba aj spomaliť :)

Tomka

Pekne Pali.
Čakala som, že obehneš pol pohoria a Ty si si to tak krásne užíval na tom kúsku.:):):)
Paráda!

Martin knor

Nadherna inverzia. Vobec by ma nenapadlo, ze staci vybehnut na tak nizke vrsky, aby boli oblaky podo mnou.

Adina

Tiež sa mi podarilo byť na týchto krásnych miestach v čase inverzie. No bola vtedy vysoko. Ani výstup na hrad nepomohol. Tebe to vyšlo. Parádny to zážitok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma