Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata na Prednom Solisku zrejme nebude

Lukass11

Je to veľká škoda, že stopli ferratu na Solisko. Tatry sú plné a ešte len budú. Nové chodníky sú sprístupnené není a ludia sa budú tlačiť na kopcoch. Možno by to chcelo viac tlačit, vyvolat diskusiu a samozrejme zapojit media. Jeden človek nemôže rozhodovať o tatrach. Na Slovensku sú tisíce turistov. Od začiatočníkov až po borcov. Prajem silu a odvahu stale bojovat za ferraty v Tatrách.

Blue

Urcite aj TANAP (majko) ma nejake argumenty. Ake su? Inac neverim ze by minister terajsi ci minuly nemal paky na zlomyselneho jednotlivca v podriadenej organizacii.
Priecne sedlo je riadny nezmysel. Skor by pomohlo spristupnit existujucu feratu vsetkym + dovybavit napr pod lomnicakom. Tam by sa to mozno aj vplyvnym lanovkarom zapacilo.

Iwanna

Obavam sa Fangorn, ze v Tatrach je to komplikovanejsie. Mnohe naznacili nedavno Reporteri RTVS v relacii k tej vystavbe na Strbskom plese medzi zel.st. a niekdajsim hotelom Banik (Sorea).

Fangorn

Ten pán Majko, to je tiež nejaký vlastník Tatier alebo ako to funguje? Majko si postaví hlavu a v Tatrách sa nepohne ani ihlička na kosodrevine či čo?

Peter61

Peter Dragúň, predseda KST:
Chceli sme peknú ferratu na Predné Solisko...(Stručná história jednej snahy.)
Klub slovenských turistov a ferrata vo Vysokých Tatrách.
Na vybudovanie ferraty vo Vysokých Tatrách sú okrem nadšenia a odhodlania potrebné tri veci: vhodná lokalita, súhlas Správy Tatranského národného parku a finančné prostriedky.
V roku 2016 sme po konzultácii s horolezcami navrhli lokalitu Huncovský štít, Správou TANAPu bola zamietnutá. V roku 2017 sme navrhli lokalitu v Mlynickej doline – ferratou by sa turista dostal od vodopádu Skok na Predné Solisko. Súhlasila Horská záchranná služba, aj Štátne lesy TANAPu, predbežný písomný súhlas sme mali aj zo Správy TANAPu. Spolu s partnerskou poľskou turistickou organizáciou PTTK sme podali cezhraničný projekt, aby sme získali prostriedky. Podarilo sa, projekt bol posúdený veľmi dobre, grant bol pridelený. V roku 2018 nám Správa TANAPu (Ing. Majko) poslala zamietavé stanovisko, bez udania dôvodu zmeny svojho pôvodného vyjadrenia.
Nastalo obdobie diplomatického úsilia, dva roky snahy presvedčiť riaditeľa TANAPu. Nepomohli ani intervencie ministrov, prezidentky, podpredsedu národnej rady. Majko zostával neoblomný. Postupne nám odporučil niekoľko nezmyselných náhrad: lom v Tatranskej Kotline, Bobrovecký lom, lezecké steny v Komjatnej (Chočské vrchy). My sme ešte ponúkli alternatívu Ostrva. U Majka neprešla ani tá. Zo zúfalstva sme navrhli aspoň vylepšenie jestvujúcej značkovanej trasy cez Priečne sedlo na spôsob ferraty. Na to sme koncom roku 2020 súhlas dostali. Realizácia bude v letných mesiacoch roku 2021.
Chceli sme peknú, vzdušnú ferratu na Predné Solisko. Atraktívny výstup so zaistením aj s pocitom voľnosti. Na trase mali byť rebríky i niekoľkometrový môstik. Zaviazali sme sa, že neodrežeme ani kúsok kosodreviny, že trasa bude vedená v skale. Chceli sme pre našich turistov pripraviť zážitok, za ktorým teraz musia cestovať do zahraničia. Nepodarilo sa. Ďakujeme aspoň za Priečne sedlo.

Iwanna

Ad bp: Mam dojem, ze vacsina turistov chodi na Predne Solisko lanovkou, a nemaju technicke ani kondicne predpoklady ani na lahsiu ferratu B/C. A naopak, ferrata C ci nebodaj D by tam nad ramec "lanovkarov" pritiahla aj "ferratistov". Ako pisu Lubo a Peter61 (plny suhlas s obomi), salamova metoda ma skor pomoct "ferrata udoliam" tam, kde by si samotna chata nezabezpecila dostatocny obrat. Kdesi pod Dachsteinom som si vsimol, ze k akemukolvek konzumu na chate pripocitali poplatok za vstup do udolia, bez ohladu ci sa clovek dostal k chate ferratou, ci pesi (po tom, ako bola "budka" pri vstupe do udolia prazdna a turniket otvoreny). Ako pise Lubo, ak je to OK z pohladu ochrany prirody, ma to rovnaky zmysel ako rozhladne, proste pritiahnut ludi na menej zname miesta.

Peter61

@ 14:01 Lubo,je tu ešte jeden pohľad:
bola by prvá v Tatrách a v rámci salámovej metódy by mohol byť trend robiť ďalšie. Možno aj preto sú tie pokusy KST a OO CR VT už 10 rokov neúspešné: "áno, ale...".
Tatry sú malé a v sezóne prepchaté, takže tu nie je nejaká dolina, kde by si dakto postavil chatu a naťahal feraty. Také dačo sme videli pred x rokmi v Lienzskych Dolomitoch : jeden chodník do doliny, nová chata a feraty.

Bp

Práve na Prednom Solisku mi ferrata pride ako velmi vhodná, lebo veľká, ak nie najväčšia časť turistov sa tam zastaví a nebudú zavadzať inde. Treba tie návaly odfiltrovať a aj HZS bude mat menej zásahov.

Lubo

Dve veze beriem skor ako ferrata garden, a pokial z hladiska ochrany prirody to je OK, nemam nic proti takejto ferrate, kludne nech je tam ta tona zeleza. Dokonca by som povedal, ze toto je ten typ ferrat, co sa k nam hodia. Tak ako rozhladne - ktore tiez mnohi nemusia - su magnetom na navstevnost a je fajn, ked podporia cestovny ruch v oblastiach, kde to treba.

Preto sa mne ferrata na Predne Solisko prilis nepozdava. Strbske Pleso s Prednym Soliskom su preplnene uz teraz, naco tam tahat dalsie hordy ludi?

Iwanna

Daulagiri, len ze Dve veze su tiez sucastou temy "velke peniaze = prehustena vystavba" , vid gothal.sk/ferrata-dve-veze V tomto duchu tu pred rokmi bola debata, ze ferraty ano, ale nie 1. v beztak preplnenych Tatrach, a 2. z penazi James/KST ale namiesto toho z penazi sukr. investorov OFF TOPIC: Gothal vyuzivame len obcas bazen+sauny, dobre padnu po navrate z Durkovej :)) Ale je verim fajn, ze pre malu cast bohatsich ludi pridal Gothal tu ferratu, lebo to na obed podpiria aj pivovar/restiku Cierny Kamen :) Ak 10 dospelych + 10 deti na tej ferrate odlahcia Strbske pleso o 2+2, a pripadne aj Brncalku o 2+2, tak misia 2 vezi splnena :)

Daulagiri

Nešiel som ešte žiadnou feratou, ale v budúcnosti plánujem. Ale pre mňa sú atraktívne práve také, ktoré vedú nejakou logickou líniou ako Kyseľ a Martinské hole (a majú takpovediac aj pridanú hodnotu - okolitá scenéria) než len nejaké "motanie sa" po skalách ukrytých s polovice v lese bez výhľadu ako na mňa pôsobia Dve veže či ako sa to volá. To mi príde ako nasilu natlčené železo do skaly len aby bola ferata.

A práve v Tatrách by sa nejaká logická trasa nájsť dala a bolo by to aj o výhľadoch čo by pridalo na atraktivite. Ale dobre, Majko predložil silné argumenty prečo nie, tak to beriem. No na druhej strane škoda. A spraviť to niekde v lome by podľa mňa bola zbytočnosť.
Osobne si však myslím že v Tatrách sa skôr dožijeme že sa nejaký už existujúci chodník zatvorí ako by vznikol nový. V Tatrách majú šancu realizovať sa len tí čo majú veľa peňazí alebo veľké známosti, čo KST určite nieje.

Martin knor

Moderne feraty sa nestavaju na atraktivnych miestach. Kto chce ist na pekne miesto, pojde tam aj bez feraty. Feraty sa stavaju kvoli tomu, aby sa zvysila navstevnost blizkej chaty, ci obsadenost lanovky a podobne. Kedze chata na Solisku je sukromna a nepredpokladam, ze by lanovku vlastnilo KST, tak nerozumiem zameru KST stavat tam feratu. Naviac, Tatry nepotrebuju zvysovat navstevnost.

Peter61

k tej mojej slzičke:
urobil som stojku, aby mi natiekla naspäť.

Cyro: zacitujem z článku "V zásade žiadna zo zúčastnených strán zatiaľ nevystavila projektu červenú"

Všetci povedali : "áno , ale ..." . Čo je soft verzia pre " nie". Napr. HZS sa vyjadrila tak nejako, ako popísal lwanna o 11:18.
OO CR VT v tom roku 2013 našli voľné prostriedky, tak sa rozhodli oprášiť starší projekt KST.
Jeden občan VT ( isto z fanklubu OO CR) sa dosť bavil na tom ako mestská stavbárska komisia bude zasadať na Sedielku.
IMHO bol to riadny nezmysel: pohyb feratistov nad lezeckými cestami a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov