Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Prenocovanie - Vtáčnik

Diskusná téma Prenocovanie - Vtáčnik

Chystám sa na Ponitriansku magistrálu, pričom vyrážam z Handlovej a prvú noc chcem prenocovať niekde okolo Vtáčnika. Pôvodne som chcela zastať pri Kaních studniach, ale asi to potiahnem ku prameňu Pod Vtáčnikom. Vie mi niekto odporučiť, čo bude lepšie (z hľadiska prameňa, prostredia...).

Pavel Forgáč

Peter61 - nuž takých často aj ja vidím kade tade po lese. Potom sa netreba čudovať keď im niekto dá pokutu. Váľať sa niekde ešte o 10:00 to je už skôr kemping ako bivak. Ja som už o takom čase zvyčajne aspoň 10 km od miesta spánku :D.

Peter61

ad Pavel Forgáč 14/08/21 12:05
nuž, časy sa menia.
mapy.dennikn.sk/?x=21.24197…
Ak vidím kdesi 300 m od bytoviek ráno o siedmej ležať "mŕtvolky" na lavičkách pri prístrešku alebo o pol desiatej zazipsované tri dvojstany môžem len závidie´ť omladine. Keď skúšajú to isté kdesi vo vyššom stupni ochrany, nedivme sa, že ochranári vyťahujú bločky.

Pavel Forgáč

daulagiri - mňa to tiež prekvapilo lebo mi to povedala partia turistov čo išli hrebeňovku vtáčnika. Išiel som to hneď pozrieť a fakt netiekol. Bolo však dosť suché leto a aj začiatok jesene. Bolo to 31.10.2018. Skôr je to však výnimka ako pravidlo lebo ten prameň je naozaj výdatný. Asi najviac v celom pohorí.

Ivob

Ten vrchol Vtacnika, resp. NPR, som na bivak vylucil, som typ cloveka, co ma tendenciu dodrziavat zakony :) Skor to vidim na tie Kanie studne, alebo hocikde este pred hranicou NPR Vtacnik. S vodou mozno vystacime do rana aj bez pramena.

Daulagiri

Pavel prekvapil si ma, to že by ten prameň pod Vtáčnikom netiekol počujem prvýkrát, vždy keď som pri ňom bol aj v suchých obdobiach tiekol bezproblémov v porovnaní s inými ktoré "nefungovali".

Pavel Forgáč

Na ten vrchol vtáčnika by som si dal pozor. Podľa posledných informácií čo sa mi dostali do uší tam chodia cez víkend ochranári dávať ľuďom pokuty. Takže buď treba ísť inde alebo stavať bivak až za šera. Ako písal Peter61. Ja sa riadim podobným pravidlom v takýchto exponovaných miestach stavať a skladať bivak za šera. Žiadna stavba na Vtáčniku určite nepribudla a tak skoro zrejme ani nepribudne. V prípade nepriazne počasia sa dá zbehnúť po zelenej smerom na Kľak asi 2,5 km ku Partizánskej chate. Je tam veľká veranda a malá kôlňa, v ktorej by sa dalo ukryť pred nepriazňou počasia. Osobne tiež moc neriešim miesto na noc dopredu ako písal tono. Kde príde tam to bude.

daulagiri - už som zažil aj situáciu, že ten prameň medzi vtáčnikom a kláštorkou skalou netiekol. Bolo to na jeseň po dosť suchom lete. Takže môže sa stať, že tiecť nebude ale je to málo pravdepodobné.

Peter61

tono,
drobný dodatok :
zbaliť sa skoro ráno, nevyvaľovať sa do desiatej.

Daulagiri

Na hrebeni Vtáčnika som síce už dlhšiu dobu nebol, ale myslím že tam isto nepribudla žiadna stavba. Čo sa týka spania, v minulosti som raz videl stanovať ľudí na Kaních studniach, ale ako som písal minule ten prameň je nespoľahlivý. V podstate najlepšie je to na vrchole Vtáčnika, kde som tiež v minulosti videl stanujúcich, ale legálne to nieje. My sme s kamošom kedysi stanovali v lese medzi Vtáčnikom a Kláštorskými skalami v blízkosti toho prameňa (voda nablízku + legálne miesto). Toto je asi všetko čo viem povedať k nocľahu v strede tohto pohoria.
Zo stanom má človek voľnosť, stačí len malé rovné miesto.

Tono

Ivob, neviem ci dobre poradim... chodim po horach od roku 1980, ale nikdy som nejako vazne neriesil, kde spat. Jednoducho tam, kde som zastal, aby bola blizko voda, stan ci bivak som si postavil pod hociktorym stromom... Ja viem, dnes je ina doba... ale aj tak, chod, postav tabor kde sa ti bude pacit a hotovo... Vsetko pri odchode poupratuj, pamataj, ze v lese si na navsteve... Vela zdaru prajem.

Ivob

akoze nemusi to byt nutne utulna. mam na mysli len vhodnu lokalitu, kde sa da rozlozit stan, resp. kde sa tam zvykne stanovat. uz bolo skor spomenute, ze vtacnik je rezervacia, stanovat by sa tam nemalo, ale prax je mozno ina

Martin63

Tiež sa zaujímam o túto trasu ale kedze utulna Mila pred rokmi vyhorela, skusal skusal som zistovat mailom u miestnych turistov kst.zochar.sk/
ci nieco v okoli nepribudlo, ale ziadna odpoved. Na tej stranke je aj cislo, skus zavolat (a daj sem vediet :-))

Ivob

Ahojte, chcem ist cez Vtacnik (z Handlovej az na Velke Pole) tiez, s prespanim jednej noci niekde na hrebeni. Okrem Vtacnika je tam este niekde vhodna lokalita? Alebo asi najlepsie bude predsa len ten vrchol Vtacnika, ci?

Denisa364

Tak nakoniec to bolo tak, že na Kaních studniach bola voda vhodná skôr na použitie po prevarení a prameň pod Vtáčnikom bol perfektný.

Daulagiri

Ako píše Eric, ten prameň pod Vtáčnikom je istota, nikdy nevysychá a vždy tečie dostatočným prúdom (také sú moje dlhoročné skúsenosti). Naproti tomu Kanie studne sú nespoľahlivý prameň, väčšinou nepoužiteľné na nabranie. Okolo oboch som šiel v polovici mája tohto roku, oba tiekli, ale bolo daždivé obdobie.
Akurát nocľah na Vtáčniku má jeden problém, je to totiž rezervácia a teda nieje legálne tam spať, tak pozor na to.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum